Observatorul Astronomic ”Vasile Urseanu” ar urma să găzduiască o expoziţie de instrumente astronomice artizanale

11 feb. 2021
76 Afișari
Observatorul Astronomic ''Vasile Urseanu'' ar urma să găzduiască o expoziţie de instrumente astronomice artizanale

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" ar urma să găzduiască în această toamnă o expoziţie de instrumente astronomice artizanale, la eveniment participând inclusiv realizatorii acestora, a declarat coordonatorul instituţiei, muzeograful Adrian Şonka.

După ce a fost închis timp de aproximativ două luni, pe durata stării de urgenţă, Observatorul Astronomic şi-a reluat activitatea în luna mai a anului trecut. Deşi au fost sistate cursurile şi prezentările, inclusiv cele de la Palatul Suţu, unde „veneau sute de oameni în fiecare sâmbătă seara”, vizitatorii au posibilitatea de a vedea expoziţia şi de a face observaţii pe terasa Observatorului Astronomic, scrie Agerpres.

Adrian Şonka precizează că în 2020 numărul vizitatorilor s-a înjumătăţit, în contextul în care, în anii anteriori, s-au înregistrat creşteri constante ale celor care treceau pragul muzeului.

„Dacă ar fi să iau după cifre, pot să spun că s-a înjumătăţit interesul, dar nu cred că este corect să mă iau după numerele de acum. (…) Interesul bănuiesc că creşte. Practic, noi, în ultimii ani, am crescut. Înainte de 2020, am crescut ca număr de vizitatori. În fiecare an au venit cu câteva mii de vizitatori în plus faţă de anul anterior. Şi, bineînţeles, asta înseamnă creşterea interesului. Noi verificăm şi pe site, pe reţelele de socializare. Avem un milion de accesări pe an, pe site-ul nostru. Deci, practic, interesul există. Noi încercăm să fim cei care le spun oamenilor corect ce se întâmplă”, a mai precizat el.

Ce se va putea vedea bine în 2021

În acest an, se vor putea vedea bine planetele Jupiter, Saturn şi Venus, iar în jumătatea de nord-vest a ţării va fi vizibilă o eclipsă parţială de Soare, astrul fiind acoperit doar 1-2%.

„Perseidele, în 11-13 august; Geminidele, în decembrie. Acestea se pot vedea foarte-foarte uşor, chiar cu ochiul liber, dar din afara oraşului. (…) Ar mai fi apariţia planetelor Jupiter şi Saturn. Înspre vară, toamnă se vor vedea seara foarte bine. O să apară Venus, care nu s-a mai văzut seara de un an. O să apară planeta Venus în primăvară şi o să se vadă tot anul. (…) O să fie o eclipsă de Soare, se va vedea din jumătatea de nord-vest a ţării, dar e parţială. Pe 10 iunie. Dar Soarele o să fie acoperit 1-2%, deci foarte-foarte puţin. E spectaculos, tocmai pentru că e puţin”, a spus el.

Observarea Lunii reprezintă una dintre principalele atracţii pentru vizitatorii Observatorului, însă Adrian Şonka subliniază că este de preferat ca acest lucru să nu se întâmple atunci când e Luna plină, deoarece satelitul Pământului e prea strălucitor. De asemenea, o altă condiţie pentru observaţii este cerul senin.

Cookies