O vară avem pe an, de ce să o petrecem fără prăjituri? Dulciurile preferate din București pentru vară

23 iun. 2021
1352 Afișari
O vară avem pe an, de ce să o petrecem fără prăjituri? Dulciurile preferate din București pentru vară
Oana Titică

Pentru că toți merităm prăjituri în viață.

Mi-am petrecut majoritatea începutului acestei veri nervoasă. Că, deși sunt doar trei cazuri noi de carcalete gripal pe zi în București, în continuare suntem fugăriți de paznicii din magazine cu pistolul de temperatură, de mască nu mai vorbesc, CĂ PLOUĂ, că la iarnă n-o să avem căldură din nou, că oamenii cu trotinete nu sunt obligați să învețe reguli de circulație și se pun zilnic în pericol grav ș.a.m.d.

Ca să mă calmez, mereu apelez cu succes la una dintre prăjiturile sau dulciurile din lista de mai jos, pentru că deserturile ne fac viața mai frumoasă. Știu că hipsterii eco-woke-healthy vor să ne ia și prăjiturile, pentru că, după cum zic ei, zahărul ne omoară pe noi, iar laptele omoară vacile și făina am uitat pe cine omoară, dar până o să reușească, iată câteva dintre prăjiturile preferate în această vară (și întotdeauna).

Zexe (Zahana și Braserie)

Povestea deserturilor Anei Consulea și ale echipei ei sunt foarte cunoscute în oraș – după ani grei de studiat patiserie la Paris, Ana s-a întors în București în 2012 pentru a crea dulciurile din meniul Zexe Zahana, restaurantul familiei sale. Primul pas a fost să readucă în atenția bucureștenilor prăjituri interbelice revizitate: Carmen Sylva cu ciocolată, cafea și alune de pădure, Take Ionescu cu cremă de fistic și ciocolată, Regina Maria cu ciocolată albă, caise și rodie pe blat de migdale și George Enescu cu blat de cacao însiropat cu Grand Marnier și portocală confiată.  Între timp, Ana a deschis și Zexe Braserie în Aviatorilor, unde meniul s-a extins cu deserturi superbe, dar și Zelato, o tonetă de înghețată în Herăstrău, unde găsim arome speciale, precum înghețată de colivă, dar și Panet, o brioșă cu lapte, caldă și crocantă la exterior, umplută cu înghețată și moale și rece în interior, pe care Ana îl descrie ca fiind ‘oximoronul înghețatei’.

Pain Plaisir

Deserturile Pain Plaisir sunt perfecte de fiecare dată, cu cremele și aluaturile franțuzești care te fac să te întorci iar și iar. Vara, meniul se îmbogățește prăjituri ușoare cu fructe de sezon, precum tartă de vanilie cu căpșuni, clafoutis cu cireșe. Un desert dispărut din meniu este Anemona (un Kouing Amann cu straturi de foitaj cu unt și sirop de zahăr caramelizat, care e SUPERB!!! și îi rugăm pe cei de la Pain Plaisir să îl aducă înapoi), dar ne-au rămas millefeuille și eclerurile (clasicul cu caramel, dar și cele de vară, cu căpșuni). 

Gogoașa Moldovenească

Trecem de la perfecțiune franțuzească la perfecțiune moldovenească – în Obor există celebra toneta cu gogoși a lui Romeo și a mamei sale, care fac gogoși DIN ALEA tradiționale, dintr-un aluat secret, pe care le prăjesc în baie de ulei, apoi le presară cu găleți de zahăr. Fără iaurt, fără alte‘reinterpretări – doar gogoși pe care o să le aprecieze oricine, din orice generație, pe care îl veți duce acolo.

Mara Mura

Revenind la situații finuțe, avem choux-urile cu creme delicate de la Mara Mura, canelés sau tartele cu bezea și caramel cu banane și cele cu lămâie și banane. 

Grain Trip

Nu e o cofetărie, e o brutărie care mai are și deserturi, practic, dar CE DESERTURI! Gogoașa pufoasă cu cremă de vanilie și soc și canelés se iau la pachet și se mănâncă la semafor, înainte să reușești să ajungi cu ele acasă.

Love You Choux

O cofetărie dedicată choux craquelin, în zona recent făcută pietonală din nou de Primărie, adică pe calea Victoriei, care în weekend se umple de oameni care se îmbracă ciudat. Dar dacă asta nu vă deranjează, după ce ați luat o felie de pizza de la vecinii Pizza Mania sau Treevi, opriți-vă la Love You Choux și luați-le pe cel cu fistic și pe cel cu ciocolată, cu creme delicate, care se topesc în gură și care o să vă facă să visați la ele mult timp.

Deserturile de la JW Marriott

Multă lume are o poveste cu cheesecake-ul de la Marriott, care este pufos, lejer și foarte foarte bun, așa cum sunt deserturile din restaurantele hotelului. În perioada de restricții răsunătoare aveau opțiune de brunch livrat acasă, care conținea niște ecleruri splendide – nu știu dacă acum mai există această variantă, dar dacă o mai au, e de încercat.

Pastel Magic Cakes

Pentru tortul Fraisier – lăsați orice faceți acum și dați o comandă pentru acest tort de la Pastel (au magazin în Floreasca).

Dulcipass

O cofetărie nouă în zona Decebal, deschisă acum aproximativ o lună, cu tarte bune cu fructe.

La Coana Mare

La final, o cofetărie preferată pentru produsele românești: prăjiturile lor Savarina și Boema sunt delicioase și lejere, iar dacă ajungeți, luați și Suberek cu brânză (au la cofetăria din Vitan, nu știu dacă există și la cea de pe Moșilor). La prăjiturile cu frișcă însă, uneori, din rațiuni misterioase și în cazuri foarte rare, se întâmpla frișcă vegetală – nu știu dacă acum s-a renunțat complet la obicei, dar dacă nu o vedeți din ochi că e naturală, întrebați direct – doamnele sunt foarte simpatice.

Ca de obicei, vă urez succes și să aveți parte de prăjituri în fiecare zi!

Nota b365.ro: Acesta este genul de articol de la care te îngrași trei kile doar fiindcă l-ai citit. Și, în timp ce conștientizezi acest adevăr, înima îți bubuie de nerăbdare să comanzi, ajungi, îndopi… Desigur, Oana este omul care poate să te arunce în clasicul paradox  „love to hate”. Alte dovezi ale talentului Oanei de a te plimba spectaculos pe oriunde, mai jos:

 

 

Cookies