ȘTIRI

One World Romania 2011: Odessa/ work in progress

In 2009 Florin Iepan si-a lansat campania personala de “denazificare” a Romaniei. Pornind de la cel mai intunecat moment din istoria recenta a tarii, masacrul din octombrie 1941 cand Armata Romana, fara sprijin german, a ars de vii peste 22.000 de civili – majoritatea evrei – in orasul ocupat Odessa, Iepan lanseaza prima dezbatere publica despre trecutul fascist al Romaniei. Aceasta se dovedeste a fi o adevarata provocare pentru o tara membra NATO si UE care si-a ascuns cu grija crimele impotriva evreilor si romilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial si unde astazi Maresalul Antonescu este considerat inca de majoritatea romanilor un mare patriot si luptator anticomunist.
« Odessa » va urmari, cu o anumita doza de autoironie, procesul dureros si complex prin care Iepan descopera complicitatile si conexiunile care au condus la purificarea etnica executata de Romania in timpul razboiului si afla in ce masura acele prejudecati si mecanisme de gandire sunt valabile in Romania de astazi.

La discutia cu publicul vor lua parte: Florin Iepan, regizor (Luni, 21 Martie), Cristi Ghinea, editorialist Dilema Veche, Romania Libera (Luni, 21 Martie).

# Titlu original: Odessa
# Tara, anul: Romania, 2011
# Sectiunea: Proiectii speciale
# Regia: Florin Iepan


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button