O veste bună și una rea: Nicușor Dan vrea să învie un bloc Art Deco din București, dar mai sunt cu sutele. “Cu o clădire nu se face primăvară”

26 oct. 2022
2878 Afișari
O veste bună și una rea: Nicușor Dan vrea să învie un bloc Art Deco din București, dar mai sunt cu sutele. “Cu o clădire nu se face primăvară”
O veste bună și una rea: Nicușor Dan vrea să învie un bloc Art Deco din București, numai că mai sunt cu sutele. “Cu o clădire nu se face primăvară”

 Primarul General Nicușor Dan tocmai a anunțat că a semnat Certificatul de Urbanism pentru reabilitarea și refacerea Blocului Art Deco de pe Strada Sfinților, nr. 4. “Cu ajutorul arhitecților și al proprietarilor, un alt imobil construit în perioada interbelică va fi readus la viață”.

Blocul fusese scos la licitație publică prin Casa de Asigurări a Avocaților din România, cu prețul de pornire de 298.000 de euro, inclusiv TVA. Situat într-unul dintre cele mai vechi cartiere ale Bucureștiului, clădirea face parte din patrimoniul Art Deco și este una dintre foarte puținele care primește o șansă. La rând așteaptă alte câteva sute de imobile, aflate în stadii diferite de deteriorare și neîngrijire. Dragoș Dogaru, designer de produs inspirat exclusiv din arhitectura Art Deco a Bucureștiului, ne spune mai jos cum a primit marea veste, și cum ar putea să fie salvate alte câteva sute de imobile aflate în situații asemănătoare.

bloc, art, deco
Bloc Art Deco din piața Rosetti, la 300 de metri de Blocul din strada Sfinților. Foto Antoaneta Dohotariu.

Imobilele Art Deco din oraș sunt cele mai palpabile dovezi ale legăturii dintre București și marile capitale europene, în special Paris și Viena. Între anii 1910-1940, Bucureștiul a cunoscut o frenezie a arhitecturii Moderniste și Art Deco, fără precedent. Blocul de pe Strada Sfinților, numărul 4, este vecin cu cel în care a locuit Iuliu Maniu (strada Sfinților nr. 10) și cu imobilul în a cărui mansardă a scris Mircea Eliade “Jurnalul Adolescentului Miop” (strada Radu Cristian, fostă Melodiei, nr 1). Cele din urmă se află într-o stare de degradare deplorabilă. Este un spațiu urban impresionant, când te gândești la personalitățile care trăiau pe strada Sfinților și, sincer dezolant, când vezi cum arată azi reședințele lor.

bloc, iuliu, maniu
Sfinților nr 10, Blocul in care a locuit Iuliu Maniu. Foto Antoaneta Dohotariu.
Sfinților nr 10, Blocul in care a locuit Iuliu Maniu. Foto Antoaneta Dohotariu.
Blocul in cărui mansarda a locuit Mircea Eliade. Sfinților colt cu Radu Cristian. Foto Antoaneta Dohotariu.

Blocul de pe strada Sfinților nr 4, printre primele clădiri Art Deco din București, ideal de locuire urbană

Imobilul din strada Sfinților nr.l 4 este alcătuit dintr-un teren de 97 mp, ocupat integral de o cladire cu șase etaje, cu o suprafață totală de 574 mp și o suprafață construită de aproximativ 775 mp. Blocul fost proiectat pentru utilizarea rezidențială la standardele începutului de secol XX, anul edificării fiind anterior anului 1914. Pe nivelurile 1-5 sunt structurate câte un apartament de două camere, o garsonieră, părți comune și balcoane. La nivelul 6 sunt prevăzute boxe, un wc de serviciu și spălătoria comună. Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat pe facebook că a semnat certificatul de urbanism pentru refacerea blocului din strada Sfinților nr 4.

