ESENTIAL

ONG-urile: fundaţiile Academiei Domneşti Sfântul Sava, demolate ilegal, cu girul lui Oprescu

Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”, alături de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, au anunţat că vor face plângere penală împotriva persoanelor din Primăriei Capitalei care au semnat autorizaţia de desfiinţare. Aici ar fi vorba despre Primarul General Sorin Oprescu şi arhitectul-şef Gheorghe Pătraşcu, susţin oengisti dar si despre cei care conduc Direcţia pentru Cultură Bucureşti care au semnat certificatul de sarcină arheologică.

Plângerea penală va viza şi mai multe persoane din Ministerul Culturii care au semnat acordul pentru începerea lucrărilor.

ONG-urile susţin ca potrivit legislţiei în vigoare, pentru demolarea unui sit arheologic care este monument istoric trebuie obtinut un aviz de la Comisia Naţională de Arheologie de descarcare de sarcină arheologică, trebuie emis un certificat de descărcare arheologică de către Ministerul Culturii şi trebuie întocmit un dosar de declasare de către Direcţia pentru Cultură Bucureşti. În final declasarea trebuie avizată de către Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, prin ordin al Ministrului Culturii.

Însă dosarul de declasare de către Direcţia pentru Cultură Bucureşti nu a fost întocmit, avizarea descărcării de sarcină arheologică s-a făcut doar de biroul Comisiei Naţionale de Arheologie, nu de Comisia însăşi, iar Ministrul Culturii nu a emis niciun ordin in acest sens, susţin ONG-urile.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button