O prăvălie din București ridicată în perioada interbelică a fost demolată. Era construită în stil neoromânesc

18 apr. 2023
8142 Afișari
O prăvălie din București ridicată în perioada interbelică a fost demolată. Era construită în stil neoromânesc
O prăvălie din București ridicată în perioada interbelică a fost demolată. Era construită în stil neoromânesc. Sursa foto: Instagram - Aici a Stat

Pe linia tramvaiului 7 din București, exista o micuță clădire din perioada interbelică care a ținut loc de prăvălie, construită în stil național/neoromânesc. Aceasta a fost demolată cu buldozerele în luna aprilie a acestui an, a povestit Ana Rubeli, storyteller cultural pe pagina de Instagram Aici a Stat.

O prăvălie construită în stil național/neoromânesc în București a fost demolată

Deținătoarea paginii de Instagram a explicat faptul că proprietatea era a cuiva pe nume M. Buia în anul 1911:

#Aiciastat proprietatea unui anume M. Buia la 1911. Cândva în perioada interbelică a fost ridicată această construcție în stil național/neoromânesc cel mai probabil cu rol comercial (posibil prăvălie). Și cândva în aprilie 2023 această construcție și corpul principal cu retragere de la alinierea tramei stradale au fost demolate cu buldozerele.

Autorizația de construcție datează din 2020 cu specificația “desființare parțială, consolidare și supraetajare”. Ironic, nu? Căsuțele aveau decorațiuni tipice stilului arhitectural neoromânesc: bumbii, frânghia împletită, ornamentul vegetal la cornișă.

Ana Rubeli a povestit cum arăta înainte această clădire, fiind ornamentată natural de glicina care a fost tăiată, ca mai apoi să dispară și clădirea:

Fațada clădirii era îmbogățită natural de o glicină superbă care devenise unul dintre locurile de “pelerinaj floral” din București din perioada de inflorescență: aprilie-mai.

Întâi a fost tăiată glicina, apoi a dispărut și casa. Patrimoniul bucureștean a devenit mai sărac: a mai pierdut doi actori ai unui trecut tăcut. Linia tramvaiului 7 a devenit mai anostă și călătorilor grăbiți le rămân și mai puține frumuseți de admirat prin geamul zgâriat al mașinăriilor pe roți.

Casa care a ținut loc de prăvălie se afla la adresa 11 Iunie nr. 49:

Valoarea patrimoniului are trei componente: valoarea istorică, cea arhitecturală și cea memorial-simbolică. Dacă le conștientizăm și dacă le adunăm, vă garantez că fac mult mai mult decât valoarea terenului pe care ele îl ocupă. Din păcate, pentru adresa 11 Iunie 49 am pierdut șansa de a valida această ipoteză.

Aici se află casa fotografiată înainte și după demolare:

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies