ESENTIAL

ONG-urile au mai câştigat un proces pe Bulevardul Uranus, dar degeaba: Primăria poate continua lucrările

Curtea de Apel Cluj a dispus, la sfârşitul anului trecut, suspendarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) şi a autorizaţiei de construcţie aferente pentru Diametrala Nord-Sud sau Bulevardul Uranus. Acţiunea juridică soldată cu acest rezultat a fost iniţiată de două ONG-uri – Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (înfiinţat în 2006 la Cluj) şi Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Patrimoniului din România ProDoMo.

Tribunalul Cluj a suspendat PUZ-ul în luna aprilie a anului trecut, iar recenta sentinţă a Curţii de Apel confirmă acea decizie.

ONG-urile au reclamat că Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat fără un aviz din partea Ministerului Culturii şi Cultelor. În 2008, Adriean Videanu a emis autorizaţie de construire în baza acestui PUZ, iar ulterior în 2009, Sorin Oprescu a prelungit-o. „Autorizaţia a fost emisă de primărie sub anagajamentul că între timp vor obţine de la Ministerul Culturii avizul şi vor spune ce se va întâmpla în stanga şi dreapta bulevardului cu clădirile. Lucrările au fost demarate în 2009 însă fără a se obţine acest aviz”, a precizat pentru B365.ro, Nicuşor Dan, preşedinte Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Victoria ONG-urilor nu pune capăt însă lucrărilor de pe Bulevardul Uranus. „Primăria a obţinut între timp noi autorizaţii de construcţie care rămân legale atâta timp cât nu le contestă nimeni”, spune Nicuşor Dan.

ONG-urile au câştigat însă Hala Matache. Iniţial, Primăria Capitalei a vrut să o demonteze şi să o mute mai în spate faţă de amplasamentul actual. După intervenţia Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Inspectoratul de Stat in Construcţii a oprit lucrările pe Bd. Uranus, iar Primăria Capitalei a intrat la negocieri cu Ministerul Dezvoltării. În urma discuţiilor s-a ajuns la un acord. Cele două instituţii au stabilit să se ia masuri de conservare si punere in siguranta pana la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric. De asemenea, Primăria Capitalei trebuie să realizeze un nou Plan Urbanistic Zonal care să cuprindă noile modificări.

Printre procese şi contestaţii, Primăria Capitalei a inaugurat totuşi două tronsoane din prima etapă a Bulevardului Uranus. La sfârşitul anului trecut a fost inaugurat un tronson de 400 de metri între Piaţa Virgiliu şi Vasile Pârvan, şi un alt segment de 600 de emtri între Piaţa Victoriei şi Strada Occidentului. Primarul general, Sorin Oprescu, spunea în decembrie că va termina în întregime prima etapă, cuprinsă între Piaţa Victoriei şi Vasile Pârvan în primăvara lui 2012.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button