ARHIVA B365

Oficial al Comisiei Europene: Suntem cu ochii pe justiţia din România

„Comisia Europeana nu este in pozitia de a comenta cazuri individuale (…) Ceea ce dorim este ca justitia sa poata functiona in mod independent. Ce observam este ca justitia in Romania nu poate, aparent, sa aiba acces la toate nivelurile guvernamentale”, a declarat, joi, prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, in cadrul dezbaterilor din Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European privind situatia din Romania.

Oficialul european a precizat ca se afla chiar in Romania in ziua anuntului DNA privind urmarirea penala a premierului Victor Ponta, potrivit realitatea.net.

Timmermans a reamintit ca, asa cum a aratat si ultimul raport MCV, „Romania a facut progrese considerabile in eforturile sale de consolidare a statului de drept si in lupta anticoruptie, dar se pune intrebarea daca aceste eforturi sunt sustenabile”.

„Este nevoie in continuare de eforturi, vom fi foarte fermi – am spus asta in mod public tuturor politicienilor cu care m-am intalnit atat din Guvern, cat si din Parlament. CE va fi foarte atenta in monitorizarea separararii puterilor in stat in Romania. Actiunile Parlamentului, oricare ar fi acestea, nu trebuie sa duca la limitarea independentei justitiei”, a spus prim-vicepresedintele Comisiei.

El a avertizat ca, daca exista amendamente care ar trebui sa fie discutate cu factori din sistemul judiciar, acest lucru trebuie facut.

Totodata, el a spus ca a vorbit cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului si le-a trimis si scrisori, in care le-a semnalat ca CE va fi foarte atenta pentru a fi sigura ca nu exista un atac la adresa justitiei.

„Dupa ce am vorbit cu presedintele Camerei Deputatilor si cu presedintele Senatului, le-am scris, spunandu-le foarte clar ca CE va analiza orice amendament pentru a vedea daca aceste amendamente limiteaza puterile si independenta justitiei. Inteleg ca, urmare a scrisorilor mele si a discutiilor cu ambii presedinti, unele amendamente sunt inca examinate, nu au fost supuse la vot. Vom urmari foarte atent asta pentru a fi siguri ca nu va exista un atac la adresa justitiei”, a adaugat Frans Timmermans.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button