Bucurestiul eclectic, surprinzător. Vedere de pe strada Radu Cristian. In fundal, blocul Art Deco care va fi refăcut si restaurat. Foto Antoaneta Dohotariu.
bloc, sfintilor
Detaliu, blocul de pe strada Sfintilor nr 4. Foto Antoaneta Dohotariu.
Detaliu usa Art Deco, strada Sfintilor nr 4. Foto Antoaneta Dohotariu.

Proiectul propune refacerea integrală a fațadelor, prin demontarea închiderilor perimetrale ale unor balcoane, realizate fără autorizație de construire”

Nicușor Dan, Primar General al PMB: “Cu ajutorul arhitecților și al proprietarilor, un alt imobil construit în perioada interbelică va fi readus la viață. Este vorba despre blocul din strada Sfinților nr.4, pentru care am semnat zilele acestea Certificatul de Urbanism în vederea renovării și refacerii finisajelor exterioare și interioare. Proiectul propune refacerea integrală a fațadelor, prin demontarea închiderilor perimetrale ale unor balcoane, realizate fără autorizație de construire, redând asfel orașului fațada originală interbelică. Tâmplăria actuală, care este degradată, va fi înlocuită cu una nouă, iar ușa de fier forjat de la intrarea în imobil, specifică epocii, va fi păstrată, recondiționată și adusă la forma inițială. La interior, vor fi renovate integral finisajele și tâmplăria, fiind păstrat mozaicul treptelor scării de culoare neagră”.

Blocul in care a locuit Mircea Eliade si cel care va fi refăcut, in fundal. Foto Antoaneta Dohotariu.
Dragoș Dogaru, inițiatorul “Bucharest: Modernism Art Deco”, primul proiect care a pus bazele unei arhive vizuale publice a patrimoniului Modernist Art Deco

Dragoș Dogaru este designer de produs și, timp de peste șase ani, a documentat, cartat și fotografiat aproape toate clădirile din București proiectate în stil Modernist și Art Deco. A coordonat primele trei cărți dedicate arhitecturii Art Deco din București, la care a participat semnificativ în calitate de co-autor și fotograf. A investigat peste 1500 de clădiri Art Deco și a fotografiat cca 300 de clădiri. Este inițiatorul “Bucharest: Modernism Art Deco”, primul proiect care a pus bazele unei arhive vizuale publice a patrimoniului Modernist Art Deco. Despre felul in care vede Dragoș orașul Art Deco, citește aici: Look up! Descoperă clădirea cu cei mai frumoși sâni Art Deco din București și un inestimabil patrimoniu Modernist European înscris la UNESCO

Dragos Dogaru, designer de produs inspirat de Bucurestiul Art Deco, la Paris Design Week-Galeria Joseph Froissart din Paris. Foto credit: Vlad Popa.
Art Deco, inspiratie pentru Dragos Dogaru. Foto credit Dragos Dogaru.
Detaliu, usa blocului din Strada Sfintilor nr 4. Foto Antoaneta Dohotariu.
Cu o clădire nu se face urbanism, așa cum nu se face primăvară cu o floare”

B365.ro: Este o veste foarte bună, dar, totuși, o picătură într-un ocean. Va fi refăcută una dintre clădirile Art Deco din București, eu nu am știință de astfel de alte exemple. Se va implica PMB.

Dragoș Dogaru: “Nu știu dacă se va ocupă Primăria Bucureștiului de lucrare, am văzut că Nicușor Dan doar a semnat Certificatul de Urbanism. Dacă blocul a fost scos la licitație, înseamnă că l-a cumpărat cineva și că va fi consolidat și renovat. Însă, sunt foarte, foarte multe imobile moderniste și Art Deco care ar trebui să fie reabilitate integral. Am inițiat proiectul “Bucharest: Modernism Art Deco, care este lăudat de Primărie și ne bucurăm că este așa. Numai că, doar în zona adiacentă a acestui bloc de pe strada Sfinților nr 4, în doar 200 de metri sunt alte patru imobile Art Deco și toate se află într-o stare proastă de îngrijire. Cu o clădire nu se face urbanism, așa cum nici cu o floare nu se face primăvară. La ora actuală, în acea zona adiacentă, sunt patru imobile foarte frumoase Art Deco. Este unul cu o feronerie fantastică, un altul cu niște balcoane foarte frumoase”.

