Omul care a decontat turnee inexistente la Primărie: „30-40% din aprobare a venit de la Oprescu!”

de:
21 feb. 2013
2 Afișari
Omul care a decontat turnee inexistente la Primărie:

Dan Păsărelu, patronul care a luat direct din casieria Primăriei București, în pungi de plastic, 270.000 € pentru servicii sportive pe care nu le poate explica și pentru competiții fictive de șah, spune că „în proporție de 30-40% a fost decizia lui Sorin Oprescu să le aprobe” – dezvăluie Cătălin Tolontan pe tolo.ro.

Directoarea economică Iustina Cornel, cea care a plătit banii, reclamă că au existat contracte și mai mari la Clubul Sportiv! Printr-un document scris, ea se justifică, spunînd că „de acești bani au știut directori din Primărie și consilieri locali”. Printre numele pe care directoarea le avansează sînt directorul economic al Primăriei, Mircea Constantinescu, fosta consilieră de imagine a lui Oprescu, Anca Alexandrescu, și consilierul local Doru Prioteasa.

În perioada 2011-2012, milioane de lei au fost scoși prin casierie pentru turnee inventate, salarii pentru oameni care nu existau și alte servicii fictive, căraţi în pungi de plastic și distribuiţi acolo unde trebuie.

Conform documentelor prezentate în ziarul Gazeta Sporturilor de ieri, în perioada martie 2011 – martie 2012, Păsărelu a ridicat din Primărie echivalentul a 270.000 de euro, majoritatea cash, în numele firmei sale Siciliana.

EXEMPLUL 1
Jumătate de miliard pentru competiția la care n-ai fost!
Festivalul Internaţional de Șah „Mihail Sadoveanu” 2011, desfășurat la Iași în 19-25 august. Organizator e Asociaţia Judeţeană de Șah Iași, prezidată de Vasile Manole: „Siciliana, clubul lui Dan Păsărelu, și CSM București nu au avut nici o implicare în organizare”.
Dan Păsărelu scoate din CSM București 43.276 lei pentru festival. În posesia Gazetei există 11 chitanţe, există fișa contului Siciliana care dovedește suma, există factura pentru „taxă organizare”.
Ce treabă aveau clubul Primăriei Capitalei și Siciliana București cu o competiţie din Moldova? „CSM și Siciliana nu au avut nici un participant la festival”. Îl întrebăm de trei ori pe Vasile Manole, organizatorul. Neagă orice prestaţie a Siciliana către el! Exasperat de insistenţele noastre, ieșeanul ne trimite lista celor 210 jucători.
CSM și Siciliana nu au avut sportivi la competiţie, nu au avut legătură cu organizarea. Și totuși CSM a plătit către Siciliana jumătate de miliard de lei vechi pentru acest eveniment.
EXEMPLUL 2
Și un sfert de miliard pentru competiția care nu există!
Festivalul Internaţional de Șah Eforie Nord 2011, desfășurat pe Litoral, în 20-30 iunie 2011.
Ce se repetă: Siciliana nu face parte din organizatori, dar decontează prin CSM două facturi, în total 54.450 lei, una pentru „taxă de organizare”. Cealaltă, „cazare și masă 14 persoane”.
„Au participat doar 3 concurenţi din partea CSM”, precizează federaţia.
Ce e nou: mai există o factură, 19.700 lei plătiţi de clubul Primăriei, „taxă organizare Festivalul Internaţional de Șah Siciliana Eforie 01-10.09.2011”. Alt festival, tot acolo, la trei luni distanţă?!
„DSTJ Constanţa nu a dat aviz pentru un alt festival. Nu cred că a existat așa ceva”, spune Emil Ionescu, consilierul instituţiei care a organizat competiţia din vară. De fapt, singura competiţie care a existat.
„Nu figurează nici un concurs de șah în perioada 1-10 septembrie 2011”, anunţă federaţia.

Bani scoși cash din Primărie

În România, legea interzice ca pe o factură să fie făcută mai mult de o plată cash, restul urmînd să fie achitat prin ordin de plată.

Dar legea nu se aplică Primăriei București. Iată cum lui Păsărelu i-a fost plătită o factură prin 6 chitanțe eliberate în 4 zile consecutive, prin care a primit cash de la Clubul Sportiv al Primăriei. Publicăm copia după factură și după cele 6 chitanțe a căror sumă reprezintă exact 19.700 de lei.
Chiar și Păsărelu se îndoiește că a existat Festivalul Internațional de Șah Siciliana – Eforie în septembrie 2011. Federația și forurile sportive din Constanța și din Eforie neagă existența unei astfel de competiții.

La un moment dat, directoarea economică de la CSM București, Iustina Cornel, a adresat un memoriu primarului general. Încerca să se justifice în faţa suspiciunilor tot mai vizibile legate de cheltuielile enorme ale clubului care toacă aproximativ 5 milioane de euro pe an!
„În Primărie se vorbea de sumele imense cheltuite la club și de faptul că directoarea economică se laudă pe holuri că le-a dat 7 miliarde vechi lui Oprescu și încă 3 lui Constantinescu”, povestește o sursă a ziarului.
Mircea Constantinescu este directorul economic al Primăriei și „mîna dreaptă și mîna stîngă, omul-face-tot al lui Oprescu”, după caracterizarea unei surse.
Gazeta a intrat în posesia memoriului directoarei economice de la CSM. În el, primarul Oprescu este informat, textual, că despre anumite sume de bani care au fost cheltuite „are cunoștinţă domnul director general Mircea Constantinescu”.
În dreptul anumitor sume nici măcar nu există trecute competiţii sau evenimente, ci se scrie doar „O sumă de 80.000 de lei cheltuiţi în anul 2011 și decontaţi în anul 2012 pentru acţiuni organizate de a căror justificare are cunoștinţă domnul director general Mircea Constantinescu”. Sau alți domni și doamne, care apar pomeniți în memoriu: directori în Primărie, consilieri locali, politicieni…

