Odă congelatelor din București (și lume). Top produse care mi-au salvat viața în pandemie

26 ian. 2021
1146 Afișari
Odă congelatelor din București (și lume). Top produse care mi-au salvat viața în pandemie
Cum am făcut Covid în loc să merg la Paris

Aș fi vrut să scriu ceva meaningfull, mi se învârt diverse idei prin cap, dar nu ajung să se cristalizeze și mi-am dat seama că nu ajung să se cristalizeze pentru că 1. sunt în sesiune (dar asta în altă povestire) și 2. îmi ocupă foarte mult timp gânditul la #cemâncămazi. După aproape un an de pandemie, cu mult mâncat acasă (și multe comenzi, să mulțumim zeilor pentru delivery-uri, oricum s-ar numi ele), tot sunt zile când n-ai chef nici să te gândești ce comanzi, nici să produci, mă rog, în esență nu ai chef de nimic. 

E, și atunci ce faci? Atunci, mi-am dat seama, viața ta este real salvată de mâncarea congelată, pe care o blamai în copilăria propriilor copii ca fiind un fel de diavol care nu se va apropia vreodată nici măcar de bucătăria ta, d-apoi de vreo farfurie. Cum, cum să îți hrănești copiii cu fish finger sau pui sanghai sau clătite congelate? Ce mare lucru, n -ai timp o oră să aloci ca să faci ceva de mâncare civilizat și nu foarte complicat? Păi, uite, viața îți arată că adesea n-ai și că printre propriile zoom-uri și termene și chestii de făcut, mai sunt și pauzele de la școala online care înseamnă TREBUIESĂMĂNÂNCACUM ÎN10MINUTESAUDELOC și atunci aia e. 

Acum, o scurtă trecere în revistă a acelor produse care mi-au salvat și schimbat viața în pandemie. 

Un clasament al congelatelor

Pe primul loc, aș zice, chifteluțele de cartofi de la Ikea. La ei le zice „turte”, în fine, treaba lor. Cert e că în 5 minute și cu 8 lei ai scăpat de o masă și pare și ceva minunat, că ai făcut o excepție și le-ai dat prăjit, ceea ce dă un gust minunat și inedit mâncărurilor, în special celor care nu sunt obișnuiți cu asta. Nu abuzați, dacă se obișnuiesc, pierdeți surpriza și poate se și satură și atunci nu mai facem nimic.  Am văzut tot la Ikea și piure congelat, dar n-am ajuns încă atât de departe. Sper nici să n-ajung, dar cine știe, orice e posibil

Pe locul doi, fish fingers – batoane de pește le zice la magazin – sau crochete de brânză. 7 minute la cuptor și gata, nu mai e nimeni furios. Bine, mai putem adăuga 3 minute să se încălzească și cuptorul, dar all în all e ok. 

Tot la life saver în pandemie au mai fost miniclătitele de la Lidl, doar că nu se găsesc tot timpul. Acolo e și mai șmecherie, le bagi un minut la microunde, pui orice peste ele, unde orice poate să însemne somon, brrânză, avocado, dulceață, orice-orice ca în reclamă și vafele în formă de inimă tot de la Ikea. Acolo e ceva mai mult de muncă, 3 minute pe ceas, dar totuși, le recomand. 

Am mai aflat, în discuții cu niște doamne la fel de avizate ca și mine în raportul calitate-timp al hrănirii pe timp de pandemie, că există și mâncare chinezească congelată, n-am încercat, căci e cu pui și aici nu se consumă carne, din motive obiective. Și lasagna tot congelată.

Oricum, una peste alta, să nu credeți că încurajez consumul de junk-uri din astea, dimpotrivă, sunt un fel de promotor al mâncării care e mâncare, nu calorii goale, dar asta e, pandemia ne-a a învățat că uneori îți trebuie soluții de criză și că trebuie să fim flexibili și adaptabili.

Cookies