„O să fie bine, Bro!” Începe bătălia de la Romexpo, din București. Tudor Chirilă (Vama) intră în duel cu Killa Fonic. Doi artiști, două scene, un singur învingător

08 mai 2023
230 Afișari
„O să fie bine, Bro!” Începe bătălia de la Romexpo, din București. Tudor Chirilă (Vama) intră în duel cu Killa Fonic. Doi artiști, două scene, un singur învingător
„O să fie bine, Bro!”. Începe bătălia la Romexpo, din București. Tudor Chirilă (Vama) intră în duel cu Killa Fonic, doi artiști, două scene, un singur învingător

Vama și Killa Fonic se pregătesc pentru bătălia muzicală a anului, marea luptă pentru Trofeul Red Bull SoundClash 2023. Riffs versus beats? Să fie! Pe 11 mai, la Romexpo, două scene față-n față, 4 runde în forță într-un show senzațional, o singură miză: aplauzele publicului!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Red Bull România (@redbullro)

Vama abordează multe curente, fie că e vorba despre pop-rock, indie rock, music-hall, electro sau blues

Ce au în comun Killa Fonic și Vama, două nume emblematice, obișnuite cu succesul și lumina reflectoarelor? Ambiția cu care abordează fiecare provocare, stilul unic, inconfundabil, dar mai ales polivalența.

Killa Fonic, artistul cameleonic de azi, și-a demonstrat de multe ori abilitatea de a excela în stiluri muzicale diferite și a experimentat cu aplomb pop, hip-hop, reggae, jazz și chiar rock. Din 2006, Vama abordează multe curente, fie că e vorba despre pop-rock, indie rock, music-hall, electro sau blues, își păstrează relevanța și popularitatea și atrage noi și noi fani, pe care-i surprinde cu premiere absolute.

adrian despot
MC-ul batăliei de la ROMEXPO este Adrian Despot. Foto credit: Attila Szabo.

MC-ul batăliei de la ROMEXPO este Adrian Despot

Cu maturitatea și profunzimea celor 17 ani de carieră, Vama trăieşte, vibrează, iubeşte cu fiecare acord. Versurile introspective și piesele captivante cu mesaj puternic sunt cea mai bună dovadă că, în calitate de artiști și creatori, cei ce rămân sus, în vârful topurilor, sunt cei ce-și re-evaluează încontinuu munca. Un concert Vama e o experienţă magnetică: Tudor Chirilă, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu, Lucian Cioargă și Dan Opriș umplu sălile și le oferă spectatorilor show-uri memorabile. Pe lângă 3 albume de studio, „Vama” (2008), „2012” (2012), “Better” (2017), hituri care au fost în topuri pe radio, „Perfect fără tine”, „Copilul care aleargă către mare” sau „Post-iubire”și single-uri iconice precum “Pandemie”, „Prăbușire”, „Îmi pare rău”, „Fuli Bon Bon” și „Victoria ta”, Vama pare să-și fi clasat numele în dicționar în dreptul cuvântului „premieră” în materie de proiecte inovative și își ține aproape fanii din toate generațiile, oferindu-le de fiecare dată ceva nou.

Red Bull SoundClash, ediția 2022. Foto credit: Mihnea Ratte.
Va fi o bătălie a decibelilor, așa că avem nevoie de toți fanii noștri pe 11 mai”

Pentru noi, Red Bull SoundClash este confruntarea cu un artist total diferit, din toate punctele de vedere. Va fi, cu siguranță, o provocare, iar cum nouă ne plac provocările, ne-am băgat. Unii dintre noi l-am descoperit pe Killa cu ceva timp în urmă și o altă parte l-a descoprerit odată cu propunerea Red Bull SoundClash. Ne plac atitudinea și mesajul pe care Killa le transmite, iar prima piesa pe care am ascultat-o împreună a fost >. Va fi o bătălie a decibelilor, așa că avem nevoie de toți fanii noștri pe 11 mai. O să fie bine, Bro!”, au declarat membrii VAMA.

tudor chirilă
Foto credit: Petru Ivu.
Cei de la Vama sunt foarte buni, sunt veterani, sunt șmecheri, iar chitaristul lor e unul dintre cei mai de top din România”

Un strat generos de provocare, beat fenomenal și refren amețitor: de la primul său mixtape solo, „Ramses 1989” (2016), trecând prin iconicul „Lamă Crimă” (2017), EP-ul „Emotiv Munteana” (2018), „Trendsetter” (2019), „III”, „BeetleJuice” (2020), „2089” (2021), „Terra Vista” și „Osvaldo” (2022), Killa Fonic și-a extins continuu abordarea, explorând permanent în tot ceea ce face și ceea ce este din punct de vedere artistic. În piesele sale, abordează de la probleme sociale la experiențe personale și emoții profunde și își demonstrează cu brio capacitatea de a se reinventa.

