Marijuana medicinală NU a fost legalizată în România

de:
09 oct. 2013
0 Afișari
Marijuana medicinală NU a fost legalizată în România

Pentru a descoperi adevarul despre legalizarea utilizarii canabisului pentru scopuri medicale, clinica britanica Castle Craig a contactat Agentia Nationala Antidrog si Agentia Nationala a Medicamentului din cadrul Ministerului Sanatatii.

„Nu exista nici o modificare legislativa sau proiect de lege privind legalizarea utilizarii marijuanei in scop medical si niciun medicament care sa contina substante din cannabis nu a fost aprobat pe piata farmaceutica din Romania,” a confirmat Sorin Oprea, directorul Agentiei Nationale Antidrog.

Canalul media Pro TV a inceput zvonurile despre legalizarea canabisului cu o stire care sustine ca Romania „a devenit a zecea tara din UE care permite tratamentul cu marijuana medicinala”. Stirea a fost preluata de catre mass media romaneasca si a patruns rapid in media internationala.

„Pacientii autorizati din Romania vor putea sa foloseasca de acum incolo marijuana pentru a-si calma durerea potrivit modificarilor aparute in doua dintre legile nationale privitoare la narcotice” scria Huffington Post pe 5 octombrie 2013.
The Daily Chronic, un site american de stiri, a dezvoltat zvonul si mai mult declarand ca „Legislatorii romani au modificat restrictiile generale asupra marijuanei, permitand utilizarea medicala a marijuanei pentru tratamentul cancerului, sclerozei multiple, epilepsiei si a altor boli.”

Castle Craig a contactat-o si pe Anca Crupariu, ofiter de presa pentru Agentia Nationala a Medicamentului, care a oferit urmatoarele clarificari:

„In Uniunea Europeana exista un singur medicament care contine extract de canabis: sprayul oral SATIVEX. Acest medicament a fost autorizat de catre Uniunea Europeana, e utilizat in mai multe state membre si ar putea fi autorizat in Romania daca producatorul vrea acest lucru. Dar nu am fost contactati pana acum in acest sens.”

Utilizarea medicala a marijuanei este controversata in SUA, unde anumite state permit ca narcoticul sa fie disponibil in farmacii. Chiar daca canabisul este laudat de unii ca un leac miraculos pentru durere, experienta demonstreaza ca utilizarea frecventa poate duce la dependenta, paranoia, letargie si boli mentale grave.

„Tratam multi pacienti pentru dependenta de canabis”, declara Rupert Wolfe Murray, reprezentantul european al spitalulului Castle Craig. „Multi oameni cunosc canabisul pentru efectele sale calmante asupra durerii, dar de multe ori uita ca calmantele pot crea usor dependenta si nu ar trebui consumate recreational.”

 

Cookies