OK, e clar că nu ne-a plăcut 2020. Totuși, anul ăsta s-au întâmplat și niște lucruri formidabile în timp ce înjuram cu toții pandemia

29 dec. 2020
150 Afișari
OK, e clar că nu ne-a plăcut 2020. Totuși, anul ăsta s-au întâmplat și niște lucruri formidabile în timp ce înjuram cu toții pandemia

Anul 2020 a fost un rollercoaster de schimbări drastice și crize la nivel global, cauzate de pandemia de coronavirus. Pe scurt, putem spune că anul ce tocmai trece a fost precum un carusel stricat în care toate au zburat care-ncotro.. De aceea, pentru o stare de bine, te invit să citești despre lucrurile benefice care s-au întâmplat anul acesta, pe glob.

1. Energiile regenerabile au stabilit un record

Cererea pentru surse regenerabile de energie a crescut înainte de pandemie și s-a menținut constant în 2020. Progresele în domeniul tehnologiei ecologice au redus rapid costurile eoliene și solare, făcându-le extrem de competitive cu combustibilii fosili.

Energia regenerabilă a reprezentat aproape jumătate din producția de electricitate a Marii Britanii în primele trei luni ale anului 2020, de exemplu, o creștere a energiei eoliene a contribuit la stabilirea unui nou record pentru energia regenerabilă. Apoi, în aprilie, Marea Britanie a doborât recorduri pentru că nu a generat energie electrică pe cărbune pentru cea mai lungă perioadă de la Revoluția Industrială.

Mai mult, cererea de petrol probabil a atins apogeul în 2019 și este acum în declin terminal, potrivit unui raport publicat de BP în septembrie. Acesta a recunoscut că pandemia și politicile de combatere a crizei climatice au grăbit dispariția combustibililor fosili. De asemenea, în 2020, cel mai mare producător de petrol din UE a promis să oprească forajul: într-o mișcare descrisă de Greenpeace drept un „moment important”, Danemarca a anunțat în decembrie că va anula toate permisele viitoare pentru explorarea petrolului și a gazelor din Marea Nordului și producția existentă până în 2050.

2. Africa, declarată zonă liberă de poliomielita sălbatică

Regiunea Africană a Organizației Mondiale a Sănătății a fost declarată liberă de poliomielită sălbatică în august, după decenii de muncă desfășurată de inițiativa globală de eradicare a poliomielitei, de guverne și parteneri. Anunțul a venit întrucât virusul a fost în cele din urmă eliminat în Nigeria. Comisia regională de certificare a Africii, un grup de sarcini desemnat de OMS pentru eradicarea bolii, a certificat continentul fără poliomielită sălbatică în vară, la patru ani după ultimul caz înregistrat.

Poliomielita afectează de obicei copiii sub cinci ani și poate duce la paralizie și uneori chiar la moarte. Nu există nici un remediu, dar vaccinul împotriva poliomielitei oferă imunizare pe tot parcursul vieții. În 1996, aproximativ 75.000 de copii din Africa au fost paralizați de poliomielita sălbatică, ceea ce a determinat un program de vaccinare lansat de Nelson Mandela. Cu toate acestea, virusul s-a agățat în Nigeria, care în urmă cu mai puțin de un deceniu a reprezentat aproximativ jumătate din totalul deceselor la nivel mondial la poliomielită. Vorbind în 2020, directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a descris eradicarea poliomielitei sălbatice în Africa ca un „triumf al sănătății publice”.

3. Populațiile de animale s-au dublat

Kenya a raportat în august că populația sa de elefanți s-a dublat de la 16.000 în 1989 la 34.000 astăzi. Numărul de elefanți uciși de braconieri este, de asemenea, în scădere semnificativă față de anii precedenți – doar șapte au fost raportați în 2020, comparativ cu 34 în 2019 și 80 în 2018. Numărul de lei care trăiește în Kenya a crescut și cu 25%, de la 2.000 în 2010 la 2.489 în 2020.

Între timp, Uganda a raportat o creștere a numărului de gorile. Gorilele montane din țară au crescut în număr „fără precedent”, potrivit ecologiștilor din Parcul Național „Bwindi Impenetrable Forest”. Au anunțat în septembrie că până în 2020 s-au născut acolo șapte sugari – mai mult decât dublu față de numărul din 2019.

„Această creștere a nașterilor este fără precedent”, a declarat Simplicious Gessa de la Uganda Wildlife Authority, pentru The Times. Gorilele montane se găsesc în doar trei țări – Uganda, Rwanda și Republica Democrată Congo – și au făcut obiectul unor eforturi prelungite de conservare. Veste bună este că maimuțele mari s-au îndepărtat de lista speciilor pe cale de dispariție în 2018.

4. Un nou vaccin împotriva cancerului

În iulie, oamenii de știință din Australia au raportat că studiile preclinice de laborator ale unui nou vaccin împotriva cancerului arătau semne promițătoare.

„Sperăm că acest vaccin ar putea fi utilizat pentru a trata cancerele de sânge … plus afecțiunile maligne solide, inclusiv cancerele de sân, plămâni, renale, ovariene și pancreatice, precum și glioblastomul”, a declarat cercetătorul principal, profesor asociat Kristen Radford.

Vaccinul a fost dezvoltat de cercetători cu sediul la Institutul de Cercetări Translaționale din Australia, în colaborare cu Universitatea din Queensland. Lucrarea a fost finanțată prin subvenții de la organizația de caritate din Marea Britanie pentru cercetarea cancerului, Worldwide Cancer Research și Fundația Mater, o organizație comunitară de strângere de fonduri.

În septembrie, reuniunea virtuală din 2020 a Societății Europene pentru Oncologie Medicală a aflat despre o serie de alte evoluții, inclusiv un pas înainte în tratamentul pacienților cu cancer ovarian avansat nou diagnosticat; o descoperire din urma cercetărilor pentru pacienții cu risc crescut de cancer de sân și un studiu de succes pentru cancerul de prostată care utilizează un medicament existent pentru cancerul de sân și ovarian.

5. Retina 3D – o nouă speranță pentru pacienții cu deficiențe de vedere

Prezentarea în iunie a primului ochi artificial sferic din lume, cu o retină 3D, a ridicat posibilitatea de a aduce viziunea roboților umanoizi și o nouă speranță pentru pacienții cu deficiențe de vedere.

O echipă internațională condusă de oameni de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong (HKUST) a dezvoltat ochiul și a spus că ale sale capacități sunt mai bune decât ochii bionici existenți și, în unele cazuri, chiar îi depășesc pe cei ai ochiului uman.

„Caracteristica cheie care permite astfel de descoperiri este o retină artificială 3D – realizată dintr-o serie de senzori de lumină nanofilă care imită fotoreceptorii din retinele umane”, au explicat oamenii de știință.

6. Închiderea unei gradini zoologice din cauza COVID-19, benefică pentru urșii panda

Urșii panda uriași sunt o specie vulnerabilă – în prezent există 1.864 dintre aceștia în sălbăticie, iar faimosul lor libido scăzut în captivitate nu ajută. Timp de 10 ani, personalul de la grădina zoologică Ocean Park din Hong Kong a încercat, fără succes, să-i facă să se împerecheze pe urșii panda uriași.

Apoi, la trei luni de la închiderea unei grădini zoologice pentru a stopa răspândirea coronavirusului, urșii panda Ying Ying și Le Le au fost în cele din urmă găsiți în momentul împerecherii, în aprilie. Momentul istoric al intimității a fost surprins video.

Cookies