Opera Naţională Bucureşti are un nou director artistic și un alt consilier artistic de balet

26 mart. 2021
310 Afișari
Opera Naţională Bucureşti are un nou director artistic și un alt consilier artistic de balet

Managerul interimar al Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga, i-a numit vineri pe dirijorul Tiberiu Soare în funcţia de director artistic şi pe Alin Gheorghiu în funcţia de consilier artistic balet.

„Publicul şi colectivul artistic al Operei Naţionale Bucureşti le urează putere de muncă şi inspiraţie pentru a găsi soluţii cât mai creative pentru desfăşurarea activităţii artistice în această perioadă atât de atipică pe care o traversează instituţiile de spectacole”, se arată într-un comunicat al ONB, transmis vineri.

Cine este Tiberiu Soare

Tiberiu Soare este absolvent a două dintre facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti: Facultatea de Interpretare Muzicală, Secţia Instrumentală (Tuba), clasa conf. univ. Ion Popescu (Diplomă de Licenţă obţinută în anul 2000) şi Facultatea de Compoziţie şi Pedagogie Muzicală, Secţia Dirijat Orchestră, clasa profesorilor Ludovic Bacs şi conf. univ. dr. Petru Andriesei (Diplomă de Licenţă obţinută în anul 2001).

În 2018 a obţinut titlul de doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti cu lucrarea „Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, o perspectivă dirijorală”, îndrumător – prof. univ. dr. Dan Dediu.

În prezent este conferenţiar universitar la UNMB – Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă şi Instrumente Complementare.

Este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti începând cu anul 2004, iar în perioada 2007 – 2008 a fost iniţiator şi Coordonator al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul ONB.

Din 2004 este şi dirijor al Ansamblului de Muzică Nouă „Profil” din Bucureşti, iar din 2007 – colaborator permanent al Fundaţiei „Calea Victoriei”, calitate în care a susţinut mai multe conferinţe interactive pe teme muzicale.

În mai 2018, Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincţia „Ordinul Coroana României în Grad de Ofiţer”.

Tiberiu Soare a colaborat pe plan internaţional cu numeroase ansambluri de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Orchestra Radio Praga, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Orchestra de Cameră din Chişinău, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Maria Bieşu (Chişinău), Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut (Liban), Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia).

Cine este Alin Gheorghiu

Alin Gheorghiu a absolvit în anul 1992 Liceul de Coregrafie ,,George Enescu” din Bucureşti, iar în anul 2001 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, secţia Coregrafie.

A studiat cu maeştrii Oleg Danovski, Ioan Tugearu, Peter Breuer, Valeri Kovtun, Mihaela Atanasiu, Gheorghe Cotovelea, Ştefan Bănică, Adrian Gheorghiu, George Bodnarciuc, Gheorghe Iancu, Sergiu Ştefanski, Alexa Mezincescu, Constantin Marinescu, Gelu Barbu, Gabriel Popescu.

A fost prim-solist de balet al Operei Naţionale Bucureşti începând cu anul 1993 şi în prezent este maestru de balet al ONB. În perioada 2002 – 2005, a fost solist la Landestheater Salzburg (Austria), revenind în 2007 la Opera Naţională Bucureşti ca prim-solist. Între anii 2011 -2013 a fost şef al Compartimentului Balet şi, ulterior, în perioada 2013-2014, şef al Serviciului Balet Divertisment. A fost coordonatorul baletului în cadrul Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” între anii 2018 şi 2020.

A fost invitat la numeroase festivaluri şi a dansat în mai multe gale naţionale şi internaţionale de balet.

Cookies