Om Hani, comoara cu specialități libaneze ascunsă bine printre blocurile Bucureștiului. Până acum

10 feb. 2023
23210 Afișari
Om Hani, comoara cu specialități libaneze ascunsă bine printre blocurile Bucureștiului. Până acum

Ține minte numele ăsta: Om Hani. Om Hani – Specialități Libaneze este fix motivul pentru care am început rubrica asta poreclită „Mănânc pentru tine”, aici, pe b365.ro.

Motivul fiind să descopăr comori culinare și să le împărtășesc cu tine, posibil iubitor de de-ale gurii. Om Hani e ca o doină libaneză, transmisă din gură-n gură, adică genul de ăla de loc despre care afli doar dacă știi pe cineva care știe pe cineva, care a auzit de la altcineva că la pod Băneasa, vizazvi de CASMB, există un om care gătește specialități libaneze absolut fenomenale, la prețuri extrem de mici pentru calitatea ridicată pe care o oferă.

Pe acest om îl cheamă Said, iar locul se numește Om Hani. (A nu se confunda cu Omrani, care-i un atacant mediocru de la FCSB nu e Steaua). Said e un tip trecut bine de 45, e vorbăreț foc și bucuros să povestească cu pasiune despre magazinul și preparatele sale. A avut și un restaurant în care a investit 120.000 de euro, dar l-a închis pentru că stătea în calea noii magistrale de metrou. Am verificat povestea, e reală.

Acum, magazinul cu delicatese libaneze e prioritatea sa și cică în fiecare zi se trezește cu noaptea-n cap, la 5 dimineața, pentru ca totul să fie proaspăt gătit și pregătit pentru clienții fomiști (ca mine). Said vinde la Om Hani multe preparate libaneze, majoritatea ambalate în caserole, de luat acasă sau la birou și, în plus, face pe loc sandwichuri cu pui (și fără) sau falafel.

Lista de preparate e lungă, dar, ca idee, găsești cam așa: humus (mamă, cum e humusul!), carne de vițel cu muguri de pin pentru humus, labneh, supă de linte, muhamara, kașta, tabouleh, pastă de anghinare, kunete cu fistic și caimac, baklava, sarmale fără carne, ardei umpluți cu carne de vițel, pateu de pasăre, jdemii de condimente și multe alte chestii pe care le poți descoperi singur la o vizită. Prețurile se învârt undeva între 10 și 15 lei și „culminează” cu 20 de lei pentru un sandwich.

Efectiv, dacă ai, să zicem, de săturat vreo 10 – 15 oameni la birou, mergi la Om Hani și cu un buget de 200 de lei îi dai pe toți pe spate. Pe bune.

Interior – Exterior, Om Hani, Strada Amiral Horia Măcelariu 1-3

Pe Trip Advisor, Om Hani ar trebui trecut la categoria „Hidden Gems”, ieftin și bun. Om Hani e practic un magazinaș de cartier cu mâncare și produse libaneze situat la parterul unui bloc, pe Strada Amiral Horia Măcelariu, pierdut printre farmacii, bănci, paruri, blocuri gri și Mega-uri.

La exterior, branding ponosit de magazin mixt de cartier și un panou care indică prețurile sandwich-urilor, prețuri rectificate cu un marker, cum îi șade bine unui om pe care îl doare la bașcheți de marketing și branding și ce mai vrei tu. Lumea vine să mănânce oricum.

Interiorul e modest, ca de aprozar libanez și numai cât am stat eu, în vreo 15 – 20 de minute (am luat mâncare pentru tot biroul) s-au perindat o grămadă de oameni, majoritatea comenzilor fiind, citez: „ca de obicei!” Libanezul nu se joacă, are mușteriii săi, abonați la delicii. Apropo, un coleg de muncă (care mai fusese pe la magazin) vede un desert cu fistic și caimac și întreabă: Desertul ăsta e nou? Răspunsul lui Said a fost: Asta nu nou. Asta de obicei terminat repede și văzut tu prima oara acum. 

Am mâncat pentru tine de la Om Hani: humus, carne de vițel cu muguri de pin, sandwich cu pui, falafel, kașta cu banane, supă de linte, tabouleh, sarmale de post șiiii…cam atât.

