ARHIVA B365

O publicaţie din Iran a fost interzisă după ce a preluat sloganul „Je suis Charlie”

„Cotidianul a fost interzis în legătură cu (sloganul) Charlie Hebdo”, a declarat Mohammad Ghouchani, redactorul-şef al Mardom-e Emrouz, citat de site-ul de ştiri nasimonline.ir, scrie realitatea.net.

Justiţia iraniană a anunţat această decizie după ce cotidianul reformator iranian Mardom-e Emrouz a publicat pe prima pagină o fotografie aparţinând actorului american George Clooney, foarte popular în Iran, cu titlul „Clooney: Je suis Charlie”.

Revista satirică franceză Charlie Hebdo, care a publicat caricaturi cu profetul Mahomed, a fost, la 7 ianuarie, ţinta unui atac care i-a decimat redacţia (12 morţi). Atacul a fost revendicat de grupul Al-Qaida în Peninsula Arabia.

Iranul a condamnat atacul împotriva Charlie Hebdo, dar a denunţat, de asemenea, publicarea miercuri a unei noi caricaturi cu profetul Mahomed. Mai multe publicaţii conservatoare din Iran au solicitat o acţiune în justiţie împotriva cotidianului Mardom-e Emrouz.

Mardom-e Emrouz s-a angajat să apere Guvernul preşedintelui moderat Hassan Rohani. Acesta din urmă, un moderat ales în iunie 2013, pledează pentru o libertate de exprimare mai mare în domeniile cultural şi social.

Dar el se confruntă cu opoziţia conservatorilor, care controleză mai multe organe ale puterii şi critică frecvent unele poziţii ale Guvernului pe care le consideră prea liberale.

De la alegerea lui Rohani, trei cotidiane reformatoare au fost definitiv interzise. Mardom-e Emrouz este al patrulea.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button