Halef e din povestea aia care spune că unele locuri merită vizitate din prima secundă de la deschidere. Pentru că prinzi entuziasmul ăla de la început, zâmbetele, energia pozitivă, cât și mirosul unic de mobilier nou și puțin dulceag, specific cofetăriilor.
Te invit cu mine la Halef, cea mai nouă Baklavărie, dacă pot să-i spun așa, din București. Nu e baklavaua aia obișnuită, ticsită de sirop, grea cum îi place cântarului și dulce de-ți sare moțu’. Halef e…altceva. Și nu doar prin prisma calității, ci a întregii experiențe. Nici mie nu-mi place când un gram de baklava costă cât un gram de aur, dar ce să-i faci dacă merită? Și merită!


Turcii o revendică (pe ea, pe baklava), iar grecii nici nu vor s-audă asemenea blasfemie. Baklavaua e a lor și pace bună. Bașca, e desert național în Grecia.
Povestea baklavealei are multe straturi (pun intended). Se spune că baclava a apărut pentru prima dată în bucătăria imperială a Palatului Topkapı din Istanbul, a văzut războaie, pace și iar războaie. Și le-a răzbit pe toate. Dar, așa cum spuneam, numeroase culturi se mândresc cu această delicatesă: grecii, arabii, armenii și, bineînțeles, turcii.
Baklavaua este rezultatul unui proces atent și meticulos, în care foietajul subțire ca hârtia este umplut cu nuci sau fistic, apoi îndulcit cu sirop sau miere. Ceea ce o face cu adevărat specială este modul în care ingredientele se completează unele pe altele, rezultând un desert crocant la exterior, molcuț la interior și foarte foarte dulce, cu note de scorțișoară sau cuișoare. De-a lungul anilor, fiecare cultură a adus modificări rețetei tradiționale. Armenii, de pildă, adaugă scorțișoară și cuișoare, în timp ce grecii preferă nuca și mierea. Arabii preferă baklavaua cu fistic și sirop de trandafir. Preferata mea! Așadar, de ce n-ar fi loc de o nouă tradiție, de o nouă baklava? Iar aici intervine Halef.

Halef București este al doilea magazin Halef din lume, după cel de la Istanbul, aflat în cartierul Teşvikiye. Ambele arată 99,99% identic. Singura diferență pe care o remarc este lipsa ceaiului la locația din București, sau poate-s eu chior, că mi s-a mai întâmplat.
Halef București e un fel de cofetărie/cafenea pe bază de baklava artizanală și cafea de specialitate, ambele încorporate într-un spațiu generos, atent amenajat în culori calde, cu linii fine, subțiri, mobilier nordic. Faci stânga pe lânga baklava și dai într-o curte interioară/terasă generoasă unde se poate și fuma. Piesele de mobilier interior dau un aer aparte locului. Mie îmi aduce aminte de cofetăriile copilăriei (mai ales tavanul ăla), deci mă duce într-o zonă de confort pe care o regăsesc în foarte puține locuri. E cu adevărat un loc frumos, cu gust, perfect pentru o pauză de odihnit picioarele, la o cafeluță și un dulcic. Dacă ți-e lene să cauți pe hartă, află că e perete-n perete cu Balls, oleacă mai jos de Cercul Militar.




Uită cam tot ce știi despre baklavalele obișnuite. Eu am făcut-o deja. Halef păstrează forma, dar schimbă consistența, textura și variază aromele în fel și chip.
Dacă mă întrebi pe mine, a luat baklavaua originală, a îmblânzit-o și i-a oferit o nouă dimensiune. Baklavaua Halef are aceeși formă pătrată, bite size, și e bine însiropată cu un soi de lapte dulce, iar asta o face mai moale decât originalul. Partea și mai bună e că nu e foarte dulce, e echilibrată în așa fel încât să meargă excelent cu o cafea bună.
Textura și consistența foietajului, mai ales în versiunile cu multă nucă, îmi aduc aminte de turta cu julfă, pe care o făcea maică-mea în preajma Crăciunului. O prăjitură cu foietaj fin și cremă de cânepă fiartă. O delicatesă.
Revenind la baklavalele lui Halef, deocamdata, sunt 9 sortimente: pistachio, white pistachio, ruby, vegan, hazelnut, white hazelnut, walnut, amber și bitter rolla.
Meniul mai cuprinde 2 sortimente de kadayif, pe care, din nefericire, am uitat să le gust. Entuziasmul, bată-l vina. O bucățică de baklava costă 5-6 lei, în funcție de sortiment, având dimensiuni relativ reduse. Cât să zic? Cam jumătate de deget. Le poți mixa cum vrei, nu există limită, dar au un defect mare: se termină repede.
Lesne de înțeles că m-am bucurat de toate. La final, de departe, baklavaua mea preferată de la Halef s-a dovedit a fi Bitter Rolla, cu ciocolată neagră, fistic, lapte și unt. Simplă, gustoasă, aromată și dulce atât cât e necesar. Perfectă în combinație cu un espresso intens. Am lăsat mai jos o fotografie cu ea și suratele dumneai. Enjoy!






Total Halef București: 164 lei. Am cumpărat câte 2 bucăți din fiecare sortiment, plus o apă.
O să mai mănânc pentru tine de la Halef? Da. 100%. Experiența e prea mișto, la fel și locul.
Uite și alte locuri pe unde mai poți mânca. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București