Iată ce spune și directoarea economică Iustina Cornel, despre deconturile cash: „Totul era cu aprobarea Consiliului de Administrație al clubului. De pildă, pe domnul Artene cu firma Art Advertising, care a luat peste 2 milioane de lei, ni l-au adus doamna Anca Alexandrescu și domnul consilier Doru Prioteasa.”

Update ora 20:46 – Clubul Sportiv Municipal face următoarele precizări, transmise B365.ro: eferitor la articolele aparute in presa, referitoare la CSM Bucuresti, Clubul Sportiv Municipal face urmatoarele precizari:

Inca din luna aprilie a anului 2012, de la preluarea mandatului sau, noul director al CSM Bucuresti, domnul Petre Branisteanu, ca urmare a constatarii mai multor nereguli in cadrul sectiei de sah a CSM Bucuresti, a reziliat contractul de prestari servicii pe care firma Siciliana, reprezentata de Dan Pasarelu il avea cu CSM Bucuresti.
Mai mult decat atat, in luna august a anului 2012, Petre Branisteanu a facut o sesizare la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, impotriva lui Dan Pasarelu si a fostului director, Valentin Samungi.

Una dintre neregulile sesizate a fost aceea ca Dan Pasarelu nu avea calitatea legala de a organiza competitii de sah, fapt certificat de Federatia Romana de Sah, prin adresa cu nr. 341/18.05.2012, pusa la dispozitia CSM, la cererea noii conduceri.
Prin adresa mai sus mentionata, Federatia Romana de Sah certifica faptul ca Dan Pasarelu, in calitate de presedinte al clubului Siciliana, este suspendat din activitatea organizatorica, inca din octombrie 2010.

O alta neregula constatata este ca, potrivit OUG 34/2006 care se refera la achizitiile publice, si care stipula ca la contractele cu o valoare mai mare de 10.000 de euro (la acea vreme), trebuia sa se faca proceduri de achizitie (cerere de oferta), documente care nu exista in actele contabile ale Clubului.

Referitor la afirmatiile conform carora Primarul General ar fi aprobat sume pentru evenimente constand in organizarea sau participarea sportivilor CSM Bucuresti la diverse competitii interne de sah, subliniem faptul ca:

CSM Bucuresti este o institutie subordonata Consiliului General al Municipiului Bucuresti, cu personalitate juridica proprie.

Conform Legii 273/2006 privind Finantele Publice Locale, directorul general al CSM Bucuresti, in calitatea sa de ordonator tertiar de credite, semneaza si raspunde pentru executia proprie a bugetului de venituri si cheltuieli propriu.

Primarul General este ordonator principal de credite, semnatura acestuia aparand numai pe bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Mai mult decat atat, semnatura Primarului General nu apare pe nici un document care atesta aprobari de cheltuieli pentru activitatea sportiva de performanta (inclusiv de sah). Toate contractele privitoare la competitiile de sah erau semnate de catre fostul directorul general al CSM Bucuresti, Valentin Samungi si fostul director adj. economic, Iustina Cornel.

Articolele din presa fac referire la afirmatiile lui Dan Pasarelu care a declarat ca CSM Bucuresti primea bani de la PMB pentru „proiecte speciale”.

Precizam ca aceste asa-zise „proiecte speciale” nu au existat si nu exista ca incadrare nici in prevederile bugetare si nici in metodologiile de aprobare a proiectelor din Primaria Municipiului Bucuresti.

– Exista un buget de venituri si cheltuieli unitar, aprobat de CGMB, pe capitole, titluri, articole bugetare si alineate bugetare, conform calendarelor sportive interne si internationale, aprobate de catre Federatiile Nationale de specialitate.
– Mai mult decat atat, la inventarierea efectuata la predarea/primirea de catre cei doi directori (Valentin Samungi catre Petre Branisteanu) nu apar evidentiate aceste materiale din „proiectele speciale” la care se face referire .

Toate aceste „proiecte speciale” au fost avizate doar de catre dir gen. Samungi Valentin si fostul director adj. Economic, Iustina Cornel, fara nici un aviz din partea tuturor membrilor Consiliului de Administratie al Clubului, a CGMB si nici a Primarului General.

Nu exista nici o activitate sportiva, nici o etapa de campionat si nici un astfel de „proiect special” care sa necesite avizarea de catre directorul economic din Primaria Municipiului Bucuresti, secretarul general, viceprimarul sau Primar General. Nu exista procedura in acest sens.

Sumele la care se refera Dan Pasarelu nu reprezinta in nici un caz „o aprobare a PMB pentru proiecte speciale” ci reprezinta o parte din bugetul aprobat de catre CGMB pentru activitatea sportiva de performanta a CSM pentru toate cele 7 sectii.

La CSM isi desfasoara activitatea un numar de 7 echipe de jocuri sportive, care activeaza in prima Liga a campionatelor nationale (volei – fete – baieti, handbal, baschet fete – baieti, rugby baieti, atletism, motociclism si sah) .

 

Cookies