Judecata de Acum

Sandwich pui mare – humus, muhama, sos de rodie, salată, roșii, castraveți murați și piept de pui mixat | 20 lei

Unu la mână: e imens. Doi la mână: e 20 de lei. Trei la mână: e făcut pe loc, proaspăt. Deși arată ca o shaorma, nu se simte ca o shaorma, are câteva ingrediente mari și late din care rezultă o chestie fresh, gustoasă, aromată și foarte, foarte ușor de mâncat, chiar dacă are undeva la 350 – 400 de grame (estimativ, că n-am cântărit-o). Alunecă ușor pe șoseaua gâtului, dar grijă mare la sosul de rodie, să nu dai pe tine. Puiul se prezintă ca o pastă de pui preparată de Said, cu condimente numai de el știute, iar la capitolul humus Said e foarte generos.

Aș da vina pe humus, pe pui și pe muhama pentru gustul desăvârșit al acestui sandviș, care-mi aduce aminte de minunatele creații libaneze mâncate în Amsterdam, la The Lebanese Sajeria. Am cumpărat pentru tot biroul. Vreo 5 sandwichuri, gata in 10 – 15 minute. Said dă din mâini la fel de repede precum vorbește. Foarte repede. Și cu ocazia asta îl provoc pe Said să deschidă un butic în Amzei, lângă Comteia, doar cu Sandwichuri și Falafel. Atât. Ar ru-pe! Pun rămășag cu oricine că ar fi printre cele mai bune chestii din zonă. Mai dă-le naibii de pizzerii.

Om Hani, comoara cu specialități libaneze ascunsă printre blocurile Bucureștiului

Falafel – Sandwich – falafel, tahina, salată, roșii, castraveți murați | 20

Oricând în top 3 cele mai bune Falafel din București. Cel puțin pentru mine, în topul meu de falafele/falafeluri/falafei?. Chifteaua de năut e nemaipomenit de bună, crustă subțire, crocănțică, și interior moale, apetisant. Tahina de calitate, iar restul e doar culoare și formă. Perfectă. Uită-te la el:

Humus și carne de vițel cu muguri de pin și tabouleh

Uau! Deci, combinația asta e bestială. Un humus foarte, foarte fin, cremos și aromat pe care îl poți combina cu carnea tocată de vițel perfect condimentată și asezonată cu muguri de pin. Eu n-am mai apucat să fac poze acestui mix, pentru că, recunosc, am mâncat totul dintr-o suflare. Am încălzit frumos carnea într-o tigaie cu puțin ulei de măsline, 1 min, am turnat-o peste humus și-apoi m-am dat la ea cu o lipie. Până n-a mai fost. Cu tabouleh fresh? Senzațională combinație!

Kașta cu banane – desert pe bază de caimac, miere, fistic și banane

Un desert simpluț și nu foarte dulce, așa cum m-aș fi așteptat. E moderat, fin și suficient pentru o persoană fan dulciuri. Aduce a griș cu lapte cu miere și fistic. Nu neaparat senzațional, dar tot a trebuit să-l împart cu colegii, pentru că sună cum sună și arată cum arată.

Supă de linte Om Hani

Sățioasă și gustoasă. La momentul la care am ajuns la ea, corpul meu deja nu mai putea duce. Am luat două linguri și-am băgat-o la frigider pentru a doua zi. Nu aruncăm bunătate de supă de linte. Aviz amatorilor de supă de linte. Șo pe ea!

Sarmale vegetariene

Am cumpărat, normal că am cumpărat, pentru că le-am văzut așa mici și oacheșe, îmbrăcate bine în geci simandicoase de viță, dar nu m-au dat pe spate. Sunt frumoase și cam atât. Parcă n-au nici sare nici piper. Bune în post. Presupun.

Și, dacă ai ajuns până aici, află că pentru toate cele de mai sus am cheluit doar 104 lei.

Doar 104 lei pentru toate cele de mai sus mi se pare incredibil de convenabil!

O să mai mănânc pentru tine de la Om Hani: 100% Da

Pentru mine, Om Hani este, deocamdată, descoperirea anului 2023 în materie de crâșme bucureștene cu mâncare libaneză și îți recomand și ție să îi vizitezi. Aici ai site-ul și facebookul, dar asta n-o să te ajute mult. O vizită personală e mai sănătoasă. Cât despre povestea de viață a patronului Om Hani, Said, mai jos ai un extras destul de șocant, iar aici un link cu peripețiile sale demne de un scurtmetraj. Cum spuneam la început, restaurantul NU mai există. Doar magazinul despre care ți-am povestit aici, în articol.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:

 

Cookies