Octavian Berceanu, despre gunoiul neridicat din Sectorul 1: este vârful aisbergului. Se poate repeta în orice sector

15 iun. 2021
75 Afișari
Octavian Berceanu, despre gunoiul neridicat din Sectorul 1: este vârful aisbergului. Se poate repeta în orice sector

Octavian Berceanu spune că situația gunoiului neridicat din Sectorul 1 se poate repeta în orice alt sector. Șeful Gărzii de Mediu a declarat că Primăria Capitalei ar fi trebuit să aibă de mulți ani un plan pentru gestionarea deșeurilor, dar în loc să facă acest lucru, a delegat problema către sectoare, iar acestea încearcă să „peticească” situația.

Octavian Berceanu, despre gunoiul neridicat din Sectorul 1

Octavian Berceanu spune că intervenția Gărzii de Mediu nu este suficientă, aria de competență fiind destul de restrânsă.

„Există locuri din care gunoaiele nu au fost ridicate de ceva timp. Din păcate, intervenția Gărzii de Mediu nu poate fi suficientă, noi avem o arie de competențe destul de restrânsă. Există niște instituții ale statului care poate se vor implica mai adânc în această problemă”, a spus Octavian Berceanu, potrivit Digi24.

Controalele pe sectoare și pe salubriștii din București sunt aproape finalizate, potrivit șefului Gărzii de Mediu.

„Am declanșat deja și sunt aproape finalizate mare parte din controalele pe sectoare și pe salubriștii din București. Am desprins câteva idei interesante. În primul rând, de ceva ani buni, conform legislației, în momentul în care ajungi la o saturație de peste 75% din capacitatea de depozitare, trebuie să anunți autoritățile ca să întreprindă acțiuni pentru depozitare și sortare. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar noi am depășit de mult cei 75%”, a explicat Berceanu.

Șeful Gărzii de Mediu: Este vârful aisbergului. Se poate repeta în orice sector

Pentru gestionarea deșeurilor era necesar un plan municipal, dar abia acum este în dezbatere publică. Octavian Berceanu spune că situația gunoaielor din Sectorul 1 este vârful aisbergului, în realitate, problema fiind mult mai mare.

„Mai mult, ar fi trebuit să avem un plan municipal pentru gestiunea deșeurilor, el abia acum e în dezbatere publică. Asta trebuia să se fi întâmplat acum câțiva ani de zile. În momentul de față, sectorul 1 e vârful aisbergului, e ce ne lovește când ieșim pe stradă, dar problema e mult mai mai mare, e și la nivelul celorlalte sectoare, care ar fi trebuit să aibă locuri de depozitare puse la dispoziție de Primăria București”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu, conform sursei citate.

Șeful Gărzii de Mediu avertizează că problema din Sectorul 1 se poate repeta în orice sector al Bucureștiului.

„În mod normal, Primăria București trebuia să pună la dispoziția salubriștilor capacități de depozitare, eventual contracte cu sortatoriii. În 2019, printr-o hotărâre a Consiliului General s-a delegat către sectoare, în mod abuziv, problema deșeurilor din București. Primăria Generală e cea care trebuie să se ocupe și trebuia să se ocupe de acum 4 ani de zile. Primăriile de sector au încercat cumva să peticească aceste neajunsuri, dar undeva sacul se rupe. S-a rupt la sectorul 1, dar se va rupe și la celelalte sectoare, pentru că acum nu avem capacități”, a explicat el.

Amenda pentru firma de salubritate sau pentru primăria de sector nu poate ridica deșeurile și nu creează capacități de depozitare a acestora, a mai spus Octavian Berceanu.

„Si dacă înlăturăm gunoiul de pe străzi, ce facem în lunile următoare, când avem o capacitate atinsă la limită?”, a spus șeful Gărzii de Mediu.

„Avem indicii că, din păcate, la nivelul tuturor sectoarelor partea de gestiune și trasabilitate a deșeurilor aproape că nu există. Nu există contracte cu organizații de trasabilitate a deșeurilor. Nu există la nivelul PMB contracte cu depozitele de deșeuri care să stea în picioare în următorii ani, din cauza capacității reduse. Nu există contracte care să ne ofere o viziune clară vis-a-vis de sortarea deșeurilor. Nu există nicăieri colectare selectivă impusă”, a adăugat el.

Cookies