Operaţia premierului Victor Ponta din Turcia încalcă o decizie a CSAT

de:
24 iun. 2015
0 Afișari
Operaţia premierului Victor Ponta din Turcia încalcă o decizie a CSAT

Decizia lui Victor Ponta de a se opera la genunchi într-o clinică din Turcia încalcă o decizie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), informează evz.ro. Hotărârea CSAT 166/2006, modificată prin Hotărârea CSAT 5/2009, privind asistența medicală pentru demnitarii români, prevede că o comisie medicală de la Spitalul Militar este cea care hotărăște că demnitarul trebuie să fie operat peste hotare.

Potrivit CSAT, comisia medicală de la Spitalul Militar Central (SMC) este cea care hotărăște că demnitarul – șeful statului, președinții celor două Camere ale Parlamentului sau premierul – trebuie să fie tratat peste hotare. Această măsură a fost luată după ce Traian Băsescu a fost nevoit să se opereze de hernie de disc la Viena și s-a constatat lipsa unor proceduri în ceea ce privește tratamentul medical al demnitarilor. La SMC, în cadrul Unității de Primiri Urgențe, există două saloane pregătite special pentru demnitarii români. Potrivit Hotărârii nr. 166/2006, SPP este instituția responsabilă de convocarea comisiei medicale și de comunicarea stării de sănătate a politicienilor.

Nu există însă o procedură legată de modul de stabilire a faptului că primul- ministru se află „în imposibilitatea exercitării atribuțiilor”, au declarat pentru EVZ un judecător al Curții Constituționale și un fost membru al CSAT, care au dorit să-și păstreze anonimatul. Potrivit fostului membru al CSAT, o soluție ar fi ca membrii comisiei medicale de la SMC să-l fi vizitat pe Ponta în Turcia și să fi stabilit că acesta nu-și poate îndeplini sarcinile de serviciu.

Cookies