Operație în premieră, pe cord deschis. Pacientul – academicianul Dinu C. Giurescu, la 87 de ani

de:
06 aug. 2014
6 Afișari
Operație în premieră, pe cord deschis. Pacientul - academicianul Dinu C. Giurescu, la 87 de ani

Academicianul suferea de disectie acuta de aorta, o situatie clinica in care cel mai important vas de sange din organism – artera aorta, care pleaca de la inima si hraneste cu sange intregul organism, se fisureaza, punand in pericol viata pacientului. Interventia chirurgicala a avut un caracter de maxima urgenta si a constat in inlocuirea arterei aorte la iesirea ei din inima si a arterelor carotide care alimenteaza creierul. Considerata cea mai complexa in patologia cardiovasculara a adultului, operatia presupune utilizarea circulatiei extracorporale, racirea pacientului in hipotermie profunda la 18 – 20 grade, perfuzia separata a creierului cu masina de circulatie extracorporala si inlocuirea acestui vas de sange major cu o proteza vasculara. Intreg procesul a durat 12 ore si a decurs normal. Starea de sanatatea a academicianului este buna si momentan se afla in recuperare, in sectia de terapie intensiva.
Echipa medicala care s-a ocupat de ingrijirea istoricului Dinu C. GIURESCU este alcatuita din Dr. Mihaela CRACIUN, medic primar ATI, care i-a administrat anestezia si l-a ingrijit in terapie intensiva, Dr. Daniela POPESCU, medic primar Cardiologie, cercetator stiintific principal grad 3, care i-a stabilit diagnosticul si medicul sau curant – Prof. Dr. Mioara RIZESCU, medic primar Medicina Interna, sef Sectie Medicina Interna. Echipa chirurgicala a fost condusa de catre Conf. Univ. Dr. Horatiu MOLDOVAN, medic primar Chirurgie Cardiovasculara in cadrul spitalului SANADOR, Doctor in Stiinte Medicale si Membru Corespondent al Academiei de Stiinte Medicale din Romania. Doctorul Horatiu Moldovan are o experienta de peste 4.000 de interventii chirurgicale pe cord deschis si 1.500 de interventii vasculare.
„Ne bucuram ca am reusit sa finalizam cu succes operatia, acest lucru fiind posibil datorita aparaturii performante de care dispunem si a experientei echipei chirurgicale care s-a ocupat de acest caz. Operatia este o premiera la nivel national, domnul academician fiind cel mai in varsta pacient care a suferit aceasta interventie chirurgicala, precum si cel mai in varsta pacient care a suferit o interventie chirurgicala pe cord deschis in acest spital” a declarat Conf. Univ. Dr. Horatiu MOLDOVAN.
Interventia chirugicala a fost realizata in cadrul Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara a celui mai mare spital multidisciplinar privat, una dintre cele mai moderne din sistemul medical din Romania, care beneficiaza de echipamente de ultima generatie si de cea mai inalta performanta. Acestea permit realizarea unor proceduri chirurgicale de mare complexitate, care acopera toata gama afectiunilor cardiace si vasculare din patologia adultului. Departamentul este de asemenea conectat cu Sectia de Anestezie Terapie Intensiva Cardiaca, dotata pentru a face fata oricarei interventii chirurgicale, fiind a treia ca marime din Bucuresti.

Cookies