Killa Fonic:Red Bull SoundClash înseamnă distracție, înseamnă fun, înseamnă experimental. Pe Tudor l-am cunoscut și e foarte tare. Într-un spirit competitiv sportiv, am așa un drag special să fac asta cu ei, cu Vama. Îi știu pe băieți, am făcut research. Sunt foarte buni, sunt veterani, sunt șmecheri, iar chitaristul lor e unul dintre cei mai de top din România. Mi-am făcut temele și le-am găsit adversari pe măsură, ca instrumentiști. Fanii mei știu că acolo unde vin, noi trebuie să ne întâlnim. Eu îi numesc camarazii mei, îi chem la apel și știu că vor veni. Mă bazez pe asta, ca întotdeauna”.

“Killa e special, de la outfituri și muzică, până la modul în care comunică. E super cameleonic și cred că se va descurca de minune la Red Bull SoundClash”. Foto credit: Bragovski.

THE WARM UP – Rivalii își încălzesc fanii cu 3 piese din repertoriul lor.

RUNDA 1: ‘THE COVER’ – Artiştii abordează un hit celebru în dulcele stil propriu.

RUNDA 2: ‘THE TAKE OVER’ – Vama începe o piesă, Killa Fonic o preia din mers pe cealaltă scenă şi o continuă în stilul propriu, apoi începe Killa și preia Vama și tot așa între cele 2 scene… timp de 4 piese.

RUNDA 3: ‘THE CLASH’ – Artiștii reinterpretează 3 piese proprii în 3 stiluri muzicale diferite.

RUNDA 4: ‘THE WILDCARD’ – Pe fiecare dintre scene își face apariția un invitat surpriză.

„Deși unii cântă poate hip-hop, alții poate pop, pe cele 2 scene e nevoie de rock pentru a invoca Zeii Războiului”
6 motive pentru care nu trebuie să ratezi Red Bull SoundClash 2023

1. Conceptul

Evenimentul pune față-n față artiști din sfere muzicale diferite, într-o luptă epică. „E foarte interesant ce se-ntâmplă cu artiștii consacrați aici: diferit de cum îi știm de la radio sau TV, în momentul în care-i pui pe cele două scene, ei se transformă. Deși unii cântă poate hip-hop, alții poate pop, pe cele 2 scene e nevoie de rock pentru a invoca Zeii Războiului. Ceea ce e foarte mișto este că publicul hotărăște câștigătorul”, spune Adrian Despot, MC-ul show-ului. “Conceptul mi se pare genial. Mereu am fost adepta reinterpretărilor. Red Bull SoundClash e locul în care unii dintre cei mai tari artiști stau față în față pentru un duel muzical unic și mușcă din stiluri pe care probabil nu le-ar fi abordat în alte contexte”, adaugă DJ ZDA.   

Red Bull SoundClash, ediția 2022. Foto credit: Mihnea Ratte.
Când începe show-ul, există o colegialitate, dar nu mai există niciun fel de prietenie”

2. Tensiunea

La Red Bull SoundClash tensiunea este maximă. Este o adevărată confruntare muzicală, dar sunt și replici tăioase, care zboară ca un buzdugan de la o scenă la alta. 

Adrian Despot: „E pe bune, se joacă dur. Sub zâmbetele și strângerile de mână prietenești, armele sunt ascuțite, corzile sunt schimbate, tobele sunt acordate, iar când începe show-ul, există o colegialitate, dar nu mai există niciun fel de prietenie. E care pe care! Greu de spus cine va învinge anul acesta: Killa Fonic e un talent, poate să treacă prin toate genurile muzicale, de la Michael Jackson la Rage Against the Machine, e cel mai mare fan. Pe de altă parte, Tudor Chirilă cu asta se ocupă: e mind trigger și e și actor, știe să impersoneze toate situațiile. O să fie o confruntare foarte intensă”. 

Red Bull SoundClash, ediția 2022. Foto credit: Mihnea Ratte.

