O stâncă din masivul Ceahlău s-a prăbușit

14 iun. 2021
194 afișări
O stâncă din masivul Ceahlău s-a prăbușit

O stâncă din masivul Ceahlău s-a prăbușit din cauze naturale, anunță salvamontiștii din Neamț, peste un traseu turistic.

O stâncă din masivul Ceahlău s-a prăbușit. Este vorba despre o stâncă din turnurile Ocolașului Mare, iar din fericire pe traseul care duce spre Cabana Dochia nu erau grupuri de turiști în momentul prăbușirii.

Salvamontiștii nemțeni și un specialist în geologie s-au deplasat în zona în care s-a prăbușit stânca de mari dimensiuni pentru că acolo există o potecă turistică freceventată în sezonul de vară – este vorba despre traseul Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor- Ocolasul Mic- Cabana Dochia, pentru care optează mii de iubitori ai muntelui.

O stâncă din masivul Ceahlău s-a prăbușit

Concluzia specialiștilor este că incidentul se datoreaza eroziunii în urma procesului îndelungat de înghet /dezgheț, acesta erodând liantul care sustinea blocurile de calcar. De asemenea, s-a observat și o urma a unei descărcări electrice astfel încât n-ar fi exclus ca un trăznet sa fi declansat dislocarea.

O stâncă din masivul Ceahlău s-a prăbușit

Turiștii sunt atenționati că pericolul nu a trecut. La ora actuala exista fragmente de diverse dimensiuni aflate in instabilitate, care se pot desprinde și pot intersecta poteca turistica.

Zilele urmatore vor fi ampasate indicatoare de avertizare pe acea portiune considerata periculoasa. Pentru a evita orice eveniment neplăcut, cei care vor să urce pe masivul Cealău sunt rugați să nu stationeze în acea zona, să nu parcurgă traseul la primele ore ale dimineții și nici în condiții de precipitații, sa  traverseze poteca individual și să nu intre în Brana Estică a Ocolașului Mare.

Evenimentul vine la doar câteva zile după prăbușirea cascadei Bigăr.

Cookies