O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca ajunge în România. Cercetătorii norvegieni au găsit o posibilă explicație pentru cheagurile sanguine apărute la unele persoane

18 mart. 2021
299 Afișari
O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca ajunge în România. Cercetătorii norvegieni au găsit o posibilă explicație pentru cheagurile sanguine apărute la unele persoane

O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca - 43.200 de doze - va ajunge vineri la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", a anunţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. Joi, experţii norvegieni au avansat o posibilă explicaţie a cazurilor rare de formare a unor cheaguri sanguine la unele persoane vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.

Cercetătorii norvegieni spun că au observat semne ale unui răspuns imunitar puternic al organismului ce ar putea să fi provocat dezvoltarea unor astfel de cheaguri de sânge, relatează joi agenţia DPA.

Care ar fi explicația pentru trombozele severe de după vaccin pentru unele persoane

”Considerăm că este important să prezentăm acest lucru şi faptul că am găsit un model explicativ rezonabil”, a declarat în faţa presei medicul şef al Spitalului Universitar din Oslo, Pal Andre Holme.

Trei lucrători sanitari norvegieni au fost internaţi recent pentru tromboze severe, prezentând sângerări şi scăderea numărului de trombocite, unul dintre ei decedând mai târziu. Ei au dezvoltat complicaţii între ziua a treia şi a zecea după vaccinare.

Potrivit lui Pal Andre Holme, analizele arată că aceşti pacienţi au avut un răspuns imunitar puternic după vaccinare, ceea ce ar fi condus la formarea unor anticorpi ce pot activa trombocitele, celule implicate în coagularea sângelului şi care pot preveni sângerările. Medicul norvegian a refuzat să precizeze câţi pacienţi au fost evaluaţi înainte de a avansa această ipoteză.

Norvegia a administrat peste 121.000 de doze de vaccin AstraZeneca până când a decis cu o săptămână un urmă suspendarea folosirii acestui ser, în urma unor cazuri de tromboză suspecte, la fel cum au procedat şi alte ţări europene. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va publica joi o evaluare proprie în urma analizei unor astfel de cazuri semnalate în Europa.

O nouă tranșă de vaccin Astrazeneca în România

O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca în România, Potrivit Institutului Cantacuzino, transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră, .

CNCAV precizează că dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Pe 8 martie, în urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul CNCAV, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Începând cu data de 15 martie, au fost operaţionalizate listele de aşteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, atât în centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în luna aprilie 2021.

Cookies