Ocazie unică în weekend: intrăm și cucerim Fortul 10 Leurdeni! Cum ar putea deveni centura de fortificații a Bucureștiului un foarte benefic spațiu comunitar

28 oct. 2022
787 Afișari
Ocazie unică în weekend: intrăm și cucerim Fortul 10 Leurdeni! Cum ar putea deveni centura de fortificații a Bucureștiului un foarte benefic spațiu comunitar
Ocazie unică în weekend: intrăm în Fortul 10 Leurdeni! Cum ar putea deveni centura de fortificații a Bucureștiului un foarte benefic spațiu comunitar. Foto credit: Sergiu Silivestru, student la Facultatea de Arhitectură.

Sâmbătă, 29 octombrie, ora 11, suntem așteptați să descoperim un edificiu militar excepțional: Fortul X Leurdeni. Pentru că accesul în fortificație se face prin laterala Fortului, punctul de întâlnire este în fața societății comerciale Smart Beton, la intersecția DNCB cu un mic drum (aproximativ 1 km distanță de la intersecția DNCB cu strada Leordeni). O echipă de arhitecți și istorici vrea să transforme Centura de Fortificații militare a Bucureștiului în spații comunitare, cu baruri, restaurante, grădini, loc pentru pentru concerte; o posibilă destinație pentru turiștii străini și pentru bucureșteni, o zonă încărcată de istorie. Aventura la Fortul X Leurdeni este gratuită, doar să vreți, și să vă înscrieți în prealabil. Detalii mai jos.

Astfel ar putea să arate Centura de Fortificații a Capitalei. Foto credit: Sergiu Silivestru, student la Facultatea de Arhitectură. Imagine din viitor.
fortul 10, leurdeni
Astfel se prezintă acum Fortul X Leudeni. Foto credit: Asociația Turism Istoric.
fortul X, LEURDENI
Fortul X Leudeni. O echipă de arhitecți și istorici vrea să transforme Centura de Fortificații militare a Bucureștiului în spații comunitare, cu baruri si restaurante. Foto credit Asociația Turism Istoric.
Fortul X Leudeni. Paradoxal, Forturile Capitalei se află intr-o stare foarte bună, față de neglijența cu care au fost tratate până acum. Foto credit Asociația Turism Istoric.

Centura de fortficații a Bucureștiului, o structură fără egal, unică în România, realizare excepțională a Regelui Carol I

Aventura la Fortul X Leurdeni a fost gândită să ne deschidă interesul pentru Expoziția “Forturile Capitalei, 30 de imagini din viitor”, care va avea vernisajul în ziua de 3 noiembrie, 2022, la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din București. Proiectul “Forturile Capitalei, 30 de imagini din viitor”, semnat de arh. Dorothee Hasnaș, istoric Ciprian Plăiașu și manager cultural Costin Zamfir, și-a propus ceva cu totul excepțional pentru București: să transforme forturile și bateriile ridicate de Regele Carol I în ample spații comunitare. Expoziția va prezenta o întreagă panoramă de idei dedicate acestui posibil fapt, dar despre acest eveniment vom vorbi în curând pe larg. Forturile și bateriile care ar trebui să protejeze Bucureștiul de orice năvălire străină sunt abandonate, în prezent. Despre cum a fost vândut un astfel de edificiu unic de apărare militară citește aici: Cine vrea să cumpere un fort la Bragadiru? Face parte din ansamblul de fortificații din jurul Bucureștiului, construit de Regele Carol I, și a ajuns de vânzare

Vizualizare: cu o intervenție minimală se poate schimba complet atmosfera. Imagini din Viitor. Foto credit: Sergiu Silivestru, student in anul 6 la Facultatea de Arhitectură.
Foto credit Asociația Turism Istoric.

Întrucât Fortul Leurdeni se află într-o stare de degradare avansată, vizita lui se va face cu un număr restrâns de participanți”

Sâmbătă, 29 octombrie, ora 11, puteți vizita Fortul X Leurdeni. Vă puteți înscrie chiar acum, aici: turismistoric.ro/întîlnire-fort-x-leurdeni. Întâlnirea are drept scop înțelegea potențialului acestor edificii militare dezafectate, istoriei pe care ele o poartă, dar mai ales a modului în care pot deveni parte din comunitate astăzi. Întrucât fortul se află într-o stare de degradare avansată întâlnirea se va face cu un număr restrâns de participanți.

Fortul X Leudeni. O echipă de arhitecți și istorici vrea să transforme Centura de Fortificații militare a Bucureștiului în spații comunitare, cu baruri si restaurante. Foto credit Asociația Turism Istoric.

Centura de fortificații a Bucureștiului, opera unui strălucit inginer militar care a proiectat și fortificațiile orașelor Liege, Namur și Anvers

18 forturi militare de apărare și tot 18 baterii formează Centura de Fortificații a Capitalei. Proiectul a fost realizat de arhitectul și inginerul militar belgian, Generalul Henri Alexis Brialmont, la cererea Regelui Carol I. Construcția centurii de fortificații a început în anul 1894. Generalul Brialmont a proiectat și fortificațiile orașelor Liege, Namur și Anvers. Pe interiorul centurii au fost construite o cale ferată și o șosea care uneau forturile, iar azi două sunt încă folosite, le știm bine: Centura rutieră a Bucureștiului și centura feroviară, prea puțin exploatată. Dacă vreți să aflați istoria acestor edificii militare și, mai ales, felul în care ele pot fi transformate în spații de recreere și de petrecere a timpului liber intrați pe platforma: www.forturi.ro.

