Omenirea se îndoapă tot mai mult cu medicamente care mai degrabă îmbolnăvesc decât vindecă

03 ian. 2021
89 Afișari
Omenirea se îndoapă tot mai mult cu medicamente care mai degrabă îmbolnăvesc decât vindecă
Efectele unor medicamente folosite de milioane de oameni asupra comportamentului sunt prea puțin documentate

Antidepresivele sunt asociate cu alterări psihiatrice severe, agresivitate si acțiuni impulsive. Grav este că se gasesc pe toate drumurile și oricine și le poate procura, fără cine știe ce prescripții medicale. Sunt medicamente care de fapt ne afectează organismul și felul de a fi. Mai nou insă, cercetătorii au descoperit că până și banalul paracetamol poate să ne facă rău, dacă-l luăm cu pumnul, oricând credem noi că ne doare ceva.

Suntem familiari cu proprietățile și efectele substanțelor psihedelice, cu modul în care acestea pot modifica personalitatea umană. Surprinzător însă, până și medicamentele pe care le găsim în orice farmacie pot altera felul nostru de a fi. Potrivit BBC, statinele, antidepresivele, dar și banalul paracetamol ne pot face mai impulsivi, neliniștiți, nervoși, să ne pierdem empatia față de cei din jur și chiar să modifice aspecte fundamentale ale personalității noastre.

Statinele ne fac nervoși și agresivi

Beatrice Golomb, profesor universitar și cercetător la Universitatea din California a studiat ani de zile efectele statinelor și a cules poveștile mai multor pacienți – de la căsătorii ruinate, la cariere distruse, și chiar la bărbați care, într-o criză de nervi, au fost la un pas să își omoare nevestele. Deși statinele sunt, la prima vedere, niște medicamente banale care au rolul de a elimina colesterolul din organism, acestea au și efecte adverse.

Cercetătoarea a luat în calcul o posibilă conexiune între statine și schimbări ale personalității de acum aproape două decenii. La baza teoriei sale stau o serie de descoperiri misterioase, spre exemplu faptul că persoanele cu un nivel scăzut de colesterol au șanse mai mari să moară din cauze nefirești.

Pentru a susține această teorie au fost realizate mai multe studii care arată legătura dintre nervozitate și administrarea de statine. Unul dintre ele a fost făcut pe 1000 de oameni și a dus la descoperirea faptului că această categorie de medicamente este responsabilă pentru apariția unui grad ridicat de agresivitate. Surprinzător este faptul că doar femeile aflate la menopauză au fost afectate în acest mod de statine, nu și bărbații, indiferent de vârsta acestora.

 Cercetătorii cred că dacă luăm paracetamol mult, nu mai suntem empatici

Atât Beatrice Golomb, cât și Dominik Mischkowski, cercetător la Universitatea din Ohio, au semnalat o lipsă acută a studiilor privind efectul medicamentelor asupra comportamentului uman. „Accentul studiilor cade pe aspectele pe care doctorii le pot măsura”, spune aceasta. „Știm multe despre modul în care medicamentele îți afectează psihicul, dacă prezintă efecte psihologice secundare sau nu. Însă nu înțelegem cum influențează comportamentul uman.”

Un alt medicament care ne poate afecta în moduri la care nu ne așteptăm este paracetamolul. Acesta diminuează durerea prin reducerea activității în anumite zone ale creierului, cum ar fi cortexul insular, care este responsabil pentru modul în care gestionăm emoțiile. Studii recente au scos la iveală că această regiune este mult mai importantă, deoarece s-a descoperit că aici se situează și centrii nervoși responsabili pentru empatie.

Dominik Mischkowski a condus o serie de cercetări pe tema efectelor calmantelor asupra empatiei, și a ajuns la concluzia că aceste medicamente influențează într-o măsură considerabilă modul în care milioane de consumatori interacționează în viața de zi cu zi.

Antidepresivele pot schimba personalitatea unui pacient în patru luni

Antidepresivele sunt o categorie de medicamente asociate adesea cu schimbările de personalitate, mai ales din cauza faptului că nu de puține ori sunt administrate superficial, an de an tot mai mulți adulți folosindu-le. La nivel global, aproximativ 16% din populația adultă urmează un tratament cu antidepresive.

În 2009, cercetătorii de la Universitatea din Illinois au realizat o serie de studii pentru a analiza modul în care aceste medicamente afectează personalitatea pacienților, mai ales a celor care sufera de anxietate, gelozie, frică, vină, îngrijorare, singurătate. După ce au urmat un tratament cu antidepresive timp de 16 săptămâni, persoanele cu trăsături dominante din spectrul nevrozelor au devenit mult mai deschise, mai relaxate, extrovertite chiar. Deși la prima vedere pare un efect pozitiv, este periculoasă o schimbare atât de bruscă în gândirea unei persoane, deoarece întregul ei cerc social este supus acestei schimbări, potrivit cercetătorilor.

Omenirea se indoapă tot mai mult cu medicamente

Lumea se află în mijlocul unei crize privind supramedicația, studiile privind efectele medicamentelor asupra creierului și ale comportamentului venind într-un moment oportun. Doar în Statele Unite ale Americii locuitorii cumpără 49.000 de tone de paracetamol anual, echivalentul a nu mai puțin de 298 de pastile pentru fiecare locuitor. Această problemă se va agrava odată ce populația planetei va îmbătrâni, deja una din zece persoane cu vârsta de peste 65 de ani din Marea Britanie ia în medie opt medicamente săptămânal.

Toți organizatorii studiilor au precizat că nu încurajează pacienții să înceteze tratamentele pe care le urmează, atât statinele cât și antidepresivele dau rezultate pozitive pentru milioane de oameni la nivel global. De asemenea, paracetamolul se află pe lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății. Toate studiile din acest articol au fost realizate pentru a sublinia importanța informării privind efectele secundare și modul în care aceste tratamente ne pot influența din punct de vedere psihologic.

Cookies