Oana Neneciu de la AERLIVE, despre poluarea din București: Dreptul la un mediu curat și sănătate poate fi cerut de bucureșteni chiar și în instanță

18 mai 2022
131 Afișari
Oana Neneciu de la AERLIVE, despre poluarea  din București: Dreptul la un mediu curat și sănătate poate fi cerut de bucureșteni chiar și în instanță

Oana Neneciu, coordonator Aerlive.ro, a explicat la RFI Romania că cetățenii trebuie să-și ceară dreptul la un mediu curat și la sănătate chiar și în instanță.

  • Potrivit celui mai recent clasament, din 2021, realizat de Agenția Europenă de Mediu, Bucureștiul este în clasamentul capitalelor europene pe locul doi la poluare, după Varșovia și cu o concentraţie de particule în sus­pensie PM 2,5 de 16,4 micrograme pe metru cub (mg/­m3), ocupă poziţia 262 din 323 de oraşe europene moni­torizate pentru cali­tatea aerului.
Interviul cu Oana Neneciu de la AERLIVE a fost realizat în urma unei comunicări a Curții Europene de Justiție, care arată că cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene ar putea da în judecată guvernele lor şi să solicite despăgubiri financiare, în cazul în care nivelurile mari de poluare a aerului le afectează sănătatea.

„Vorbim prea puțin despre efectele poluării asupra sănătății populației și pe lângă dezinteres al autorităților avem o reală problemă de corelare a datelor provenite din sănătate cu datele parametrilor de mediu. În sensul că nu facem și nu avem așa ceva.”, a avertizat reprezentantul Aerlive.ro.

La Forumul pentru aer curat de la Madrid din 2021 două ministre, a sănătății și a mediului din guvernul spaniol au anunțat prima inițiativă strategică de țară de a crea un cadru pentru politici publice care să aibă la baza aceste corelatii de date.

„Acesta este trendul și spre asta ne îndreptăm.

În schimb în România preocuparea pentru bunăstarea și sănătatea cetățeanului este minimală, la fel și politicile publice locale și naționale, care nu reușesc să ducă la reducerea factorilor de poluare”, a spus Oana Neneciu.

Sâmbătă seara, la ora 21.00, fostul șef al Gărzii de mediu, Octavian Berceanu, a realizat o paralelă între calitatea aerului din București și cel din Mariupol, iar rezultatul a fost că aerul din capitala României este aproape de două ori mai toxic decât în orașul port bombardat de ruși.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies