Oare se mai găsește Ozempic în București?

13 iun. 2023
1940 afișări
Oare se mai găsește Ozempic în București?
Oare se mai găsește Ozempic în București? | Foto: Maria Coman

Doamne Dumnezeule, dar ce nebunie care nu se mai termină e cu Ozempicul ăsta! Doamne Dumnezeule, pur și simplu nu se mai oprește. Avem acum și trend pe TikTok cu ceva care este promovat ca fiind un Ozempic natural. Vrei să te duci la nuntă și nu te încape rochia? Iei Ozempic. Ai băut mai mult în we și ai reținut alcoolul? Nu e nimic, iei Ozempic. Te duci la prima întâlnire și nu poți decât cu abdomen plat? Iei Ozempic.

Dar, să o luăm cu începutul. Acum vreun an și ceva, să zic, am început să aud pe la colțuri că a apărut un medicament minune cu care slăbești și totul e minunat. Și că e recomandat de doctori, nu se ia așa, la oha. E un medicament pentru tratarea obezității, cu rezultate bune, dar așa cum îi spune și numele, un medicament. Doar că a atras atenția celebrităților, a influencerilor din social media și a publicului larg, a devenit trendy pe tiktok și de aici lucrurile au luat-o realmente razna. Se bate lumea pe rețete de Ozempic, îl ia oricine, fără sens, femei care au 2 kilograme în plus și oameni care au nevoie să slăbească 30, nu cred că mai există mare control în povestea asta. Ba mai mult, acum a apărut și  un alt  supliment alimentar a acaparat platformele de social media, respectiv Berberina, etichetată drept Ozempic al naturii. 

În realitate, treaba cu Ozempicul stă în felul următor: e real un game changer în tratarea obezității, spun specialiștii, practic e prima dată când există un medicament cu adevărat eficient pentru această boală care e practic cea mai răspândită la ora actuală în lume. Ajută, cu siguranță, e dovedit științific, dar nu se ia așa, după urechea fiecăruia. 

Cine un bun candidat pentru tratamentul cu Ozempic? Păi persoanele cu un indice al masei corporale peste 30, dar și cele care au peste 27 și o altă afecțiune asociată, cum ar fi colesterol mare sau diagnostice de acest gen. Cu siguranță nu tinerele de 25-30 de ani care au 35 de kilograme la un metru optzeci, căci de aici apar de fapt și problemele. Unu, că își fac lor rău, doi că atâta Ozempic se consumă pe planetă, că cei care au cu adevărat nevoie, diabeticii, nu îl mai găsesc.

(Paranteză: Să nu uităm, totuși, că  Ozempic este, la originea rostului lui, un medicament  pentru diabetici. Spune și Agenția Europeană a Medicamentului: „e indicat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice”)

Cu Ozempic a slăbit și Kim Kardashian, atunci când s-a chinuit să între în rochia lui Marilyn Monroe. Și, să fim serioși, nu e ceea ce putem numi o persoană care suferă de obezitate.Tagurile de pe tiktok cu #ozempic sunt vizualizate de zeci de milioane de persoane, Elon Musk, starlete de la Hollywood, actori, înțeleg că echipele de coafură, machiaj și styling pentru celebrități au ajuns să accepte injecțiile ca parte a ritualurilor de îngrijire înaintea evenimentelor majore. În câteva luni, a devenit cel mai prost păstrat secret de la Hollywood – și nu, nimeni nu e prediabetic în povestea asta și nici nu are nevoie de medicament. 

Desigur, și la noi se slăbește cu Ozempic, dar nu prea se spune, pentru că noi suntem pe sistem disfuncțional, nu spunem adevărul despre noi și nu recunoaștem, eventual zicem că am ținut cura cu supă de varză. 

All in all, de fapt cred că e important ca înainte să ne apucăm să ne tratăm așa, după ureche, să știm că e totuși un medicament, nu o bomboană, și că are efecte secundare. Unele dintre ele pot fi foarte grave, cum este spre exemplu pancreatita. Sigur că nu știm pe nimeni care să fi avut pancreatită, dar știm pe cineva care a slăbit, dar oamenii ăștia chiar există, nu contează că nu sunt în bula noastră. 

Ce mă fascinează încă pe mine este modul în care ne dorim atât de tare soluții simple, foamea asta de neoprit după iluzii care ne face să luăm orice și să facem orice doar pentru că am văzut pe internet și  că nu mai trecem deloc prin filtrele noastre, ci mergem înainte, fără să ne mai întrebăm care e de fapt adevărul un pic mai larg al medicamentelor minune. Care, să fim cinstiți, nu au existat niciodată și e greu de crezut că vor apărea de acum înainte.

 

Cookies