„O să fie rău” când Bucureștiul va fi lovit de un cutremur, spune Nicușor Dan. „Sunt aceleaşi clădiri care au trecut şi prin cutremurul din 1977”

04 mai 2024
1145 afișări
„O să fie rău” când Bucureștiul va fi lovit de un cutremur, spune Nicușor Dan. „Sunt aceleaşi clădiri care au trecut şi prin cutremurul din 1977”
„O să fie rău” când Bucureștiul va fi lovit de un cutremur, spune Nicușor Dan. „Sunt aceleaşi clădiri care au trecut şi prin cutremurul din 1977”. Sursa foto: Agerpres

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, s-a declarat pesimist în scenariul unui eventual cutremur care ar lovi Bucureștiul, spunând că „o să fie rău”, deoarece sunt multe clădiri care au trecut prin cutremurul din 1977. În cazul clădirilor noi, Dan spune că acestea respectă „teoretic” cerințele de siguranță, însă a declarat că nu este încrezător în acest lucru.

Primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan, a declarat că un eventual cutremur în Capitală ar fi dezastruos. Edilul Capitalei s-a declarat sceptic în privința blocurilor noi, deși acestea „teoretic”, spune edilul, respectă toate cerințele, însă situația mai gravă este în cazul clădirilor mai vechi, care au trecut deja și prin seismul din 1977.

„Dacă vine un cutremur, o să fie rău, da. Adică sunt aceleaşi clădiri care au trecut şi prin cutremurul din 1977 şi o să fie rău. În momentul de faţă, noi avem proiecte de cam un miliard de lei de consolidare care sunt în diferite faze, fie de expertizare, fie de proiectare pentru începerea execuţiei. Sunt anevoioase procedurile administrative, dar vrem să le facem ca la carte”, a declarat Dan.

Care este situația clădirilor cu risc seismic care au fost consolidate

Potrivit edilului, în București sunt 150 de blocuri sau de clădiri cu risc seismic pentru care există bani și pentru care proiectele sunt în derulare.

„Efectiv, suntem în trei şantiere. Proiecte pentru care există bani şi există proiecte în diferite faze, sunt 150 de blocuri sau clădiri de o anumită dimensiune. Să zicem că în trei ani o să fie gata 80 sau 100 din ele. De ani de zile noi acţionăm empiric. Vine o asociaţie de proprietari ne ducem să consolidăm acolo sau acolo sau acolo şi Ministerul Dezvoltării a venit acum cu o propunere foarte bună. A zis: facem o evaluare preliminară pentru toate clădirile care au o anumită înălţime şi o anumită vechime, sunt 8.000 în Bucureşti, o terminăm până în 2025, dăm nişte punctaje, astea nu sunt expertize, sunt numai nişte evaluări preliminare şi în funcţie de asta ne ducem cu priorităţile şi cu finanţarea”

Se respectă cerințele tehnice la blocurile noi? Nicușor Dan: Teoretic, da. Practic, eu n-am încredere

Edilul a păstrat o atitudine rezervată când vine vorba de siguranța și respectarea tuturor cerințelor tehnice când vine vorba de blocurile noi din București.

„Aici e de la caz la caz, nu ştiu ce să spun. Teoretic, da. Practic, eu n-am încredere. Deci Inspectoratul de Stat în Construcţii are două atribuţii principale. Una de verificare a legalităţii când se emit autorizaţiile, şi aici e catastrofal, şi una de verificare a structurilor de rezistenţă. Adică, la anumite momente în construcţia blocului vine un inginer de la inspectorat şi verifică că ai pus fierul de dimensiunea care trebuie, că betonul a stat câte zile trebuie şi toate lucrurile astea. Aici nu am expertiză suficientă, dar din moment ce Inspectoratul e aşa de prost pe verificarea legalităţii, am dubii că e foarte bun în partea cealaltă”, a precizat primarul Capitalei, Nicușor Dan.

CITEȘTE ȘI

FOTO | Parcarea nedreaptă de pe mijlocul străzii Dreptății. „Puteai alege să… fii om”, spune cel care a surprins scena

Un cățeluș speriat și dezorientat s-a pierdut prin Parcul Izvor. O bucureșteancă cere ajutorul oamenilor pentru a da de stăpâni: Are zgardă, dar nu știu daca are și medalion

Avertizare meteo pentru București. ANM anunță cod galben de vânt în sud-estul țării, valabil până diseară

Cookies