O pădure urbană de 60 ha va fi amenajată în zona extinsă a Lacului Morii. Parcul va avea locuri de joacă, terenuri de sport și se va pune accent pe biodiversitate

30 iun. 2023
913 afișări
O pădure urbană de 60 ha va fi amenajată în zona extinsă a Lacului Morii. Parcul va avea locuri de joacă, terenuri de sport și se va pune accent pe biodiversitate
O pădure urbană de 60 ha va fi amenajată în zona extinsă a Lacului Morii. Parcul va avea locuri de joacă, terenuri de sport și se va pune accent pe biodiversitate | Sursa foto: Primăria Sectorului 6

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a transmis noi informații legate de lucrările care se vor desfășura în Parcul Lacul Morii. Acestea vor fi gata în vara sau toamna anului 2025.

Proiectul pentru Parcul Lacul Morii pune accent pe biodiversitate

Ciprian Ciucu a transmis că proiectul parcului este unul complex și din acest motiv lucrările ar fi gata în vara sau toamna anului 2025. Lucrările la insulă vor fi terminate, în mare parte, la finalul anului viitor. Valoarea întregii investiții ar ajunge la suma de 18 milioane de lei, fiind vorba despre cea mai mare investiţie făcută într-un nou parc în Bucureşti.

Investiția va fi de peste 20 de milioane de euro, fondurile venind, în principal, din POR, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, vor urma 2 sau 3 luni de proiectare. De aceasta se va ocupa echipa care a realizat studiul de fezabilitate.

Unul dintre arhitecții din echipa proiectului, Mircea Munteanu, a explicat cum va arăta parcul care va înconjura Lacul Morii, alături de insula de pe lac.

Accentul va fi pus pe biodiveristate și pe crearea unei zone care să permită integritatea speciilor din zona lacului.

Ce am făcut deja la faza de concurs, am ancorat zona pentru a creea un proiect într-o viziune mai largă, la scara oraşului, pe lac există zone adiacente cu un rol esenţial în a creea o reţea de spaţii verzi.

Ne-am bazat pe propuneriloe de studii făcute deja, dar am mers mai departe, pe inventarierea arborilor, am făcut un studiu dentrologic, un element important este vegetaţia medie şi joasă, nu am vrut doar pajişti.

Am elaborat un studiu de extindere a biodiversităţii în zonă, am integrat rampe pentru amfibieni, insule cu zone de cuibărire pentru păsări, zone care să permită integrarea speciilor locale mai uşor.

Se vor amenaja locuri de joacă și terenuri de sport

Lucrările vor fi realizate pe 17 tronsoane, iar zona dinspre Șoseaua Virtuții este prima vizată, acolo unde parcul se va duce până la trotuarul pietonal și pista de bicicliști. Vegetația va permite separarea șoselei de zona parcului.

De asemenea, se va amenaja un loc de joacă, în zona Parcului Crângași, care va creea o ancoră între cele două parcuri. Vor fi construite alei diagonale, care vor facilita accesul către baraj, dar și pontoane plutitoare, care vor avea rolul de zone de mers, pentru a nu aglomera aleile înguste din zonă.

În parcul Lacul Morii se vor amenaja:

 • spații de joacă (vor avea un mobilier cât mai natural, din lemn, potrivit pentru toate grupele de vârstă),
 • locuri pentru mese,
 • terase,
 • grupuri sanitare,
 • terenuri de sport, în zonele mai largi, unde există spațiu suficient:
  • baschet,
  • volei pe nisip,
  • volei pe apă,
  • mese de pingpong.

O pădure urbană de 60 de hectare va fi amenajată în zona exstinsă a Lacului Morii

Mircea Munteanu mai spune următoarele:

Vegetaţia joasă şi medie va aduce un aport esenţial, vorbim de un spaţiu relativ îngust, iar astfel se creează zone mai intime unde te poţi retrage. Nivelurile intermediare de vegetaţie sunt nesesare pentru a asigura varietate cromatică pe toată perioada anului.

Parcul se va întinde până la Chiajna, unde se vor amenaja:

 • terenuri de sport,
 • umbrare,
 • barajul până la Dâmbovița.

Pe insulă vor exista:

 • zone pentru accesul la mal,
 • debarcader unde se pot ancora mici ambarcațiuni,
 • locuri de joacă,
 • puncte sanitare și de salvamar,
 • fântână arteziană,
 • zonă de poiană centrală cu foișor.

Dorim să nu mai avem acel perete care fragmentează relaţia cu apa, vom avea o zonă de primire la intrarea pe insulă, alei care coboară la nivelul apei, se va moderniza debarcaderul, unde se pot ancora mici ambarcaţiuni, pe vest va fi tot un debarcader. Foişorul va fi renovat, se vor face locuri de joacă, 2 noi pavilioane, cu zone de vestiare, pentru cei care practică sporturi, un punct sanitar, unul medical, zone de alimentaţie, două zone cu puncte de salvamar, o fântână arteziană.

În ultima faza a proiectului, PS6, în colaborare cu Primăria Chiajna, va amenaja o pădure urbană de 60 de hectare în zona extinsă a Lacului Morii. Acordul între cele două instituții a fost semnat, iar amenajările vor fi începute într-un an și jumătate sau doi.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies