O tonă de măşti de unică folosință, colectată și valorificată în București în ultimele trei luni. Campania Kaufland se extinde la nivel naţional

05 iul. 2021
229 afișări
O tonă de măşti de unică folosință, colectată și valorificată în București în ultimele trei luni. Campania Kaufland se extinde la nivel naţional

O tonă de măşti de unică folosință a fost colectată și apoi valorificată în București, în doar trei luni printr-o campanie a Kaufland. Aceasta se extinde, începând din luna iulie, la nivel naţional în toată România.

V-ați gândit vreodată câte măști de unică folosință ați consumat în ultimul an și jumătate? Poluarea cu aceste produse necesare în protejarea împotriva virusului a crescut în ultima perioadă.

O tonă de kilograme de măști, colectată în București

Aproximativ 1.000 de kilograme de măști au fost colectate și apoi eliminate din mediu şi valorificate energetic, în cadrul unui proiect numit „Aruncă în siguranţă”. Acesta a fost iniţiat de organizaţia neguvernamentală „Oraşul Meu, Culorile Mele„, sprijinită de compania Kaufland.

Astfel, în cele 17 magazine Kaufland din Capitală au fost colectate până acum 587.031 care apoi au fost valorificate energetic.

Campania de colectare de măști, extinsă la nivel național

Fiind considerată un succes în București, proiectul respectiv a fost extins începând cu această lună la nivelul întregii țări, în 131 magazine Kaufland din 81 de oraşe. După ce sunt colectate, măştile sunt valorificate pentru a produce energie și în acest mod se reduce impactul asupra mediului înconjurător.

Trei milioane de măști ar putea fi colectate în 2021

Organizaţia „Oraşul Meu, Culorile Mele” consideră că ar putea strânge aproximativ 3 milioane de măşti anul acesta în cadrul campaniei.

Ce tipuri de măști pot fi colectate

Conform organizației, pot fi colectate patru tipuri de măşti: măştile de plastic de unică folosinţă, măştile FFP2, numite şi N95, măştile FFP3 şi măştile chirurgicale, cu condiția ca acestea să nu provină dintr-un mediu medical. De asemenea, nu se pot colecta măşti din material textil, confecţionate acasă sau alte articole de protecţie, deşeuri periculoase (ascuţite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deşeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.

Un medic explică importanța acestei colectări

„Aruncarea măştilor de unică folosinţă în condiţii necontrolate presupune crearea unor potenţiale noi focare de infecţii pentru oameni, şi nu discutăm aici doar despre coronavirus, ci şi despre alte virusuri prezente în corpul uman. «Aruncă în siguranţă» este un proiect prin care ne putem asigura că aceste măşti sunt colectate şi eliminate corect din mediu”, a explicat dr. Mihail Pautov, medic şi ambasador al proiectului „Aruncă în siguranţă”.

Poluarea cu plastic, o problemă de mediu imensă

Programul de Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP) atrage atenţia că gestionarea deşeurilor, inclusiv a deşeurilor medicale şi periculoase, este un serviciu public esenţial. UNEP susţine că manipularea în condiţii de siguranţă şi eliminarea finală a acestor deşeuri este un element esenţial într-un răspuns eficient în situaţii de urgenţă.

75% din măştile folosite în pandemie vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mării

În 2020, cantitatea de măşti de protecţie folosite în lume a crescut de 207 ori faţă de 2019, mai arată statisticile. Mai mult, cum fiecare mască are o greutate de 3 până la 4 grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor. Șocant ste că acestea se dezintegrează în aproximativ 450 de ani, fiind considerate adevărate bombe ecologice.

Cookies