FIT CITY

Operaţie în premieră în România: Un militar român a primit o mână bionică

„Am finalizat şi am montat proteza pe membrul toracic stâng care e compusă din acest antebraţ cu mana bionică şi cot mioelectic şi sunt cuplate la potenţialele bonţului”, a explicat unul dintre medicii implicaţi.

Proteza bionică care i-a fost montată lui Florinel Encahe îi va schimba cu totul viaţa. Până acum, militarul avea mari dificultăţi în viaţa de zi cu zi, fiind nevoit să apeleze la cei din jur chiar şi pentru a bea un pahar cu apă.

„M-a impresionat extraordinar de mult momentul în care ieri a reuşit să-mi facă un semn cu mâna. Acest om a venit doar cu un bont, nu avea mână şi nu putea să îşi exprime sentimentele. Era un om mutilat”, a declarat Florentina Radu Ioniţă, directoarea Spitalului Militar Central, potrivit Digi24.

Nouă mână i-a fost montată şi cu ajutorul unor medici specialişti americani. Ea funcţionează pe baza unui soft care îl va ajuta să facă orice mişcare doreşte. „Acum o să meargă acasă. Suntem în permanentă legătură cu el, mai ales că funcţionarea acestui cot şi a antebraţului bionic presupune o serie de reglaje la nivelului softului. Funcţionează în strânsă legătură cu un laptop”,a explicat şefa unităţii medicale.

Viaţa lui Florinel Enache s-a schimbat complet pe 4 mai 2012, în timp ce era în misiune în Afganistan. În acea zi, patrula pe autostrada dintre Kabul şi Kandahar, iar ghinionul a făcut să calce pe o mină. Explozia a fost atât de puternică, încă l-a lăsat complet mutilat, fără picioare şi fără braţul stâng. A fost dus de urgenţă la un spital din Statele Unite unde, timp de un an, medicii s-au luptat să îi salveze viaţa. Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi soţia acestuia l-au vizitat la spital.

La întoarcerea în ţară, pe 15 mai 2013, Florinel Enache a fost primit cu onoruri militare şi decorat. Militarii români se retrag anul acesta din Afganistan. În total, 23 de militari şi-au pierdut viaţa în misiuni dificile desfăşurate sub egida NATO.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button