O poză face cât o mie de cuvinte, dacă știi s-o faci. În București s-a deschis Centrul de Resurse în Fotografie. Ce poți învăța aici

09 nov. 2022
509 Afișari
O poză face cât o mie de cuvinte, dacă știi s-o faci. În București s-a deschis Centrul de Resurse în Fotografie. Ce poți învăța aici
O poză face cât o mie de cuvinte, dacă știi s-o faci. în București s-a deschis Centrul de Resurse în Fotografie. Ce poți învăța aici

Într-o lume în continuă agitație și transformare, când orice om are la îndemână un smartphone cu care face mii de fotografii, de multe ori inutile, vine o veste excelentă: vom avea unde să învățăm să facem fotografii, cu adevărat. Fotografie de spectacol, documentară, de produs, editorială sau pur și simplu ateliere de rooftops urban -în care poți să explorezi și să fotografiezi Bucureștiul de sus-, toate fac parte din proiectul Centrului de Resurse în Fotografie. Cursurile și atelierele vor începe la mijlocul lunii noiembrie, 2022, și vor fi susținute de cei mai reputați fotografi din România. Mai jos, interviu cu Olga Abramescu, unul dintre coordonatorii Centrului de Resurse în Fotografie, un nume cu multă experiență în domeniul vânzării fotografiei și în management.

bucurestiul, de, sus
Foto credit: Cornel Lazia.

Fotografii pot învață cum să-și vândă lucrările sau să devină antreprenori

Din luna noiembrie, Centrul de Resurse în Fotografie propune fotografilor profesioniști cursuri de specializare, întâlniri pentru networking și discuții despre fotografie, servicii personalizate în funcție de nevoile acestora și un demers susținut de vânzare de print, ca produs artistic. Pentru fotografii amatori, proiectul va oferi o varietate de cursuri, teoretice și practice, precum și ateliere foto, în timp ce pentru cei care lucrează cu fotografia, dar nu fotografiază, vor fi disponibile cursuri precum „Fotografia de produs pentru antreprenori”.

bucuresti
Foto credit: Andrei Păcuraru.

Centrul este focusat pe fotograful din România și pe nevoile sale”

Centrul de Resurse în Fotografie a fost creat de un grup cu o vastă experiență în diverse domenii ale fotografiei, și și-a propus să sprijine dezvoltarea și profesionalizarea comunității fotografice din România. Centrul îmbină programele educaționale cu oportunități de lucru, expunere, producție și vânzare de fotografie, având focusul pe fotograf și nevoile sale, de la workflow și organizare tehnică până la expunere, promovare și sprijin în demersuri artistice. 

Foto credit: Andreea Leu.

Fotografi cu experiență din București și din România vor susține cursuri și ateliere bazate pe practică

Fotografii Ioana Moldovan, Andrei Păcuraru, Adrian Bulboacă, Cornel Lazia, Cristina Irian, Ionuț Staicu și Silviu Gheție fac parte din echipa de bază a centrului, fiecare dintre ei devenind profesor, facilitator și mentor în relație cu comunitatea fotografilor din România, în timp ce coordonarea centrului este asigurată de Andreea Leu, co-fondator (de asemenea, co-fondator Walk & Shoot), Olga Abramescu, coordonator cu o bogată experiență în domeniul vânzării fotografiei și management, și de Alexandru Molovata, director educațional și expert DAM, cu o experiență de peste 20 de ani ca editor foto și specialist în managementul arhivelor de fotografie.

Ioana Moldovan, fotograf.
Foto credit: Ioana Moldovan.
Ne-am propus să rezolvăm probleme și să punem fotografia românească pe hartă”

B365.ro: Suntem în anul 2022 și toată lumea face fotografii, poate și pentru că toată lumea are cu ce să facă fotografii. Cum a venit ideea acestui Centru de Resurse în Fotografie?

