ONG-urile l-au somat pe Sorin Oprescu să elibereze în 72 de ore funcţia de primar VEZI GALERIE FOTO

de:
17 dec. 2010
1 Afișari
ONG-urile l-au somat pe Sorin Oprescu să elibereze în 72 de ore funcţia de primar VEZI GALERIE FOTO

ONG-urile îl acuză pe primarul general Sorin Oprescu că „mutilează o zonă centrală a Bucureştiului de o importanţă istorică şi urbanistică inestimabilă şi de încălcarea statutului de protecţie a monumentelor istorice, violarea drepturilor cetăţenilor expropriaţi precum şi de prejudicii grave aduse mediului să sănătăţii oamenilor prin accentuarea problemelor de mediu ale oraşului”.

Protestatarii au afişat în faţa Primăriei bannere pe care scria „Oprescu=infractor”, „Oprescu aruncă oamenii în autostradă”. De asemenea, au au scris pe zăpadă cu roşu „Oprescu = Ceauşescu”.

Primarul general a fost aşteptat cu un buldozer pe care era scris „Maşina lui Oprescu” şi i-a fost înmânată o somaţie de eliberare în 72 de ore a funcţiei pe care o deţine.

„Gravele ilegalităţi şi abuzuri comise de Sorin Oprescu în realizarea acestui proiect ne-au determinat să îi cerem astăzi demisia, în mod simbolic. O vom face însă şi formal şi vom solicita organelor competente investigarea comiterii de către acesta a infracţiunii de distrugere a monumentelor istorice”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

În acelaşi timp, protestatarii au cerut Consiliului General al Municipiului Bucureşti să oprească proiectul de construire a Bulevardului Uranus.

Faptele urbanistice care îi sunt imputate lui Sorin Oprescu sunt demolările pe timp de noapte desfăşurate în zona Berzei-Buzeşti pe unde urmează să treacă Bulevardul Uranus care se vrea o legătură între Piaţa Victoriei şi cartierul Rahova. Un exemplu este imobilul din strada Berzei nr. 34/ strada Știrbei Vodă nr. 89, parte a ansamblului monument istoric Știrbei Vodă, a cărui demolare a fost începută în noaptea de vineri spre sâmbătă şi a fost finalizată a doua zi, în ciuda unui comunicat al Ministerului Culturii prin care se preciza că ministerul nu a emis nici un aviz care să permită demolarea.

De asemenea, duminică Primăria a început demolarea Hotelului Marna, monument istoric a cărui declasare a fost contestată în instanţă. Mai mult, persoanele care locuiesc în clădirile pe care le dărâmă Primăria au primit somaţie să-şi evacueze locuinţele în termen de 72 de ore, asta deşi legea interzice evacuările în perioada 1 decembrie – 1 aprilie.

Cookies