Obiectul ciudat care se plimbă de capul său prin București. Deodată, pac, apare Patriarhul!

25 nov. 2021
435 Afișari
Obiectul ciudat care se plimbă de capul său prin București. Deodată, pac, apare Patriarhul!
Obiectul ciudat care se plimbă de capul său prin București. Deodată, pac, apare Patriarhul!

De săptămâna aceasta avem Guvern, prezentat de clasa politică drept un triumf - AVEM GUVERN!!!, ca și cum nu ne era la fel și fără - dar avem și o medalie care, precum gașca celor de la HI-Q, nu poate să stea liniștită. Să vedem!

Star Trek Sector 5 (sau în ce sector e Catedrala Mântuirii)

Patriarhul Daniel, acest Jean Luc Picard în imaginația bunicilor noastre și – pentru cei tineri – vedeta din umbră a reportajului ‘Clanul Marelui Alb’ al celor de la Recorder, a declarat ‘M-am vaccinat! Gata!. Ultima dată când patriarhul făcuse declarații pe acest subiect, pe la mijlocul verii, nu se vaccinase. Iată, deci, când o parte îngrijorătoare a publicului tău țintă începe să se ducă la cele sfinte (cum s-a întâmplat în mod tragic în această toamnă), chiar și cei mai nehotărâți dintre noi încep să își pună întrebări și să revină asupra deciziilor inițiale. CE ȘTIRI INCREDIBILE URMEAZĂ? Se vaccinează primarul? Klaus Iohannis va susține un partid dușman de moarte de care încerca ‘să scape țara’ anul trecut?

Hm.

Creșe și educație sanitară în școli de la Gabriela Firea

Noul Guvern Ciucă a venit și cu două ministere noi – Ministerul pentru Antreprenoriat (IMM-uri) și Turism, care are ministru PNL, dar și cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea. Pentru cei dintre noi care așteaptă de ceva timp să se înființeze the Ministry of Silly Walks, ca în schița celor de la Monty Python, acesta este încă un moment ratat. Vestea bună este că Gabriela Firea, probabil într-o încercare a PSD să câștige puncte cu electoratul tânăr, în  ultimele discursuri sună ca și cum a înghițit o persoană liberală, care mai vorbește din când în când din ea. Planurile acestui nou minister sunt, printre altele, deschideri de grădinițe și creșe în clădirile de birouri sau facilități fiscale pentru tinerii părinți. Gabriela Firea a declarat că va milita pentru educație sanitară în școli, că unul dintre scopuri este să avem cât mai puține mame minore și, pe problema avortului, va milita pentru dreptul femeii de a decide pentru propria viață și propriul corp. 

Comentăm noi acum, dar discutăm peste ceva timp, când ne vom ruga de PSD să ne scape de PNL și ne vom spune ‘eh, mare rahat, corupția, uite aicea avem creșă pentru ăsta micu’ la birou’, uitând desigur, toate părerile pe care le apăram în forță în anii trecuți.

Medalia căreia îi plăcea să se plimbe

În această notă, trecem la actorul Marius Manole, care, supărat pe președintele Klaus Iohannis, i-a înapoiat medalia primită. Mai exact, s-a dus într-o dimineață la Cotroceni și, precum clienții magazinelor online care s-au prins că au fost țepuiți de Black Friday și au dat douăjdemilioane pe un telefon care de fapt costa 1500 lei, a lăsat coletul cu medalia la portar. Foarte bine. Ce ne întrebăm cu toții, având memorie scurtă sau efectiv fiindcă ne doare la bascheți de chestiile astea, este de ce o avea in the first place, așa cum a enunțat colega Maria Coman, pe care îmi permit din nou să o citez, ‘Ce n am inteles eu, cand l-a decorat cine l-a decorat, de ce l-a decorat?’

Ziarele și revistele – încotro?

Vești deosebite și din ultimul bastion al semiintelectualității, respectiv presa scrisă și editurile de carte. Dacă în multe țări ziarele și revistele și-au revenit treptat și destul de bine după criza din 2009-2010, reușind să facă niște mixuri de media & platforme care să susțină baza brandului, care este revista sau ziarul tipărit, în România nu s-a întâmplat asta. Cauzele sunt multe și diverse (a scăzut calitatea din cauza lipsei bugetului pentru angajați, unii ar spune că noi oricum în România suntem așa gen mai săraci, cu banii, cu duhul, cu mintea, în fine, plus că fiind istoric tot timpul la intersecția imperiilor suntem blestemați să avem probleme).

Cert este că după un declin deosebit în ultimii 10 ani, apare ceea ce ar putea fi lovitura finală – citim în Libertatea că ‘Hârtia de tipărituri s-a scumpit între 50% – 70%. Ziarele, jurnalele culturale și revistele, în pericol.’ PERFECT!!! What else? Aflăm mai departe nu doar că este mult mai scumpă hârtia, precum melcul cu stafide de la Paul pe care îl iubesc și în care acum investesc mai mult, ci și că se va găsi din ce în ce mai greu. Așadar, editorii de cărți și reviste, care oricum o duceau de vis, se vor bate acum între ei ca să prindă hârtie, ca să tipărească mult mai scump produsele.

Cum ne anunța Florin Cîțu prin septembrie, românii ar trebui deja să simtă efectele creșterii economice.

Simțim, da?

Cookies