Olga Abramescu, coordonator: “Noi, oamenii din spate, ne cunoșteam de mulți ani și de fiecare dată când ne întâlneam identificam niște nevoi, niște dorințe, niște planuri ale comunității de fotografi din România. Ne-am propus să facem ceva împreună, ceva care să rezolve aceste probleme și să pună fotografia românească pe harta. Demersul a venit foarte natural. Ne-am propus să facem un proiect pe termen lung, o școală de fotografie în care să se poată regăsi și un începător, care nu a avut niciodată un aparat foto, dar și cineva care se află într-un moment al carierei de fotograf și vrea să se reinventeze sau să învețe lucruri noi, să aibă o perspectiva diferită. Plecând de aici am structurat demersul nostru pe doi piloni, dintre care unul este cel educational, celălalt, antreprenorial. Este nevoie de cultură vizuală în România și aceasta se vede în mai multe domenii, în publicitate, în presă, în zona editorială de alegere a imaginilor. Vom începe cu câteva lucruri clare, cu cursuri și ateliere, și vom persevera ducând proiectul și mai mult in zona de cultură vizuală. Printre multe altele, poți să vii doar la un curs despre istoria fotografiei sau la un modul despre estetică și compoziție. Pur și simplu vrem să lansăm o perspectiva aprofundată asupra domeniului care este fotografia”.

Silviu Gheție, fotograf.
Foto credit: Andrei Păcuraru, fotogaful care susține atelierul de compoziție foto.
Vom afla ce se întâmplă în lume, care sunt trend-urile în domeniul fotografiei”

Olga Abramescu, coordonator: “Demersul nostru educațional crește și cu niște parteneriate pe care le avem cu fotografii norvegieni și ne-am dori foarte mult să organizam cât mai multe masterclass-uri în fotografie. După cursuri lungi sau scurte va urma și o parte în care vom avea invitați specialiști internaționali care ne vor largi o perspectivă într-o anumită zonă. Vom afla ce se întâmplă în lume, care sunt trend-urile în domeniul fotografiei, lucruri pur creative și mai avansate decât ceea ce înseamnă un simplu curs”.

Cornel Lazia, fotograf.

B365.ro: Am văzut că aveți ateliere foarte diversificate, cursanții vor afla cum să realizeze o fotografie de spectacol, de exemplu.

Olga Abramescu, coordonator: “Atelierele sunt susținute de colegii noștri care au o mare experiență în arta fotografică. Va fi organizată o grupă care va avea acces la un spectacol, de exemplu, și va putea să fotografieze în condiții speciale, vorbim despre lumina, de mișcare. Mai avem un atelier de fotografiat pe acoperișurile Bucureștiului. Acestea vor fi doar câteva dintre experiențe. Doritorii pot veni cu telefonul sau cu aparatul foto și vom merge într-un loc în care nu ne ducem de obicei. Nu ne ridicăm de pe scaun la spectacolul de teatru, dar acum stăm și-l vedem și învățăm să fotografiem. Iarăși, ne urcăm pe acoperișuri, dar avem autorizații și totul este foarte sigur”.

Atmosferă din Atelierul Fotografie de spectacol.
În România există o comunitate de fotografi cu siguranță foarte mare, efervescentă și în continuă creștere”

B365. ro: Există o comunitate mare de fotografi în România?

Olga Abramescu, coordonator: “Este cu siguranță foarte mare, foarte efervescentă și în continuă creștere și, fără să rostim cuvinte mari, la acești fotografi ne-am gândit într-o primă fază când am aliniat toate acțiunile pe care le vom face. Că unele sunt lucrurile editoriale, cursurile, lucrurile destinate experienței de fotografiere, și altele sunt sfaturile de antreprenoriat pentru fotografi. Mulți au întrebări legate de copyright, de arhivare, de păstrare a fotografiilor. Fiecare a învățat să se descurce pe cont propriu, iar acum noi lucrând în diverse zone de vânzare a fotografiei putem să venim cu experiența noastră și să o punem la dispoziția cui dorește și are nevoie. Putem să oferim niște servicii, un pic de consultanță, ca să rezolvăm niște probleme cu care fiecare fotograf s-a întâlnit la un moment dat, legate de dreptul de reproducere, copyright, de cum să îți dezvolți cariera în zona de businnes, cum să devii poate mai creativ. Toate sunt menite să ofere un suport fotografilor”. 

