„Oamenii au atât de mare nevoie să fie auziți, ascultați!” Cum devii voluntar DSP în București, în pandemie

08 dec. 2020
28 Afișari

A fost și încă mai este una dintre cele mai mari probleme - în București și în țară - în pandemie: numărul extrem de mic de angajați DSP, instituția către care toată lumea era și este trimisă: medici de familie, pacienți cu COVID, suspecți de infecție cu coronavirus. În București, poți să devii voluntar la DSP.

Recent, jurnalista și scriitoarea Liana Alexandru povestea experiența de ei voluntar DSP.

„Sunt câteva sute de minute deja de discuții pe care le-am avut ca voluntar DSP cu oamenii afectați de Covid și aș putea să trag niște concluzii. De la o zi la alta, numărul solicitărilor se mărește pe toate fronturile.  La Ambulanță, la DSP, la medicii de familie. Fie că sunt contacți, fie că au simptome ori sunt deja confirmați, oamenii afectați de Covid într-un fel sau altul sunt din ce în ce mai mulți (…)De când fac voluntariat la DSP, mai mult decât preiau și rezolv solicitări, ascult. Oamenii au o mare nevoie să se facă auziți. Să simtă că e cineva la celălalt capăt care îi ascultă, îi îndrumă, îi liniștește. Căruia îi pasă. Astăzi, o tânără care mi-a spus povestea ei și mi-a pus întrebări vreo 10 minute legate de proceduri, mi-a zis la final: “Vă mulțumesc pentru informare și pentru empatie.” Știu că a devenit un loc comun să invoci empatia, dar e așa nevoie de ea, zilele astea. Trebuie să avem răbdare să ne ascultăm și să ne alinăm unii pe alții, pentru că roata oricum se învârte la un moment dat. Așa că, dacă aveți o fereastră de timp, nu ezitați să fiți #voluntarDSP.”, povestea Liana.

Cum poți să devii voluntar DSP

Prefectura și Direcția de Sănătate Publică din Capitală au lansat un apel către toți cei care ar vrea să lucreze ca voluntari, încă din luna noiembrie. Numărul celor care realizează anchetele epidemiologice este insuficient. Anchetele se fac prin telefon și este nevoie de tot mai mult personal în condițiile în care în prezent cei confirmați cu COVID-19 sau contacții lor trebuie să fie sunați și la 14 zile de la momentul confirmării. Instituțiile cer ajutorul studenților în număr cât mai mare, indiferent de facultate, pentru a ajuta spitalele și centrele DSP.

Centrele dedicate pandemiei sunt copleșite de mii de apeluri în fiecare zi, iar cele două instituții cred că soluționarea situației critice se poate realiza treptat prin suplimentarea resursei umane pentru a rezolva telefonic anchetele epidemiologice și pentru a susține activitatea call center-urilor copleșite în momentul de față.

Pasul 1: te înscrii ca voluntar

Pentru a vă înscrie, trebuie să accesați acest link unde veți completa adresa de e-mail și veți bifa căsuța potrivit căreia sunteți de acord cu prelucrarea datelor de către Societatea Studenților în Medicină București. Imediat după aceea, veți fi direcționat către o pagină unde veți adăuga datele dumneavoastră (nume, prenume, număr de telefon, etc.)

Care este programul?

Potrivit autorităților, se poate opta pentru o tură pe zi sau pentru două ture pe zi, la unul dintre cele două puncte de lucru. Înainte de începerea turei, va fi făcut un instructaj.

Punctele de lucru sunt următoarele:

  • Arena Națională: tura 1(08:00-15:00)-60 de voluntari și tura 2(15:00-22:00)-60 de voluntari
  • Call-center Tudor Arghezi: tura 1(08:00-15:00)-20 de voluntari și tura 2(15:00-22:00)-20 de voluntari
Cookies