OMS: „Cantacuzino” poate produce vaccin antigripal din toamnă

de:
21 mart. 2014
0 Afișari
OMS: „Cantacuzino” poate produce vaccin antigripal din toamnă

Una dintre concluziile experţilor OMS, care s-au aflat la Bucureşti, la solicitarea fostului ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, arată că linia de fabricaţie a vaccinului gripal sezonier produs la Institutul Cantacuzino respectă normele GMP. În acest context, experţii consideră că Institutul Cantacuzino „poate, în mod satisfăcător, să producă vaccin gripal pentru sezonul 2014-2015, cu condiţia ca să fie rezolvate câteva probleme”, reiese dintr-un raport al OMS, conform Mediafax.

Experţii OMS au recomandat ferm ca institutul să dezvolte un plan de acţiune pentru a remedia problemele semnalate, iar Agenţia Naţională a Medicamentului să verifice ulterior respectarea integrală a cerinţelor privind fluxurile tehnologice de producţie, protocoalele şi pregătirea resursei umane, scrie digi24.ro.

O altă concluzie a experţilor OMS face referire la lotul de vaccin produs în decembrie 2013: „Produsul realizat în 2013 nu a îndeplinit cerinţele din farmacopeea europeană pentru endotoxină. Cauzele acestei situaţii rezultă din presiune puternică pusă pe Institutul Cantacuzino în acea perioadă, care a dus la imposibilitatea de a avea suficient timp pentru a face o curăţenie temeinică şi a monitoriza procedurile”.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au făcut verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti în perioada 25-27 februarie, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul anului trecut, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă întrucât au fost descoperite probleme.

Cookies