Un alt incendiu a pârjolit, zilele trecute, o suprafață mare din Parcul IOR, în exact aceeași zonă în care au fost, în ultimii doi ani, nu mai puțin de 20 de incendii.
Focurile se aprind atât de des, în exact aceeași porțiune de parc retrocedat, încât suspiciunea de mână criminală este, deja, explicit formultată.
A făcut-o, după incendiul de miercuri noaptea, viceprimarul S3 Lucian Judele (USR), carea vorbit despre cele 20 de incendii din IOR din ultimii doi ani, iar 13 au fost doar anul acesta:
Se vede clar că sunt incendii provocate intenţionat. Nu se întâmplă nicăieri în lume să ai 20 de incendii în câteva luni, fix în acest perimetru destul de mic, dacă stăm să ne raportăm la mărimea întregului Parc IOR. Pe lângă aceste incendii, ştim foarte bine că întâi copacii au fost găuriţi, apoi stropiţi cu substanţe inflamabile şi de-abia apoi, după ce vegetaţia s-a uscat, au început să apară incendiile. Am suspiciuni rezonabile că parcul a intrat mai puţin legal în posesia proprietarilor, la fel cum sunt 100% sigur că vorbim despre o mână criminală şi nu un nefericit accident.
Viceprimarul S3, care e de la USR, i-a reproșat apoi primarului S3 – care e PSD – că nu folosește toate instrumentele legale pe care le are la dispoziție pentru a proteja Parcul IOR. Robert Negoiță a dat și el mai departe, căătre primarul general (susținut de PNL-USR), căruia i-a amintit că a promis cu mult timp în urmă că va face ceva, dar că n-ar fi făcut. I-a trimis și scrosoare deschisă, ba l-a convocat în parc pe Nicușor Dan.
Dincolo de acest ping-pong al responsabilităților politice și administrative, sunt imagini precum cele de mai jos. Imaginile zecilor de copaci pârjoliți din IOR.
În Parcul IOR, nu doar frecventele și mistuitoarele incendii sunt o problemă uriașă . De la începutul anului, din aceeași zonă retrocedată au fost tăiați zeci de copaci. Zonă retrocedată care se întinde pe 11 hectare de spațiu verde.
Îți recomandăm să citești și: