Ține minte numele ăsta: Om Hani. Om Hani – Specialități Libaneze este fix motivul pentru care am început rubrica asta poreclită „Mănânc pentru tine”, aici, pe b365.ro.
Motivul fiind să descopăr comori culinare și să le împărtășesc cu tine, posibil iubitor de de-ale gurii. Om Hani e ca o doină libaneză, transmisă din gură-n gură, adică genul de ăla de loc despre care afli doar dacă știi pe cineva care știe pe cineva, care a auzit de la altcineva că la pod Băneasa, vizazvi de CASMB, există un om care gătește specialități libaneze absolut fenomenale, la prețuri extrem de mici pentru calitatea ridicată pe care o oferă.
Pe acest om îl cheamă Said, iar locul se numește Om Hani. (A nu se confunda cu Omrani, care-i un atacant mediocru de la FCSB nu e Steaua). Said e un tip trecut bine de 45, e vorbăreț foc și bucuros să povestească cu pasiune despre magazinul și preparatele sale. A avut și un restaurant în care a investit 120.000 de euro, dar l-a închis pentru că stătea în calea noii magistrale de metrou. Am verificat povestea, e reală.
Acum, magazinul cu delicatese libaneze e prioritatea sa și cică în fiecare zi se trezește cu noaptea-n cap, la 5 dimineața, pentru ca totul să fie proaspăt gătit și pregătit pentru clienții fomiști (ca mine). Said vinde la Om Hani multe preparate libaneze, majoritatea ambalate în caserole, de luat acasă sau la birou și, în plus, face pe loc sandwichuri cu pui (și fără) sau falafel.
Lista de preparate e lungă, dar, ca idee, găsești cam așa: humus (mamă, cum e humusul!), carne de vițel cu muguri de pin pentru humus, labneh, supă de linte, muhamara, kașta, tabouleh, pastă de anghinare, kunete cu fistic și caimac, baklava, sarmale fără carne, ardei umpluți cu carne de vițel, pateu de pasăre, jdemii de condimente și multe alte chestii pe care le poți descoperi singur la o vizită. Prețurile se învârt undeva între 10 și 15 lei și „culminează” cu 20 de lei pentru un sandwich.
Efectiv, dacă ai, să zicem, de săturat vreo 10 – 15 oameni la birou, mergi la Om Hani și cu un buget de 200 de lei îi dai pe toți pe spate. Pe bune.


Interior – Exterior, Om Hani, Strada Amiral Horia Măcelariu 1-3
Pe Trip Advisor, Om Hani ar trebui trecut la categoria „Hidden Gems”, ieftin și bun. Om Hani e practic un magazinaș de cartier cu mâncare și produse libaneze situat la parterul unui bloc, pe Strada Amiral Horia Măcelariu, pierdut printre farmacii, bănci, paruri, blocuri gri și Mega-uri.
La exterior, branding ponosit de magazin mixt de cartier și un panou care indică prețurile sandwich-urilor, prețuri rectificate cu un marker, cum îi șade bine unui om pe care îl doare la bașcheți de marketing și branding și ce mai vrei tu. Lumea vine să mănânce oricum.
Interiorul e modest, ca de aprozar libanez și numai cât am stat eu, în vreo 15 – 20 de minute (am luat mâncare pentru tot biroul) s-au perindat o grămadă de oameni, majoritatea comenzilor fiind, citez: „ca de obicei!” Libanezul nu se joacă, are mușteriii săi, abonați la delicii. Apropo, un coleg de muncă (care mai fusese pe la magazin) vede un desert cu fistic și caimac și întreabă: Desertul ăsta e nou? Răspunsul lui Said a fost: Asta nu nou. Asta de obicei terminat repede și văzut tu prima oara acum.



Am mâncat pentru tine de la Om Hani: humus, carne de vițel cu muguri de pin, sandwich cu pui, falafel, kașta cu banane, supă de linte, tabouleh, sarmale de post șiiii…cam atât.
Judecata de Acum
Sandwich pui mare – humus, muhama, sos de rodie, salată, roșii, castraveți murați și piept de pui mixat | 20 lei
Unu la mână: e imens. Doi la mână: e 20 de lei. Trei la mână: e făcut pe loc, proaspăt. Deși arată ca o shaorma, nu se simte ca o shaorma, are câteva ingrediente mari și late din care rezultă o chestie fresh, gustoasă, aromată și foarte, foarte ușor de mâncat, chiar dacă are undeva la 350 – 400 de grame (estimativ, că n-am cântărit-o). Alunecă ușor pe șoseaua gâtului, dar grijă mare la sosul de rodie, să nu dai pe tine. Puiul se prezintă ca o pastă de pui preparată de Said, cu condimente numai de el știute, iar la capitolul humus Said e foarte generos.
Aș da vina pe humus, pe pui și pe muhama pentru gustul desăvârșit al acestui sandviș, care-mi aduce aminte de minunatele creații libaneze mâncate în Amsterdam, la The Lebanese Sajeria. Am cumpărat pentru tot biroul. Vreo 5 sandwichuri, gata in 10 – 15 minute. Said dă din mâini la fel de repede precum vorbește. Foarte repede. Și cu ocazia asta îl provoc pe Said să deschidă un butic în Amzei, lângă Comteia, doar cu Sandwichuri și Falafel. Atât. Ar ru-pe! Pun rămășag cu oricine că ar fi printre cele mai bune chestii din zonă. Mai dă-le naibii de pizzerii.


Falafel – Sandwich – falafel, tahina, salată, roșii, castraveți murați | 20
Oricând în top 3 cele mai bune Falafel din București. Cel puțin pentru mine, în topul meu de falafele/falafeluri/falafei?. Chifteaua de năut e nemaipomenit de bună, crustă subțire, crocănțică, și interior moale, apetisant. Tahina de calitate, iar restul e doar culoare și formă. Perfectă. Uită-te la el:



Humus și carne de vițel cu muguri de pin și tabouleh
Uau! Deci, combinația asta e bestială. Un humus foarte, foarte fin, cremos și aromat pe care îl poți combina cu carnea tocată de vițel perfect condimentată și asezonată cu muguri de pin. Eu n-am mai apucat să fac poze acestui mix, pentru că, recunosc, am mâncat totul dintr-o suflare. Am încălzit frumos carnea într-o tigaie cu puțin ulei de măsline, 1 min, am turnat-o peste humus și-apoi m-am dat la ea cu o lipie. Până n-a mai fost. Cu tabouleh fresh? Senzațională combinație!



Kașta cu banane – desert pe bază de caimac, miere, fistic și banane
Un desert simpluț și nu foarte dulce, așa cum m-aș fi așteptat. E moderat, fin și suficient pentru o persoană fan dulciuri. Aduce a griș cu lapte cu miere și fistic. Nu neaparat senzațional, dar tot a trebuit să-l împart cu colegii, pentru că sună cum sună și arată cum arată.


Supă de linte Om Hani
Sățioasă și gustoasă. La momentul la care am ajuns la ea, corpul meu deja nu mai putea duce. Am luat două linguri și-am băgat-o la frigider pentru a doua zi. Nu aruncăm bunătate de supă de linte. Aviz amatorilor de supă de linte. Șo pe ea!


Sarmale vegetariene
Am cumpărat, normal că am cumpărat, pentru că le-am văzut așa mici și oacheșe, îmbrăcate bine în geci simandicoase de viță, dar nu m-au dat pe spate. Sunt frumoase și cam atât. Parcă n-au nici sare nici piper. Bune în post. Presupun.


Și, dacă ai ajuns până aici, află că pentru toate cele de mai sus am cheluit doar 104 lei.
Doar 104 lei pentru toate cele de mai sus mi se pare incredibil de convenabil!
O să mai mănânc pentru tine de la Om Hani: 100% Da
Pentru mine, Om Hani este, deocamdată, descoperirea anului 2023 în materie de crâșme bucureștene cu mâncare libaneză și îți recomand și ție să îi vizitezi. Aici ai site-ul și facebookul, dar asta n-o să te ajute mult. O vizită personală e mai sănătoasă. Cât despre povestea de viață a patronului Om Hani, Said, mai jos ai un extras destul de șocant, iar aici un link cu peripețiile sale demne de un scurtmetraj. Cum spuneam la început, restaurantul NU mai există. Doar magazinul despre care ți-am povestit aici, în articol.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:
- Am mâncat supă cremă de mici din mici pasați, lapte și cartofi prajiți blenduiți. Unde se găsește în București
- Surprinde-ți Papila – supă thai, sandviș cu rață confiată-n casă, brie, măr tras în unt și desert crème brûlée cu ceai negru
- Smoking Hot Hala Mahala. Coaste de porc afumate la fum de fag, salată de vinete cu ardei kapia, pateu cu untură de rață și desert japonez mochi cu ciocolată și vișine
- La murătura lăudată: Pickles. Sandviș cu brânză și gălbiori murați, supă de scoici cu pește alb, peanut butter brownie
- Cine-a pus Paninaro în drum? Burger cu măduvioară de vită, burger cu creier pane și castraveți ciudați
- Bagă la M.A.T: tacos cu piept de vită afumat și sos macha, tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle, prăjitură de casă cu făină de porumb, sirop de trandafir și fistic. E patatas bravas.
- I like Balls. Chifteluțe de vită cu sos marinara, parmezan, pătrunjel, chiftele de năut cu halloumi, sos de roșii ușor picant, paste și busuioc. Bilă din salam de biscuiți cu vișine și nuci sărate. Plus un ștrudel.
- Molto Buoni e Bravi. Pizza cu salsicce și mozzarella, uneori vegană, alteori cu somon, susan negru, rucola, funghi porcini, formaggi, margherita, multi brânze și farcita din partea casei
- Go GRABit Pastrami Bar & Liberté. Sandwich cu pastramă de vită, hotdog cu fondue de brânză. Desert cu savarine cu alcool, vișine, kirsch și rom
- Ia viața-n piept de pui fraged. Anika Fried Chicken – Crispy Chicken Nuggets în crustă de lapte bătut, Eggplant and Brioche, Mac „n” Cheese și Sticky Toffee Pudding
- Prima oară la Supa Dupa. Papadum, Zuppa Maritata, Philly Cheesesteak and fries, hummus cu ardei copt și edamame, cât și cheesecake cu caramel sărat.
- Am mâncat la Mint & Ivy, pe Victoriei. Shrimp slider cu sos cocktail și micro salată, cât și Gujoane de pui cu sos honey glaze preparat cu 14 ingrediente. La desert, banoffee și tiramisu. Și negresă. Pomană.
- Mâncare ca la mamma mia! La Ciao Niki. Restaurantul. Zuppa di pomodori, mezze maniche rigate all’amatriciana con guanciale, e cheesecake al lime con dulceață de afine
- Ia cu Pâine și Vin! Soba de acasă și Focul Bengal, adică plăcinte de povestit, cât și chec cu lămâie și busuioc, servit cu cremă de mascarpone
- Atenție! RO dog! Sandwichuri românești cu carne la garniță și cârnați de casă, muiate-n Lutică. Desert fancy: Choux cu fructe roșii, vanilie și ciocolată albă, dar și cu bezea
- Brutal Russian Pancakes. Clătite pufoase cu somon afumat, brie, guacamole și roșii uscate, cât și americane cu banane coapte, cremă de ciocolată și rodie
- Un prânz frumos, de la Beautyfood. Ceafă de porc gătită 13 ore, cheesecake cu cremă de mușețel și un pateu de pasăre cu dulceață de ardei copt
- Marea pe roți. Drunken Squid. Calamari prăjiți cu sos din piripiri și ardei copți, plus o delicioasă supă de pește cu fructe de mare.
- Al’ceva la prânz. IndiVan. Chifteluțe picante de berbecuț în sos de migdale, Butter Chicken hidratat în sos din piure de roșii, iar la desert croissante ca-n reclame. Pont.
- Vizită la Taqueria și Zelato. Porceală cu tacos și burrito cu porc gătit șase ore. La desert, înghețată de colivă, pâine prăjită și magiun
- Laboratorul gusturilor. Forager. Zbârciogi și păstrăvi de pădure fermentați, NYC pastrami și sfogliatelle cu cremă de urdă, amazake de lămâie și sorbet de rubarbă
- Din năvod, în farfurie. Piaţa de peşte de la Obor. Milacop proaspăt la grătar şi tigaie picantă cu calamari, creveţi şi carne de midii în sos de roşii cu ardei iute
- Jungla cu mâncare. FROG. Cu gura plină de quiche cu sparanghel și gorgonzola, portocalopită, pâine cu burduf și pesto, tort pavlova cu caise & mure, și Punch!
- Am lins farfuria. Băcănia Veche – Delicatese & Grădină. Ragu de miel cu găluște transilvănene, quiche cu hribi și desert choco crush
- Cheese me Up! Topit după sandwichurile cu multă brânză & pulled pork de la Cheese Up și cele mai bune croissante din București: Fika18
- From Buzău with Love. Bucătăria.localfood. Zacuscă cu babic, Hot Pleșcoi, burger cu parizer pane și cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu Diplomatico
- Mai pot și Smokăreală! Dezmăț cu brisket fraged de vită black angus cu carolina mustard și tacos cu pulled pork și jalapeno. Brainfreeze cu înghețată de cremă de alune și ciocolată cu migadale prăjite la Gelateria La Romana dal 1947
- Pește așteptări. Am mâncat pentru tine în Delta Dunării storceag, borș de pește, scrumbie la grătar și pepene de baltă
- De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos
- Direct de la balamuc. Am mâncat platoul cu draci pe el, de la Boala Copiilor, Luis Stan. Bistro La Minut.
- Turul Murăturilor în București. Trei restaurante celebre cu specific românesc plus tanti Cornelia (de la Rădăuți) din Obor – ep. 1
- Turul Murăturilor în București. Alte trei restaurante celebre cu specific românesc plus dl Georgescu din Piața Domenii – Ep. 2
- C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
- Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
- Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
- Anticarne. Verv Kitchen. Incursiune în lumea mâncării fără gluten, cu Snickers vegan, dhal și amaranth
- My real MOM. Trip culinar înnobilat cu o pară umplută cu gorgonzola, burger fabulos și desert desenat cu piure de mango și amaretto
- Unde thai și unde crapă. ISAN Thai Kitchen. Un food truck nestemat care trebuie musai încercat
- Adevăratul gust al Italiei într-un food truck din București. Am mâncat la Pastammore numai buon cibo: Pacherri Amatriciana, un panino con la porchetta, cannoli siciliani
- CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
- Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
- Din dragoste pentru bucate. ARZU a lu’ Mazilique
- Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
- Restaurantul din București unde plătești doar ingredientele
- Despre oameni și raci. Cum a fost la Taverna Racilor
- Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
- Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
- Sarmale la cornet în București. Via Sarmașina
- Jumi – Juma. RUAL. Primul AproBistro din București
- Umami pastrami în București, la In-House Pastrami & More
- Haleu adevărat, la singura Shandra’ma bucureșteană
- Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
- Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
- Blitz n Roll. Brutăria din București cu pinsă la public
- Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
- Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
- Lasciatemi mangiare, sono un bucureșteano. Pasta Del Popolo
- „Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
- În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
- Soro Lume, restaurantul din București care-ți pune foc la inimioară
- Bistroul ciudățel din București cu cămara într-un Porsche Cayenne. KiCEN Snek Bar și Băcănie
- Un american vinde street food de bâlci inspirat din copilăria sa. The Corndog Caravan a ajuns la București
- Încă o pizzerie mișto în București. Centrale Pizza Bar, de neratat
- Am mâncat la primul bistro Sri Lankez din România. E în București, normal, și îl cheamă Bistro Lanka
- Viața e ca o cină la Nuky Grill din Berceni. Ori mănânci, ori te temi
- Am mâncat desertul care va cuceri Bucureștiul. Mic dejun prelungit cu Maritozzo, ouă și trufe, la Ou
Panini și fericire. Frescoloco, panini barul care a adus Toscana la București
Tristuț. Am mâncat la Meana, bucătărie macedoneană, cu sediul în București
Locul ideal pentru cheat day în București: Le Bab Fried Chicken
Panini de București cu aer de Roma, la Mano+Bocca, în Floreasca
Noul Mexican de București: Los Amantes. Cu tacos adevăratos de puerco și margarita cheesecake
Gangnam Pocha în București. Gheare de pui la 50 de lei, țuică cu bere și alte delicatese Sud Coreene
Sandwich-uri celebre și cinstite în București, de la World of Sandwiches, în Amzei
Noul AveForchetta din București. Neoitalian, neomișto și mâncare neodecentă
Kebab cu Revolut. O kebăbărie de neratat din Colentina: OSAJ, în inima străzii, by Hamude Zino
Cel mai bun kebap din București se mănâncă la Balotești. La “A la Turca”, cu lipii fierbinți, proaspăt scoase din cuptor
Am gustat din coclinta lu’ Cucu din București. Făcută cu mâinile, mâncată cu gura, pe Victoriei