Oana Neneciu, coordonator Aerlive.ro, a explicat la RFI Romania că cetățenii trebuie să-și ceară dreptul la un mediu curat și la sănătate chiar și în instanță.
„Vorbim prea puțin despre efectele poluării asupra sănătății populației și pe lângă dezinteres al autorităților avem o reală problemă de corelare a datelor provenite din sănătate cu datele parametrilor de mediu. În sensul că nu facem și nu avem așa ceva.”, a avertizat reprezentantul Aerlive.ro.
La Forumul pentru aer curat de la Madrid din 2021 două ministre, a sănătății și a mediului din guvernul spaniol au anunțat prima inițiativă strategică de țară de a crea un cadru pentru politici publice care să aibă la baza aceste corelatii de date.
„Acesta este trendul și spre asta ne îndreptăm.
În schimb în România preocuparea pentru bunăstarea și sănătatea cetățeanului este minimală, la fel și politicile publice locale și naționale, care nu reușesc să ducă la reducerea factorilor de poluare”, a spus Oana Neneciu.
Sâmbătă seara, la ora 21.00, fostul șef al Gărzii de mediu, Octavian Berceanu, a realizat o paralelă între calitatea aerului din București și cel din Mariupol, iar rezultatul a fost că aerul din capitala României este aproape de două ori mai toxic decât în orașul port bombardat de ruși.
Îți recomandăm să citești și: