Asociația Călător prin România și Metrorex vor realiza o hartă digitală a metroului din București.Turiștii străini și bucureștenii vor putea să scaneze plăcuțele cu cod QR amplasate în fiecare stație, cu informații inedite oferite în 33 de limbi.
Grozăvești, Eroilor, Izvor, Timpuri Noi, Semănătoarea, Armata Poporului, etc, sunt denumiri care conțin în ele o întreagă istorie uitată; a dispărut și a fost uitat până și calul galben fără cai care mânca jăratec până la IMGB, doldora de muncitori.
Iulian Tănașcu este președintele Asociației Călător prin Romania și ne oferă, mai jos, imagini neobișnuite cu stațiile de metrou aproape goale, de parcă ar fi după Revelion. Astfel, putem vedea mai limpede materialele folosite, detaliile, și frumusețea lor arhitecturală retro-socialistă.
În ziua de 16 noiembrie 1979, era dat în folosință primul tronson al Magistralei 1 a Metroului bucureștean. În prezent, metroul are cinci magistrale, cu o lungime totală de 77 de kilometri. Prețul unui bilet la inaugurare era de 1 leu, iar intervalul de circulație al mijlocului de transport era între orele 5 la 23.30.
Construcția primului tronson a început în anul 1975 și a fost realizată de unitățile de construcții din cadrul mai multor ministere, fiind terminată în anul 1979. Obsesia lui Nicolae Ceaușescu a fost ca toată lucrarea să fie realizată cu materiale românești, iar metroul sa fie doar pentru a duce muncitorii la lucru, pe marile intreprinderi socialiste din București. Trenul galben fără cai facea legatura rapidă între muncă și cartierele-dormitor. Ce adolescent mai știe astăzi ce a fost IMGB, vestita intreprindere cu stație de metrou aferentă?
B365.ro: Cum a venit această idee? Știu că voi, Asociația Călător prin România, ați montat plăcute cu cod QR și în cimitirul Bellu, astfel oricine poate să afle istoria monumentelor de arhitectură și a celor care își trăiesc eternitatea în Panteneonul românilor.
Iulian Tănașcu, președinte Asociația „Călător prin România”: Metroul fascinează atât generațiile tinere, cât și pe cei care au trăit în comunism. Această fascinație pentru deplasarea prin subteran a transformat metrourile din toată lumea în veritabile obiective turistice, iar brandul operatorilor de transport a fost gândit ca brand auxiliar brandului orașului. Exemple în acest sens avem la Londra, la New York, Moscova, Budapesta etc. Istoria metroului bucureștean este una frumoasă, plină de mister și lucruri care surprind, însă este prea puțin cunoscută. Istoria stațiilor a fost îngropată de cotidian, de lipsa de timp și de problemele vieții de zi cu zi ale celor care merg cu metroul.
Iulian Tănașcu: Metrorex a dorit să se alinieze marilor branduri ale lumii și să transforme metroul bucureștean într-un loc al turismului, iar Asociația ,,Călător prin România’’ vrea să scoată la lumină istoria metroului bucureștean pentru ca turiștii și cetățenii din București să cunoască lucruri inedite despre acest mijloc de transport, unic în România. Am bătut palma cu Metrorex și vom implementa cât de curând proiectul la care lucrăm de 5 ani.
Iulian Tănașcu: Ori de câte ori acea plăcuță o să fie scanată, în 33 de limbi, oamenii vor avea acces la istoricul stației și la arhitectura acesteia. Ba mai mult, cei care sunt reticenți în ceea ce privește tehnologia, vor avea posibilitatea, pe aceeași plăcuță, să citească informații de bază despre stație. Harta este realizată de către Asociația ,,Călător prin România’’, iar informațiile au fost oferite de către Metrorex și au fost completate de către asociație. Turiștii străini vor afla de unde vine numele stațiilor, ce arhitectură a fost aplicată, ce materiale s-au folosit, cine au fost proiectanții.
B365.ro: A fost un proiect complicat?
Iulian Tănașcu: Fiind vorba despre un flux mare de călători a trebuit să ne gândim la foarte multe lucruri, începând de la felul în care vom amplasa plăcuțele, ce informații vor fi acolo, cum să scoatem în valoare metroul bucureștean. Dacă ne uităm în afară, în Europa, metroul este și o atracție turistică, metroul din Londra datează din anul 1863, iar cel din Berlin din anul 1902. O atracție turistică poate fi și metroul bucureștean.