Foto credit: Ionuț Staicu, fotograful care susține atelierul de fotografie editorială.
Ionuț Staicu, fotograf.
Ne dorim să vindem fotografie românească de artă”

B365.ro: Există mult fotografi prost plătiți și care, de asemenea, nu știu să vândă sau nu știu să se promoveze. Îi veți învața și aceasta?

Olga Abramescu, coordonator: “Acesta chiar este un lucru care în România nu s-a învățat nicăieri. Fiecare a învățat pe cont propriu. Noi, de exemplu, urmărim să dăm mai departe experiența din zona de vânzare de fotografie. Ne dorim să vindem fotografie românească de artă, deci cumva aici venim cu informații. Este un fel de consiliere. Daca un fotograf ar dori sa exploreze cum sa vinda mai mult, putem să-i oferim experiența noastră. Ii așteptăm pe toți cu brațele deschise”.

Foto credit: Adi Bulboacă, imagine din spectacolul „Lecția”.
Foto credit: Ioana Moldovan.

B365.ro: Avem fotografi foarte talentați în România. Unii dintre ei vor fi profesorii?

Olga Abramescu, coordonator: “Există această echipă de management care se ocupă de organizare și de toată partea mai puțin creativă a Centrului. Impreună cu noi sunt colegi de-ai noștri fotografi, în jurul cărora se construiește. Ei vor fi profesorii de la ateliere și cursuri, ei se vor întâlni și cu publicul în conversații pe diverse teme pe care dorim să le purtăm. Ei fac parte din boardul nostru creativ și vin din zone foarte diferite. Ioana Moldovan vine din zona fotografiei documentare, Cornel Lazia are experiență în zona editorială. Colegul nostru, Andrei Păcuraru explică atât de frumos tehnica fotografiei; eu am văzut în avanpremieră toate produsele educaționale pe care le oferim și pot să vă spun că sunt experiențe foarte frumoase”.

Foto credit: Ioana Moldovan.
Va fi multă practică, joc, experiență, noutate” 

B365.ro: În concluzie, sunt bineveniți atât amatorii cât și fotografii profesioniști. Când încep cursurile?

Olga Abramescu, coordonator: “ În luna noiembrie, iar anul viitor vom avea un curs lung cu patru module, la finalul căruia vom acorda o diplomă acreditată de fotograf cu acte în regulă. Este un curs care te trece prin istoria fotografiei, prin estetică, prin compoziție. Este un curs complet care se va termină cu masterclasuri. Ne uităm la experiența de învățare prin prisma vremurilor pe care le trăim. Va fi multă practică, joc, experiență, noutate”.

Foto credit: Cornel Lazia.

B365.ro: Și o ultimă întrebare, cea mai banală: de ce o fotografie face cât o mie de cuvinte?

Olga Abramescu, coordonator: “Deși poate ca este un clișeu, cred foarte mult în această formulare. Eu cred foarte tare în expresivitatea fotografiei si a felului in care este compusa. Am putea să spunem ca și un cadru video spune cât o mie de fotografii. iar mai multe cadre se transformă în nebunia aceasta de asaltului vizual din social media. Este adevărat: chiar credem că o fotografie face cât o mie de cuvinte, iar noi avem multe cuvinte de spus. Cum ar spune unii dintre colegii mei “există o gramatică în fotografie, o matematică, o literatură și putem să le descoperim împreună”.