3. Muzica

Muzica este elementul cheie la Red Bull SoundClash, cea care dă tonul confruntării dintre artiști și care le stimulează imaginația. Doar în cadrul evenimentului pot fi ascultate reorchestrări uluitoare ale unor piese consacrate, care sunt trecute prin stiluri complet diferite. Rundele The Clash și The Takeover sunt exemplele perfecte, când artiștii interpretează piese ale oponentului sau dau un cu totul alt stil celor proprii.

4. Decibelmetrul – Publicul alege învingătorul

Red Bull SoundClash este singurul eveniment din România în care doi artiști se confruntă muzical, iar aplauzele publicului decid învingătorul. Indiferent de partea cui vin, la fiecare ediție, mii de fani dau muzicii ce-i al muzicii și strigă pentru preferatul lor. Fiecare rundă este surprinzătoare, fanii reacționează mereu la cele mai bune momente, indiferent de tabăra din care fac parte, iar decibelmetrul captează cu precizie fiecare sunet și astfel este ales câștigătorul.

Red Bull SoundClash, ediția 2022. Foto credit: Mihnea Ratte.

5. Factorul WOW:

Dacă la nivel internațional, la Red Bull SoundClash, s-au confruntat până acum nume emblematice precum The Roots, Erykah Badu, Ludacris, Snoop Dogg și Dubioza Kolektiv, la edițiile din România au strălucit unele dintre cele mai bune trupe și artiști locali, de la greii undergroundului la pop-staruri, care au dat naștere, nu de puține ori, unor momente virale. Luptătorilor Carla’s Dreams vs. CTC (2017), Loredana vs. Grasu XXL (2018), Subcarpați vs. Vița de Vie (2019), Irina Rimes vs. Spike (2022) li s-au alăturat invitați speciali de top precum Delia, Smiley, Damian Drăghici, Surorile Osoianu și Adrian Minune. 

6. Atmosfera

Spectacolul are loc pe scenă, dar și în public. Artiștii își cântă piesele, le reorchestrează pe ale rivalilor, duc o luptă muzicală de zile mari, dar show-ul nu ar fi același fără miile de oameni care fac o atmosferă incendiară pe tot parcursul evenimentului. Strigă pentru preferații lor, aplaudă, cântă cu ei și trăiesc intens fiecare rundă pe care își doresc să o câștige. La Red Bull SoundClash, întreaga experiență se trăieșe pe scenă și dincolo de ea.

Sunt genul de artiști multidisciplinari și o să-și joace cărțile foarte bine, o să se joace mult partea mintală”

Adrian Despot: “Deși ai spune că Vama și Killa Fonic nu au nimic în comun, ce-i leagă este talentul pe care-l au, indubitabil în ambele cazuri, și îi mai caracterizează și dedicarea pe care o au pentru artă în general. Sunt genul de artiști multidisciplinari și o să-și joace cărțile foarte bine, o să se joace mult partea mintală. O să fie cu scântei pe 11 mai, nu am niciun dubiu, de abia aștept”.

Killa e special, de la outfituri și muzică, până la modul în care comunică. E super cameleonic și cred că se va descurca de minune la Red Bull SoundClash. Cei de la Vama au super multă experiență de grup în spate, cântă live de atât de mult timp și sunt sigura că, în cazul lor, unde-s doi puterea crește. Sinergia dintr-o formație are multe avantaje, a completat DJ ZDA.

Red Bull SoundClash, ediția 2022. Foto credit: Mihnea Ratte.

În 2017, la prima ediție Red Bull SoundClash din România, CTC a învins Carla’s Dreams într-un show cu sala plină. A fost primul contact al publicului românesc cu formatul celor două scene față-n față. În 2018, Grasu XXL a câștigat în fața Loredanei un meci disputat la sânge, iar în 2019, Vița de Vie a făcut un uluitor egal cu Subcarpați, nemaiîntâlnit în istoria evenimentului. În 2022, Irina Rimes și Spike au devenit virali cu momentele electrizante pe care le-au pus în scenă, iar Spike a câștigat la mustață.

De 17 ani, Red Bull SoundClash aduce în fața fanilor dueluri artistice cu miză emoțională enormă. Prima ediție a avut loc în Olanda, iar de atunci a făcut înconjurul lumii pe cinci continente, în peste 50 de dueluri. Toate informațiile sunt disponibile pe redbull.ro/soundclash.  

Ultimele bilete pentru 11 mai se pot achiziționa de pe redbull.ro/soundclash. 

Cookies