Clădire istorică a Bucureștiului salvată. Palatul bancar Dacia-România, de pe Lipscani, va fi restaurat și va deveni Palatul Pinacotecii, o mare galerie de artă

26 aug. 2022
6095 afișări
Clădire istorică a Bucureștiului salvată. Palatul bancar Dacia-România, de pe Lipscani, va fi restaurat și va deveni Palatul Pinacotecii, o mare galerie de artă
Foto credit MMB.

Palatul bancar Dacia-România, după numele său din perioada interbelică, va deveni Palatul Pinacotecii, iar clădirea de pe strada Lipscani, monument istoric de valoare națională, înscris în Lista Monumentelor istorice, va fi salvată.

Clădirea este nefolosită din anul 2013, când a intrat în proprietatea Primăriei Municipiului Bucureşti, iar ultimele modificări interioare au fost făcute de fostul proprietar, Banca Comercială Română, pentru a servi nevoilor de funcţionare. Clădirea a fost folosită, sezonier, pentru a găzdui Festivalul Art Safari.

Pinacoteca Metropolei este unul dintre cele mai importante proiecte ale Muzeului Municipiului București. Patrimoniul de artă al țării va avea astfel acest Palat, un spațiu de expunere pe măsura valorii și importanței sale.

Foto credit MMB.

Proiectul, pe ordinea de zi a CGMB. Cât vor dura lucrările la viitorul Palatul al Pinacotecii

Consilierii municipali vor dezbate în şedinţa de miercurea viitoare proiectul care prevede consolidarea, amenajarea interioară, reparaţii ale faţadelor şi refacerea instalaţiilor la Pinacoteca Bucureşti, din Strada Lipscani nr. 18-20.

Conform indicatorilor tehnico-economici, lucrările vor avea o valoare totală de 49.671.265 lei, iar durata de execuţie este estimată la 21 de luni, dintre care trei luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţia lucrărilor de intervenţie.

Potrivit referatului de aprobare, imobilul este clasificat ca monument istoric de clasa A şi face parte din zona protejată 27 – nucleul monumental zona Stavropoleos, subzona Cp4, cu un regim de înălţime S+P+2E+Pod.

Conform expertizei tehnice, clădirea se încadrează în clasa de risc seismic RSII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la un cutremur, care pune în pericol siguranţa utilizatorilor, dar la care prăbuşirea totală sau parţială este puţin probabilă.

„Spaţiile existente sunt insuficiente pentru depozitarea şi expunerea colecţiilor deţinute de Muzeul Municipiului Bucureşti, context în care pentru creşterea capacităţii instituţionale şi extinderea spaţiilor destinate activităţii publice este necesară deschiderea unui sediu pentru Pinacotecă. Prin realizarea lucrărilor de intervenţie care fac obiectul proiectului, se va reabilita şi funcţionaliza Palatul Dacia”, se arată în raportul de specialitate.

Pe 25 februarie, printr-o hotărâre de Consiliu General, s-a aprobat transmiterea imobilului din administrarea Muzeului Municipiului Bucureşti către Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic în vederea realizării.

La Make Bucharest Great Again, un proiect dedicat salvării și protejării patrimoniului orașului, B365.ro a scris despre  Palatul Dacia-România din Centrul Vechi și de ce nu are Bucureștiul nici până astăzi un sediu reabilitat pentru Pinacotecă, așa cum au toate marile capitale ale lumii. Povestea Palatului Dacia și transformării sale în Pinacotecă, o găsiți AICI.

Îți mai recomandăm și:

Cookies