ARHIVA B365

Șoferii care nu plătesc amenzile ar putea avea permisele suspendate

Proiectul prevede introducerea sancţiunii suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule în cazul nerespectării obligaţiei de a achita amenda contravenţională în termenul prevăzut de lege.

„Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal”, se arată în proiect.

Sancţiunea ar urma să fie aplicată până când şoferul face dovada achitării amenzii.

În prezent, maxim 35% dintre amenzile aplicate în trafic sunt plătite de contravenienţi, în condiţiile în care doar până la 2 la sută dintre ele sunt contestate în instanţă, potrivit comisarului-şef Florin Catană, de la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a carei rază de competenţă a fost constatată fapta. Plata amenzii nu va fi însă suspendată prin contestarea sancţiunii, decât în situaţia în care instanţa de judecată, la cererea contravenientului, dispune suspendarea până la emiterea unei hotărâri definitive şi irevocabile, „în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente”, se arată în proiectul de OUG. „Cererea de suspendare se va judeca de urgenţă, cu citarea părţilor”, potrivit proiectului de act normativ.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a privind circulaţia pe drumurile publice a fost postat, vineri, spre consultare, pe site-ul MAI, cei interesaţi putând să-şi exprime punctul de vedere sau să facă sugestii vizavi de modificările propuse, în termen de zece zile.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button