Omicron și vaccinurile anti-COVID: mai sunt sau nu eficiente? Moderna: tulpina super-mutantă ar putea evita protecția. Dacă e nevoie de un vaccin nou, va fi gata la începutul lui 2022

29 nov. 2021
393 Afișari
Omicron și vaccinurile anti-COVID: mai sunt sau nu eficiente? Moderna: tulpina super-mutantă ar putea evita protecția. Dacă e nevoie de un vaccin nou, va fi gata la începutul lui 2022
Omicron și vaccinurile anti-COVID: mai sunt sau nu eficiente? Moderna: tulpina super-mutantă ar putea evita protecția. Dacă va fi nevoie de un vaccin nou, va fi gata la începutul lui 2022

În doar câteva zile, Omicron a devenit unul dintre cele mai rostite cuvinte de pe planetă. Se știu puține despre tulpina noua de coronavirus, așa-numita super-mutație din Africa de Sud. Cea mai importantă întrebare este legată de eficiența vaccinurilor de până acum: ne protejează ele și de Omicron? Reprezentații Moderna, unul dintre producătorii vaccinurilor actuale anti-COVID, spun că există îndoială la acest capitol.

Directorul medical al companiei Moderna, Paul Burton, a declarat, la BBC, că Omicron, noua variantă  super-mutantă de coronavirus, ar putea evita protecția vaccinurilor care există acum.

Omicron – ne protejează sau nu vaccinurile din prezent?

În același timp, Burton spune, totuși, că protecția oferită de vaccinuri ar trebui să existe în continuare, în funcție de perioada care a trecut de la vaccinare.

Dacă, totuși, se va dovedi că tulpina super-mutantă e mai puternică decât vaccinurile de acum, Moderna anunță un vaccin nou și eficient inclusiv în cazul Omicron ar putea fi disponibilă la începutul anului viitor.

„Ar trebui aflăm în următoarele două săptămâni capacitatea actualului vaccin de a oferi protecție. (…) Dacă va trebui să facem un vaccin complet nou, cred că acest lucru se va întâmpla la începutul anului 2022, după care va fi cu adevărat disponibil în cantități mari”, declarat Paul Burton.

Directorul Moderna susține că vaccinurile cu ARN mesager produse de compania sa pot fi actualizate și adaptate noilor tulpini cu mare repeziciune.

„Acesta este un virus care pare periculos, dar cred că avem multe instrumente în arsenalul nostru acum pentru a-l combate”, a mai spus Burton.

Super-mutația Omicron. Vocile temperate de după primele zile de panică

Omicron și vaccinurile anti-COVID: mai sunt sau nu eficiente? Moderna: tulpina super-mutantă ar putea evita protecția. Dacă va fi nevoie de un vaccin nou, va fi gata la începutul lui 2022
Johannesburg, Africa de Sud – locul unde a fost identificat pentru prima dată Omicron

Omicron a provocat deja valuri de îngrijorare, iar pe alocuri chiar panică. Mai multe țări au decis aproape că instantaneu să restricționeze călătoriile din și dinspre Africa de Sud, țară unde a apărut tulpina.

Și asta din mai multe motive. Pe de-o parte, nivelul mare de contagiozitate al Omicron. Pe de alta, teama ca nici vaciinurile actuale, nici imunizarea oferită de trecerea prin boală nu te-ar feri de noua tulpină. 

După primul moment de îngrijorare acută, apar și voci temperate.

„Și totuși, informațiile pe care le primim din Africa de Sud par să spună că nu este chiar așa grav, iar oamenii care merg la spital sunt cei nevaccinați, mai degrabă decât cei vaccinați”, a explicat, pentru The Guardian, un profesor britanic de imunologie.

Ce știm până în acest moment este că oamenii care s-au vaccinat cu schema completă pot lua varianta Delta a coronavirusului, care este mutația majoră de dinainte de Omicron și care a generat precedenta mare îngrijorare.

Dar, în același timp, numărul celor vaccinați care se infectează cu Delta este de aproximativ trei ori mai mic decât în cazul celor nevaccinați. De asemenea, forma bolii e mai gravă pentru cei neimunizați vaccinal, la fel cum, tot în cazul lor, riscul de deces este mai mare.

 

Cookies