Întrebarea nu este, de fapt, “Va fi și la iarnă frig în case în București?” Întrebarea corectă este “CÂT DE FRIG va fi la iarnă în case în București?”Răspunsul cvasi oficial îți cam dă fiori reci în șira spinării: va fi destul de frig, probleme cu căldura în București vor tot fi.
Pregătiți-vă radiatoarele, reșourile, aerotermele – ce mai aveți prin debarale, căci probleme cu căldura în casele din București vor fi și în iarna 2021-2021.
Directorul general al Termoenergetica e de-o sinceritate care te îngheață: da, vom dârdâi în case și la iarnă, din cauză că (desigur) rețeaua de termoficare e foarte veche și sute de kilometri de conducte trebuie înlocuiți. (probabil ați mai auzit asta)
„Din păcate, având o rețea care are zeci de ani, vor fi probleme pe care sperăm să le rezolvăm cât mai repede. Vor fi probleme punctuale, suntem mobilizați astfel încât să intervenim și să diminuăm disconfortul cât este posibil. Avem echipe pregătite care să intervină acolo unde apar avarii majore”, a spus Claudiu Crețu la Digi24.
Directorul Termoenergetica vorbește despre o nevoie de investiți majore pentru înlocuirea sutelor de kilometri de conducte care cedează când ți-e lumea mai dragă. Ar fi ceva vești oarecum bune, dar veștile bune care nu se confirmă nu ne mai încălzesc de mul cu nimic,
“S-a semnat contractul pentru înlocuirea a 200 de kilometri de conductă din fonduri europene, așteptăm licitațiile pe care le organizează Primăria Capitalei astfel încât anii viitori să putem moderniza acest sistem de conducte pentru a nu mai avea probleme.”, a mai spus directorul Termoenergetica
Sistemul de termoficare din București are 1.000 de kilometri, este extrem de vechi, iar mare parte din conductele din rețea sunt, desigur, și ele foarte vechi și, după cum știe orice om din București, cedează foarte des și în zone tot mai multe ale orașului.
Ca să nu mai vorbim despre blestematele “pierderi de agent termic” de pe drum. Sigur, agentul termic ăsta e foarte șmecher: n-ajunge în calorifer și nici la robinet să faci un duș normal sau să te speli pe cap ca omul, dar își face loc cu sprinteneală până în factură.
Există o zonă din București care a tras bățul cel mai scurt: în această saga a nefericirii termice din București: zona de nord-est
Zona de nord-est a Capitalei, în care se află cartierele Colentina și Fundeni, este cea mai vulnerabilă, și aflăm asta chiar de la șeful Termoenergetica.
“Este capăt de rețea. Energia termică trebuie să ajungă tocmai de la CET Sud”, a explicat Claudiu Crețu.
Recapitulăm:
În speranța că nimic nu e adevărat din ce am scris aici (dar, din păcate, ESTE), vă dorim o toamnă blândă și o iarnă și mai blândă în București. Doar așa putem spera la ceva mai puține probleme cu căldura în București. Din păcate, toamna și iarna blânde nu ajută și la spălatul părului: nu se face apa caldă de la niște soare-n plus!