Foto credit: Cornel Lazia.
În anul 2022, CdRF organizează o serie de ateliere și evenimente, urmând că din 2023 să inaugureze spațiul unde vor avea loc cursuri, masterclass-uri, întâlniri ale comunitățîi etc și care va găzdui o bibliotecă cu peste 100 de titluri, un spațiu de lucru pentru post procesare, un studio pentru experimente și învățare, plus o zonă dedicată expozițiilor.
Foto credit: Silviu Gheție.
Programul CdRF pentru lunile noiembrie și decembrie 2022 cuprinde:

Atelier de fotografie de spectacol cu Adi Bulboacă, 12, 13 și 16 noiembrie 2022

În cadrul acestui atelier susținut de fotograful care a văzut și fotografiat peste 1000 de spectacole de teatru, participanții vor avea ocazia de a fotografia în regim de exclusivitate repetițiile șnur a trei spectacole din Stagiunea Caleido.

Atelier de fotografie documentară cu Ioana Moldovan, 19 – 26 noiembrie 2022

Timp de o săptămână, sub îndrumarea fotojurnalistei de renume Ioana Moldovan, participanții vor documenta un subiect la alegere și vor învăța cum să facă editările finale. 

Atelier rooftops urban cu Cornel Lazia, 19 – 20 noiembrie 2022

O plimbare pe acoperișuri cu Cornel Lazia, unul dintre cele mai sonore nume din spațiul artei vizuale, care va fi alături de participanți cu informații, sugestii, inspirație, într-o explorare fotografică aparte a Bucureștiului și o evaluare a selecției foto realizate de fiecare participant.

Atelier de proiecte fotografice cu Andrei Păcuraru, 19 noiembrie – 17 decembrie 2022

Un atelier compus din ore de teorie și practică, dedicat celor care doresc să parcurgă drumul de la o fotografie bună la un proiect fotografic foarte bun.

Curs de fotografie de produs cu Ionuț Staicu, 22 – 24 noiembrie

Dedicat micilor antreprenori, cursul susținut de Ionuț Staicu, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din România, cu peste 20 de ani de experiență, oferă participanților ocazia de a învăța cum să-și dezvolte afacerea cu ajutorul fotografiilor care pun în lumină produsele lor.

Experiment. „Cum construim o cameră obscură” cu Cristina Irian – 29 noiembrie 2022

Pasionată fotografia de arhivă și de fotografia antropologică, Cristina Irian se adresează celor curioși, dornici să experimenteze, creând în cadrul acestui „loc de joacă” o cameră obscură din cutii de carton, lentile, bandă neagră și hârtie de copt.

Curs de editare foto cu Ioana Moldovan, 14 – 18 decembrie

Ioana Moldovan împărtășește cu participanții cele mai utile informațîi pentru a realiza o selecție foto care să spună povești de impact. 

Atelier fotografie editorială cu Ionuț Staicu, 17 – 18 decembrie

Atelierul facilitează o întâlnire cu profesioniștii implicați într-o ședință foto – modele, make-up artist, hair stylist – și oferă participanților ocazia de a experimenta o ședință foto de editorial de revistă.

Detalii despre fiecare dintre ateliere și înscriere aici: https://www.cdrf.ro/ateliere. Pe 26 și 27 noiembrie va alea loc primul eveniment de vânzare de print al CdRF, la Mezanin (Palatul Universul). Ioana Moldovan, Cristina Irian, Cornel Lazia, Adi Bulboacă, Andrei Păcuraru, Silviu Gheție și Hajdu Tamas sunt autorii printurilor disponibile, imprimate pe hârtie specială și însoțite de certificat de autenticitate semnate de autor. O parte dintre fotografi vor fi prezenți la eveniment. FACEBOOK | INSTAGRAM

Partenerii media: B365.ro, Zile și Nopți, Cărturești, Adevărul Weekend, Curatorial, IQAds, Propagarta, Spotmedia, Urban, Happ, Metropotam, Revista Atelierul, Revista Golan, The Institute, Munteanu

 

 

 

Cookies