OK, București e cel mai bun oraș din lume pentru munca de acasă în pandemie. Totuși, când ne întoarcem la birou?

17 nov. 2020
22 afișări
OK, București e cel mai bun oraș din lume pentru munca de acasă în pandemie. Totuși, când ne întoarcem la birou?
Munca de acasă - ce e confortabil, ce e periculos

Valurile de corporatiști care ieșeau dimineața de la metrou la Pipera au dispărut. A dispărut cu ei cu tot și explozia de street coffee & food de pe trotuare și de prin colțuri de intersecții. Chiar NU trebuie să dai cu ochii de studiul Avison Young ca să îți sai seama că piața spațiilor de birouri din București a fost zdrobită de pandemie. E de-ajuns să ai drum dimineața, la prânz ori seara prin zonele în care, cândva, luminile clădirilor gigantice de birouri se stingeau târziu în noapte.

Munca de acasă, declarația pe propria răspundere neapărat în buzunar dacă te prinde 10 jumate seara prin oraș, mâncatul la terasă cu hainele de ski pe tine și spectaculul unei lumi care nu se mai oprește din zgâlțâitul pornit de pandemie – toate sunt o combinație destul de dură.

Cu unele ne-am obișnuit și parcă n-ar fi o dramă dacă ar rămâne așa, altele nu dau semne că vor înceta vreodată să ne scoată din minți, iar una dintre întrebările de bun simț sună cam așa: se schimbă pentru totdeauna felul în care muncim?

București, cel mai bun oraș din lume pentru munca de acasă

Cum e munca de acasă în București? E foarte la îndemână, spune un studiu BroadbandDeals care ia în calcul următoarele:

  • viteza internetului;
  • cât de bine și de repede poți să comanzi mâncare la domiciliu;
  • oferta de joburi „from home” din oraș;
  • prețul unui laptop;
  • costul vieții în București.
București, cel mai bun oraș din lume pentru munca de acasă

Ce nu ne place, totuși, la munca de acasă – în București sau oriunde

Ce arată studiul BroadbandDeals e clar: în București, ai viteză de net excelentă, ai la dispoziție food delivery, sunt multe oferte de joburi pentru munca de acasă, un laptop nu-i scump și nici viața în oraș nu-i tocmai costisitoare.

Sunt Mihnea și-s un corportatist din București ca alți vreo 10.000. La început, treaba asta cu munca de acasă părea chiar o chestie simpatică… Dispăruse agitația pregătirii pentru ieșitul din casă, dispăruse brusc și nebunia din traficul de dimineață din București… Eu și toți prietenii ne distram cu ședințele online în pantaloni de pijamale sau chiar în boxeri (nu ziceți că n-ați încercat asta măcar o dată să intrați pe zoom în chiloți că nu vă cred:))) Apoi, mi-am dat seama că muncesc mult mai mult. Că am cel puțin o oră și jumătate de muncă în plus pe zi. Nu mă întrebați cum am făcut calculul că mă enervez iar… Apoi, e senzația asta enrevantă că am contaminat casa cu jobul… Casa mea parcă nu mai e casa mea. În zilele cele mai proaste, simt că mă strâng pereții.. Culmea, chair mi-e dor să pândesc minutele alea bune de ieșit din casă spre birou și să fiu atât de deștept încât să fentez momentele de haos, blocaje și claxoane de prin nordul Bucureștiului.

Cercetările în psihologia sănătății ocupaționale arată că munca de acasă poate fi o provocare semnificativă. Un aspect esențial se referă la autocontrol. Mai exact, la abilitatea de a suprima gândurile, comportamentele și emoțiile care nu sunt relevante sau ufolositoare pentru atingerea unui obiectiv profesional.

Munca de acasă. Pericolul izolării

Două sunt cauzele majore de îngrijorare: izolarea și epuizarea. Munca de acasă este o tendință dominantă, în special serviciile tehnologice și de afaceri; mulți sunt deja familiarizați cu singurătatea pe care o presupune „remote work”, dar chiar și celor obișnuiți le poate fi afectată sănătatea mintală. Pentru că schimbările și restricțiile nu se referă doar la felul în care muncim, și la aproape tot ce înseamnă felul în care trăim. 

Pentru cei care sunt obișnuiți cu „viața de birou” convențională, pentru cei cărora le place să muncească la birou și au  rată constantă de interacțiuni sociale la birou, trecerea la munca de acasă din cauza pandemiei Covid-19 ar putea provoca o surpriză, chiar dacă relativ ușoară: o deteriorarea  sănătății mintale.

Izolarea de oameni e periculoasă. Interacțiunile noastre zilnice consolidează sentimentul de bunăstare și apartenență la comunitate. Oamenii sunt forțați nu numai să lucreze de acasă, ci să rămână aproape cu totul acasă, în condițiile în care barurile, restaurantele și evenimentele au dispărut din viețile noastre. 

Încă din primăvară, studiile arătau că, din cauza muncii de acasăî, aproape 20% se plângeau deja de singurătate. . Iar singurătatea devine riscantă atunci când devine cronică. Așa că e destul de normal să vrei înapoi la birou!

PS Probabil o să îți placă să citești și „10 lucruri pe care vreau să le fac în București înainte să mă închidă (iar Covid în casă”

Cookies