ONU cere tribunal internaţional pentru judecarea cazului zborului MH17. Rusia s-a opus prin veto

de:
30 iul. 2015
0 Afișari
ONU cere tribunal internaţional pentru judecarea cazului zborului MH17. Rusia s-a opus prin veto

Proiectul inițiat de Consiliul de Securitate al ONU care vizează înființarea unui tribunal internațional pentru a anchetarea și judecarea celor vinovaţi de doborârea cursei MH17 din spaţiul aerian al Ucrainei, anul trecut, a fost respins prin veto de Rusia, informează Reuters, citat de Mediafax şi preluat de b1.ro.

Proiectul prevede „înfiinţarea unui tribunal internaţional în scopul anchetării şi judecării persoanelor vinovate de distrugerea în spaţiul aerian al zborului MH17 al Malaysia Airlines”, plasat sub Capitolul 7 al Cartei Națiunilor Unite, cu scopul de a obliga țările membre să colaboreze cu tribunalul, sub pedepsa sancțiunilor.

„Cei care se fac vinovaţi ar putea să creadă că se pot ascunde, acum, în spatele votului de veto al Federaţiei ruse. Nu li se va permite să scape justiţiei”, a declarat ministrul australian de Externe Julie Bishop în Consiliu.

Proiectul de rezoluție iniţiat de Malaysia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina a fost supus la vot, miercuri. 11 țări membre ale Consiliului au votat pentru, iar trei s-au abținut – China, Angola şi Venezuela.

O rezoluție este adoptată dacă cel puțin nouă țări își dau acordul, fără însă ca Rusia, Statele Unite, China, Marea Britanie sau Franţa să i se opună prin veto.

Avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât pe 17 iulie 2014 în estul Ucrainei, la bordul căruia se afla 298 de pasageri, majoritatea olandezi. În acea perioadă aveau loc lupte între separatiștii proruși și forțe guvernamentale de la Kiev.

Vezi şi: Înregistrare șocantă după doborârea avionului Malaysia Airlines: „Uite, e un picior!” VIDEO

Anchetatorii olandezi susțin că accidentul aviatic a fost cauzat de o rachetă lansată de separatiști, însă Moscova respinge suspiciunile și susține că în spatele atacului este armata ucraineană.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a declarat în Consiliu că „niciun vot de veto nu va sta în calea anchetării şi judecării acestei crime odioase”.

Rusia a venit cu propriul proiect de rezoluție prin care îndeamnă ONU să se implice în achetarea acestui caz, dar că nu este necesară înființarea unui astfel de tribunal internațional, de aceea își va utiliza dreptul de veto.

„Acest lucru, în opinia noastră, arată faptul că scopurile politice erau mai importante pentru ei decât obiectivele practice. Este, desigur, regretabil. Rusia este pregătită să coopereze în efectuarea unei anchete exhaustive, independente şi obiective cu privire la motivele şi circumstanţele prăbuşirii”, a spus Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin.

Malaysia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina efectuează o anchetă penală cu privire la doborârea zborului MH17. Separat, în octombrie va fi prezentat și un raport al Comisiei olandeze cu privire la cauzele incidentului.

Cookies