O primărie e executată silit pentru o datorie la lăutari. Din asta sigur iese un cântec de jale și supărare!

04 mai 2022
188 Afișari
O primărie e executată silit pentru o datorie la lăutari. Din asta sigur iese un cântec de jale și supărare!
O primărie e executată silit pentru o datorie la lăutari. Din asta sigur iese un cântec de jale și supărare! | Foto simbol; sursa: Pixabay

Mai întâi, să fie clar: nu, primăria executată silit pentru o datorie la lăutari nu e din București. Bine, ar fi și cam greu să ni-l imaginăm pe Nicușor Dan că ar tresări vreun pic la vreun „Of, of, măi, măi, c-așa sunt zilele mele, una bună zece rele” sau ce-o mai fi în topurile de lăutărești de azi. Iar pentru o petrecere cu lăutari și cu Nicușor Dan aproape că am pune și noi bani.

Dar, gata cu divagațiile, să trecem la acest triplu necaz serios: și al lăutarilor, că au cântat pe degeaba, și al primăriei, că n-a plătit și e executată silit, dar și al comunității – de fapt, aici e cel mai mare necaz.

Așadar,

O primărie din Vâlcea e executată silit că n-a plătit lăutarii

Primăria comunei Suteşti (da, Sutești!)  din judecțul Vâlcea este executată silit de o trupă de lăutari din Satu Mare, care a cântat acum (atenție!!) vreo nouă ani la o sărbătoare sătească și care nu și-a primit banii nici până în ziua de azi.

Partea și mai neplăcută e că la licitația pe care o presupune executarea silită au fost scoase inclusiv cele două microbuze şcolare din localitate, care deservesc 140 de copii.

Într-o declarație, primarul din Sutești, domnul Alin Dumbravă, ne oferă dimensiunea exactă a dezastrului financiar: inițial, datoria la lăutari era de 25.000 de lei, dar fiindcă n-a  fost plătită atâta amar de vreme, iar contractul prevedea și niște penalități cam gigantice pentru întârzierea plății, acum e de 520.000 de lei:

Din păcate, aceasta este realitatea. Este o datorie care în momentul de faţă este de 5,2 miliarde de lei vechi către nişte lăutari din Satu Mare care au cântat la Ziua Comunei în 2013. Au fost aduşi pe un contract cu un onorariu de 25.000 de lei, dar care nu a fost achitat la timp de administraţia de la acea vreme, astfel că s-a ajuns la această sumă foarte mare pentru posibilităţile bugetului local. Procesul s-a terminat definitiv în 2019 şi s-au mai făcut de atunci anumite plăţi către această trupă, dar nu avem cum să achităm toată datoria. Am încercat să ajungem la o înţelegere şi să plătim eşalonat, dar au spus că vor toţi banii deodată astfel că executorul a scos la licitaţie bunuri ale primăriei – utilaje şi maşini, între care şi cele două microbuze pe care le avem pentru transportul elevilor din localitate.

Primarul din Șutești, citat de Știrile ProTv, a mai spus că, în acest moment, n-are nicio soluție pentru a le asigura elevilor din localitate transportul după ce microbuzele vor fi vândute:

Avem 140 de copii la şcoala gimnazială din localitate şi probabil că mulţi vor alege să meargă la şcoli din localităţile învecinate unde au transport asigurat. Oamenii au aflat despre această situaţie şi vă daţi seama că sunt foarte revoltaţi, însă nu avem alte posibilităţi să achităm datoria.

Comuna Suteşti din Vâlcea e pe undeva pe lângă Drăgășani, are aproximativ  2.000 de locuitori.

Cookies