Art Deco. Clădirea Asirom, Bulevardul Carol. Foto credit Dragos Dogaru.
Ar trebui să existe un program coerent de reabilitări al Primăriei, unul care, poate, să reducă taxele pe 10-20 de ani”

Dragoș Dogaru: “Foarte multe dintre imobilele Art Deco din București se află în co-proprietate, așa se face că orice inițiativă de reabilitare a unui imobil poate să fie blocată de un singur proprietar. Ceea ce se întâmplă în multe cazuri, știu astfel de cazuri. De aceea, formula de reabilitare a clădirilor de către proprietari nu prea funcționează. Aceste imobile ar trebui să fie reabilitate de altcineva sau printr-un program coerent al Primăriei. Un program extins de reabilitări, poate chiar și de refuncționalizări, unul care, de pildă, să reducă taxele pe 10-20 de ani; să vină cu soluții”.

Art Deco in piata Rosetti, la 200 de metri de blocul care va fi restaurat. Foto Antoaneta Dohotariu.
Cred că la ora actuală este datoria orașului București să-și salveze patrimoniul Art Deco, Modernist”

Dragoș Dogaru: “La ora actuală încerc să promovez Bucureștiul Art Deco și patrimoniul modernist din București prin reflectarea acestor elemente de feronerie, de tencuiala buceardată în proiectele mele de desing de produs: corpuri de iluminat, materiale textile cu modele grafice Art Deco, pentru că este foarte important să utilizăm patrimoniul pe care îl avem și la nivel imobiliar și la nivel de inspirație. Dacă nu-l apreciem, nu vom salva nimic. Cred că la ora actuală este datoria orașului București să-și salveze patrimoniul Modernist, Beaux Arts, nu numai Art Deco. Patrimoniul neoromânesc, paradoxal, este unul dintre cele mai bine puse în valoare și reabilitate”.

Foto credit Dragos Dogaru. Bucurestiul Art Deco.

Dragoș Dogaru: “Când vom aprecia curentul Art Deco și istoria lui cu adevărat, istoria burgheziei, a inițiativei, a decorației, a individualității, a concurenței cum că imobilul meu este mai frumos decât al tău, atunci vom reuși să punem în valoare această istorie a Art Deco-ului; îi spun pe nume “Artă Decorativă”, Art Deco. Comanditarii bucureșteni își doreau ca imobilele lor să fie individualizate, personalizate, să aibă o feronerie deosebită, un ancadrament deosebit, elemente de tencuiala buceardată, sculpturi, basoreliefuri, etc”.

Usa de la intrarea in Blocul de pe strada Sfinților va fi conservată. Foto Antoaneta Dohotariu.
Un lucru pozitiv pentru blocul din Sfinților nr 4 este faptul că vor fi conservate toate elementele de Art Deco ale clădirii”

Dragoș Dogaru: “Un lucru pozitiv, prin ceea ce punctează Primarul Nicușor Dan în acea intenție de reabilitare, îl reprezintă elementele de decorație. Se spune că se păstrează mozaicul din interior, se conservă intrarea, care are niște elemente de arce, de curcubeu, de contur. Se conservă aspectul general de pachebot transaltanic, inspirația aceea de pachebot. Se conservă fațadele, toate acestea fiind elemente de Art Deco”.

Sfintilor numarul 4. Foto Antoaneta Dohotariu.
Art Deco, Sfinților nr 6. Foto Antoaneta Dohotariu.

Dacă vrei să știi mai multe despre limbajul Art Deco intră aici și te vei bucura să descoperi Bucureștiul Art Deco: https://artdecobucharest.ro/limbajul-art-deco/

Despre creațiile Art Deco, semnate de Dragoș Dogaru, află mai multe aici: https://www.dragosdogaru.ro/opartdeco/

 

Cookies