O treime din Parcul Operei, defrișată. Oprescu: Am autorizat o igienizare și curățire a tufișurilor

de:
28 mai 2013
2 Afișari
O treime din Parcul Operei, defrișată. Oprescu: Am autorizat o igienizare și curățire a tufișurilor

O treime din Parcul Operei, respectiv 1,6 hectare de spaţiu verde, a fost defrişat de Federaţia Română de Tenis în scopul construcției unui baze sportive de tenis cu mai multe terenuri de tenis, hotel și sală acoperită. Proiectul este susținut și de afaceristul Ion Țiriac și are ca scop sprijinirea jucătorilor de performanță.

Edilul Capitalei a precizat că municipalitatea a autorizat lucrările de refacere a Clubului de Tenis Bucureşti, cunoscut ca baza Doherty.

„Autorizarea dată de Primăria Municipiului Bucureşti este de refacere a Clubului de Tenis Bucureşti, respectiv igienizarea zonelor respective şi de curăţire a tufişurilor pentru refacerea acelui club de tenis al Bucureştiului care a funcţionat odată acolo”, a spus Sorin Oprescu. Primarul Capitalei a precizat că a discutat cu Ion Ţiriac înainte de începerea lucrărilor, astfel încât să nu fie „carnagiu cu pomi acolo”.

Acesta spune că baza va fi amenajată în acest loc pentru că aici s-a aflat tot o asemenea bază, închisă în urmă cu mai bine de 20 de ani, menționând că locul a fost ales pentru că se afla la „intersecţia în care studenţii veneau din campusurile lor”.

Reprezentantii societatii civile sustin insa ca acei „arbusti” aveau 20 de ani si ca tenis clubul ar fi putut fi construit in alta parte, iar cele 1,6 hectare sa ramana parc.

Asociatia Salvați Bucureștiul acuză, printr-un comunicat, că Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect nu a fost pus niciodata in dezbatere publica si nu a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, anunțând totodată că intenționează să atace in instanta Planul Urbanistic Zonal si autorizatiile de construire pentru constructii in parc. Iată precizările venite din partea Asociației conduse de Nicușor Dan: 

1. Defrisarea se realizeaza pentru un proiect care prevede construirea unui hotel, a unei sali de sport si a mai multor terenuri de tenis. Un astfel de proiect este ilegal, intrucat presupune schimbarea functiunii unui teren prevazut ca parc de Planul Urbanistic General.

Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect nu a fost pus niciodata in dezbatere publica si nu a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In stilul binecunoscut, Federatia si Primaria permit defrisarea inainte de dezbaterea proiectului, pentru a pune cetatenii in fata unui fapt implinit.

Asociatia Salvati Bucurestiul va ataca in instanta Planul Urbanistic Zonal si autorizatiile de construire pentru constructii in parc.

2. Nu este clar daca terenul apartine Municipalitatii si a fost concesionat Federatiei sau daca apartine Federatiei.

Reamintim ca Bucurestiul nu are un inventar complet al domeniului public care ii apartine si ca nu face publica lista (incompleta) a terenurilor si imobilelor care ii apartin.

3. Federatia afirma ca pe terenul in cauza nu existau copaci. Afirmatia este contrazisa de imagini din satelit ale site-ului Google Maps.

Reamintim ca pe 23 iunie 2011 Municipalitatea a anuntat ca a finalizat cadastrul verde al Bucurestiului, un inventar al tuturor spatiilor verzi din Bucuresti. Cadastrul verde nu a fost niciodata facut public, in ciuda insistentelor ONG-urilor. Exista suspiciuni ca este departe de a fi complet. Prin bugetul Primariei pe anul 2013 i-au fost alocate 20 milioane lei.

4. Reamintim ca terenul de 10 hectare proprietatea statului din jurul Casei Radio situat la 100 de metri de Parcul Operei a fost concesionat unei firme private pentru realizarea unul mall si a unor cladiri de birouri, complexul Dambovita Center. Locatia unui complex de tenis si a altor functiuni publice era posibila pe acest teren, nu prin defrisarea unui parc.

„Acolo se va reface baza de tenis inchisa de Ceusescu Nicolae in 1989. In prima etapa, pana la toamna, vrem sa amenajam acolo 8 – 10 terenuri de tenis si vestiare. Inainte erau 17 terenuri de tenis. Vom investi 1,250,000 milioane de lei. In a doua etapa, in functie de cati bani vom avea, vrem sa construim acolo o sala de sport acoperita si un hotel pentru sportivi. Pentru defrisarea terenului avem toate avizele de la Primarie. Avem si autorizatie pentru a demara lucrarile la faza I a proiectului. Terenul nu este al nostru, a fost concesionat de la Primarie, pe 49 de ani, gratuit”, a declarat, pentru hotnews, Adrian Rizu, director general FRT. 

Baza sportivă de tenis din strada Ştirbei Vodă a fost construită la mijlocul anilor 1920, fiind denumită „Doherty”, după numele celebrilor fraţi tenismeni englezi Laurie şi Reggie. Iniţial, baza sportivă avea în compunere cinci terenuri, în anii 1960 fiind demolate pentru a fi reconstruite alte două terenuri, înteaga bază fiind redenumită „Centrul de antrenament 2”, iar apoi „Şcoala sportivă de tenis 2”. În anul 1989 clubul a fost desfiinţat.

„După 23 de ani de încercări, Federaţia Română de Tenis a reuşit, cu sprijinul lui Ion Ţiriac, să obţină toate avizele şi autorizaţia de construcţie pentru baza Doherty. Urmează să fie finalizate detaliile tehnice, caietul de sarcini şi licitaţia. Sperăm ca în cel mult 45 de zile să începem construcţia bazei, unde să putem sprijini jucătorii de performanţă”, declara preşedintele FR Tenis, George Cosac.

Cookies