Fortul Chitila. Imagini din Viitor. Imagine credit: Sergiu Silivestru, student in anul 6 la Facultatea de Arhitectură.
fort
Cum ar putea să arate intrarea in Fortul Chitila. Imagini din Viitor. Imagine din viitor de Sergiu Silivestru, student in anul 6 la Facultatea de Arhitectură.
fort
Imagini din Viitor. Foto credit randare: Sergiu Silivestru, student in anul 6 la Facultatea de Arhitectură.
Fortul X Leurdeni a fost construit ca să reziste obuzului torpilă, o construcție adaptată la cele mai noi tehnologii militare ale timpului său

În prezent, fortificațiile sunt fie în administrarea unor investitori privați, fie sunt parte a unor unități militare sau se află în posesia administrației locale. Unele dintre aceste entități și-au exprimat intereresul în a încerca să le ofere un viitor forturilor și bateriilor rămase, în total 31 de edificii. Fortul X Leurdeni se află în apropierea șoselei de centură a Bucureștiului, între satele Glina și Popești-Leordeni, cam la 4 km de bateria 9-10 Cățelu. Este singurul fort din Centura de Fortificații a Bucureștiului situat atât de departe de o baterie. Fortul X Leurdeni este unul de tip 3, ca majoritatea celorlalte forturi, un fort în formă trapezoidala, fără reduit (fortăreață autonomă de refugiu în cadrul altei fortărețe precum Fortul I Chitila sau Fortul XIII Jilava). Este mult mai mic decât în planurile inițiale din cauza resurselor limitate alocate, dar adaptate la o nouă tehnologie militară a celor timpuri, mai exact făcut să reziste obuzului torpilă”, spun inițiatorii proiectului “Forturile Capitalei, 30 de imagini din Viitor”.

Imagini din Viitor de Sergiu Silivestru, student in anul 6 la Facultatea de Arhitectură.
Fortul X Leurdeni ar putea să fie transformat într-un pol de cultură și distracție, după modelul “Grădinei Doamnei Gerold” din Zurich

Pentru Fortul X Leurdeni, aflat într-o zonă deficitară din punct de vedere al spațiilor de agrement și al celor de petrecere a timpului liber afară, modelul care ar fi cel mai pretabil ar fi Frau Gerolds Garten -Gerold Areal Zuerich West, supranumit Grădina Doamnei Gerold. “Grădina Doamnei Gerold” se schimbă în funcție de anotimp. Vara este restaurant-grădină, terasă la soare și baruri în aer liber. Iarna găzduiește întâlniri confortabile în jurul focului de tabăra”. (fraugerold.ch). Arealul de peste 2000 de metri pătrați a fost transformat treptat începând cu 2012 în pol verde cu grădini urbane și spații pentru gastronomie, devenind în scurt timp cel mai căutat loc din Zuerich. Mixtul de funcțiuni include restaurantul cu grădină proprie de zarzavat, magazine mici cu obiecte de artă și spații pentru evenimente diverse, bar în aer liber și spațiu pentru târguri sezoniere. Și la Fortul X Leurdeni lucrurile pot sta similar”, cred inițiatorii proiectului“Forturile Capitalei, 30 de imagini din Viitor”.

Fortul XIII Jilava, Foto credit: Asociația Turism Istoric.
„Grădina Doamnei Gerold” se schimbă în funcție de anotimp. Vara este restaurant-grădină, terasă la soare și baruri în aer liber. Iarna găzduiește întâlniri confortabile în jurul focului de tabăra”. Foto credit: fraugerold.ch.
Din cele 31 de 10 fortificații, 10 pot fi reintegrate în circuitul urbanistic și turistic al Bucureștiului

În baza unei documentații prealabile au fost alese 10 fortificații, care ar putea fi relativ ușor accesibile din mai multe puncte de vedere, pentru a servi drept model de reabilitare și reintegrare în circuitul urbanistic bucureștean. Fortul 1 Chitila, Fortul X Leurdeni, Bateria 10-11 Leurdeni, Bateria 14-15 Broscariei, Bateria 4-5 Tunari, Bateria 13-14 Jilava, Fortul VI Afumați, Fortul XIII Jilava, Bateria 9-10 Cățelu, Bateria 16-17 Domnești, Bateria 3-4 Otopeni, Fortul XIII Cernica.

O echipă de arhitecți și istorici vrea să transforme Centura de Fortificații militare a Bucureștiului în spații comunitare, cu baruri si restaurante. Foto credit Asociația Turism Istoric.
Săptamâna viitoare vom vedea Imagini din Viitor cu Forturile Bucureștiului

Expoziția “Forturile Capitalei, 30 de imagini din Viitor” va fi deschisă în perioada 3 noiembrie-3 decembrie, la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din strada Candiano Popescu nr 2. Autorii proiectului intenționează să transforme ansamblul de fortificații într-o centură culturală și de agrement, cu spații dedicate pentru concerte, festivaluri, expoziții, ateliere, dar și spații verzi, terenuri de sport, spații comunitare. Informații cu privire la întreaga centură de fortificații găsiți pe paltforma www.forturi.ro. Site-ul prezintă exemple de bune practici, dar și propuneri și planuri pentru revitalizarea centurii militare. Este o platformă de informare și de implicare a tututor în revitalizarea unei centuri de fortificații -unice în România- și conferirea acesteia unui nou rol, acela de spațiu comunitar. Vom reveni cu un material dedicat acestei expoziții-eveniment. Proiectul este finanțat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură.

Imagini din Viitor de Sergiu Silivestru, student in anul 6 la Facultatea de Arhitectură.

Expoziția “Forturile Capitalei, 30 de imagini din Viitor”  va fi prezentată în cadrul Anualei de Arhitectură București 2022 și a Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida, care vor activa împreuna spațiul muzeal al tehnicii românești.

Imagini din Viitor de Sergiu Silivestru, student in anul 6 la Facultatea de Arhitectură.
Cookies