ARHIVA B365

Diseară are loc ultimul spectacol de operă “Olandezul zburător” din această stagiune. Vezi cine a câştigat invitaţiile

Bianca Troncea si Cristina Stefan sunt castigatoarele celor 2 invitatii nominale (nu duble) pentru spectacolul de opera OLANDEZUL ZBURATOR, care are loc in aceasta seara, la Opera Nationala Bucuresti. Invitatiile pot fi ridicate doar cu cartea de identitate, de la intrare, inainte de inceperea evenimentului.

Miercuri 11 Aprilie 2012, 19:00 –  Sala Mare

OLANDEZUL ZBURĂTOR

de Richard Wagnerspectacol de operă în limba germană
spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 21.15

Daland-Horia Sandu, Senta-Ana Maria Comşa*, Erik-MARIUS VLAD BUDOIU, Mary -Sorana Negrea*, Cârmaciul-Lucian Corchiş*, Olandezul-Ionuţ Pascu, Fetiţa-Marina Grecu*, Dirijor-CRISTIAN MANDEAL

Operă în trei acte de Richard Wagner

libretul: Richard Wagner

dirijor: Cristian Mandeal

regia, mişcarea scenică, lighting design: Beatrice Rancea

decoruri: Helmut Sturmer

costume: Irina Schrotter

maestru de cor: Stelian Olariu

Actul I

În timpul unei furtuni, corabia lui Daland este aruncată pe ţărmul unui golf. Timonierul este pus de căpitan să stea de veghe, iar membrii echipajului sunt trimişi să se odihnească. Cârmaciul rămas singur scoate poza iubitei, mărturisindu-şi dorul şi nerăbdarea de a o revedea cât mai curând. Brusc, îl cuprinde un somn adânc. Misterios, îşi face apariţia un “vas fantomă”.

O prezenţă stranie, un bărbat înfăşurat în mantie îşi face simţită prezenţa – este fantomaticul Olandez zburător. Acesta este urmărit de un blestem şi nu poate fi salvat decât de iubirea adevărată a unei femei care este în stare să se jertfească pentru el. Această şansă de mântuire îi este oferită o dată la şapte ani, când poate reveni pe ţărm, iar dacă nu găseşte sufletul pereche este aruncat din nou în abisul mării. Daland iese din cabină, priveşte în jur şi zăreşte corabia străină şi pe căpitanul acesteia. Cei doi se prezintă unul altuia, iar Olandezul îi face cadou un cufăr plin de nestemate. Cel din urmă îi cere lui Daland să-l găzduiască o noapte. Daland deja gândeşte o posibilă căsătorie între fiica sa Senta şi Olandezul pe care vrea să i-l prezinte.

Actul II

Casa lui Daland. Mary, doica Sentei, o învaţă pe o fetiţă să toarcă lână, alături de femeile care aşteaptă nerăbdătoare întoarcerea bărbaţilor plecaţi pe mare. Senta este fascinată de legenda Olandezului zburător, pe care o povesteşte fetelor, portretul lui aflându-se chiar în cameră. Pe neaşteptate, apare Erik, logodnicul Sentei, care anunţă sosirea lui Daland şi a marinarilor. Femeile pleacă să-şi întâmpine iubiţii, iar Erik încearcă să o înduplece pe Senta să-i împărtăşească dragostea. Disperat de refuzul ei, îi povesteşte că a avut un vis înfricoşător, ca o premoniţie: Senta va trăi o nefericită poveste de dragoste cu un bărbat necunoscut. Dar fata rămâne indiferentă la ameninţarea din vis şi Erik pleacă împovărat. Daland soseşte acasă însoţit de un străin. Senta şi Olandezul se îndrăgostesc fulgerător unul de celălalt. Daland anunţă căsătoria dintre cei doi.

Actul III

Marinarii petrec alături de iubitele lor. Nu departe de ei se află corabia Olandezului, învăluită într-o stranie şi apăsătoare linişte. O furtună neaşteptată se dezlănţuie. De pe „vasul fantomă” se fac auzite vocile sufletelor damnate. Îngroziţi, marinarii şi timonierul lui Daland fug copleşiţi de furtună şi de incantaţiile strigoilor. Brusc, o linişte de moarte se aşterne. Apare Senta hotărâtă să plece pe vasul Olandezului. Disperat, Erik încearcă să o oprească. Pe neaşteptate, apare Olandezul care, văzându-i pe cei doi împreună, se consideră trădat. O acuză pe Senta că şi-a încălcat jurământul de dragoste şi decide să o părăsească. Senta îi mărturiseşte încă o dată dragostea ei veşnică şi, neţinând cont de rugăminţile tuturor, îl urmează pe Olandez.

Dragostea şi sacrificiul Sentei, dispusă să treacă prin moarte pentru dragostea ei, desfac cumplitul blestem al Olandezului, aducând mântuirea acestuia. Din nefiinţă, sufletele celor doi se unesc pentru totdeauna. Îmbrăţişaţi, ei urcă deasupra mării, dispărând în înaltul cerului.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button