ȘTIRI

Omul de afaceri Mihai Crişan, urmărit penal de DNA

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de DNA, Mihai Crişan, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor, este urmărit penal de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea pentru dare de mită în formă continuată.

În acest caz, omul de afaceri Mihai Crişan va fi cercetat sub control judiciar, pentru 60 de zile, întrucât Tribunalul Bihor a respins, marţi, propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia.

Conform ordonanţei întocmite de procurorul de caz, Crişan, care era administrator al unei societăţi comerciale, i-ar fi oferit, în ianuarie 2013, fostului director executiv al Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean mai multe bunuri alimentare, în parcarea unui local din municipiul Satu Mare.

În schimb, susţin procurorii, Ardelean „a dispus unei echipe de control desemnate să efectueze o inspecţie fiscală generală la firma lui Crişan să nu constate nereguli cu privire la activitatea comercială ilicită a societăţii menţionate”. Inspecţia a avut loc în perioada 25-30 martie 2013, iar în acea lună, în acelaşi scop, Crişan i-a remis aceleiaşi persoane suma de 4.000 de euro, se arată în comunicat.

De asemenea, Mihai Crişan este suspectat de mituirea unui inspector fiscal de la Serviciul de Inspecţie Persoane Juridice al Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, desemnat să facă un control fiscal la firma sa, în mai multe rânduri.

Astfel, potrivit DNA, în ianuarie 2013 Crişan „a suportat contravaloarea cheltuielilor aferente consumaţiei unui număr de circa 20 de persoane invitate la un restaurant, cu ocazia celebrării zilei de naştere a funcţionarului public”, iar în 14 februarie „i-a oferit şi predat inspectorului fiscal, prin intermediul unor angajaţi, două platouri cu mâncare pregătite de personalul unui restaurant”. Totodată, în martie 2013, la cererea inspectorului fiscal, omul de afaceri a acceptat încheierea şi semnarea unui contract fictiv între o societate controlată de inculpat şi o firmă deţinută de un prieten al inspectorului fiscal, act menit să ajute această societate să poată accesa un credit bancar, iar în aprilie i-a oferit aceluiaşi inspector 1.000 de lei, cu titlu de împrumut.

„În schimbul oferirii şi remiterii acestor foloase materiale, funcţionarul public a efectuat un control fiscal formal la societatea comercială administrată de inculpatul Crişan Mihai, fără a constata nereguli majore, în ciuda faptului că existau evidente dubii cu privire la legalitatea relaţiilor comerciale supuse controlului”, se arată în comunicatul DNA.

Omul de afaceri Mihai Crişan este patronul unui complex turistic din Satu Mare.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button