O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate

01 sept. 2023
3233 afișări
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate

Halef e din povestea aia care spune că unele locuri merită vizitate din prima secundă de la deschidere. Pentru că prinzi entuziasmul ăla de la început, zâmbetele, energia pozitivă, cât și mirosul unic de mobilier nou și puțin dulceag, specific cofetăriilor.

Te invit cu mine la Halef, cea mai nouă Baklavărie, dacă pot să-i spun așa, din București. Nu e baklavaua aia obișnuită, ticsită de sirop, grea cum îi place cântarului și dulce de-ți sare moțu’. Halef e…altceva. Și nu doar prin prisma calității, ci a întregii experiențe. Nici mie nu-mi place când un gram de baklava costă cât un gram de aur, dar ce să-i faci dacă merită? Și merită!

Istoria baklavalei, apoi Halef

Turcii o revendică (pe ea, pe baklava), iar grecii nici nu vor s-audă asemenea blasfemie. Baklavaua e a lor și pace bună. Bașca, e desert național în Grecia.

Povestea baklavealei are multe straturi (pun intended). Se spune că baclava a apărut pentru prima dată în bucătăria imperială a Palatului Topkapı din Istanbul, a văzut războaie, pace și iar războaie. Și le-a răzbit pe toate. Dar, așa cum spuneam, numeroase culturi se mândresc cu această delicatesă: grecii, arabii, armenii și, bineînțeles, turcii.

Baklavaua este rezultatul unui proces atent și meticulos, în care foietajul subțire ca hârtia este umplut cu nuci sau fistic,  apoi îndulcit cu sirop sau miere. Ceea ce o face cu adevărat specială este modul în care ingredientele se completează unele pe altele, rezultând un desert crocant la exterior, molcuț la interior și foarte foarte dulce, cu note de scorțișoară sau cuișoare. De-a lungul anilor, fiecare cultură a adus modificări rețetei tradiționale. Armenii, de pildă, adaugă scorțișoară și cuișoare, în timp ce grecii preferă nuca și mierea. Arabii preferă baklavaua cu fistic și sirop de trandafir. Preferata mea! Așadar, de ce n-ar fi loc de o nouă tradiție, de o nouă baklava? Iar aici intervine Halef.

Interior – Exterior Halef, Bulevardul Regina Elisabeta nr.28

Halef București este al doilea magazin Halef din lume, după cel de la Istanbul, aflat în cartierul Teşvikiye. Ambele arată 99,99% identic. Singura diferență pe care o remarc este lipsa ceaiului la locația din București, sau poate-s eu chior, că mi s-a mai întâmplat.

Halef București e un fel de cofetărie/cafenea pe bază de baklava artizanală și cafea de specialitate, ambele încorporate într-un spațiu generos, atent amenajat în culori calde, cu linii fine, subțiri, mobilier nordic. Faci stânga pe lânga baklava și dai într-o curte interioară/terasă generoasă unde se poate și fuma. Piesele de mobilier interior dau un aer aparte locului. Mie îmi aduce aminte de cofetăriile copilăriei (mai ales tavanul ăla), deci mă duce într-o zonă de confort pe care o regăsesc în foarte puține locuri. E cu adevărat un loc frumos, cu gust, perfect pentru o pauză de odihnit picioarele, la o cafeluță și un dulcic. Dacă ți-e lene să cauți pe hartă, află că e perete-n perete cu Balls, oleacă mai jos de Cercul Militar.

Să vorbim despre cele 9 sortimente de Baklava Halef

Uită cam tot ce știi despre baklavalele obișnuite. Eu am făcut-o deja. Halef păstrează forma, dar schimbă consistența, textura și variază aromele în fel și chip.

Dacă mă întrebi pe mine, a luat baklavaua originală, a îmblânzit-o și i-a oferit o nouă dimensiune. Baklavaua Halef are aceeși formă pătrată, bite size, și e bine însiropată cu un soi de lapte dulce, iar asta o face mai moale decât originalul. Partea și mai bună e că nu e foarte dulce, e echilibrată în așa fel încât să meargă excelent cu o cafea bună.

Textura și consistența foietajului, mai ales în versiunile cu multă nucă, îmi aduc aminte de turta cu julfă, pe care o făcea maică-mea în preajma Crăciunului. O prăjitură cu foietaj fin și cremă de cânepă fiartă. O delicatesă.

Revenind la baklavalele lui Halef, deocamdata, sunt 9 sortimente: pistachio, white pistachio, ruby, vegan, hazelnut, white hazelnut, walnut, amber și bitter rolla.

Meniul mai cuprinde 2 sortimente de kadayif, pe care, din nefericire, am uitat să le gust. Entuziasmul, bată-l vina. O bucățică de baklava costă 5-6 lei, în funcție de sortiment, având dimensiuni relativ reduse. Cât să zic? Cam jumătate de deget. Le poți mixa cum vrei, nu există limită, dar au un defect mare: se termină repede.

Lesne de înțeles că m-am bucurat de toate. La final, de departe, baklavaua mea preferată de la Halef s-a dovedit a fi Bitter Rolla, cu ciocolată neagră, fistic, lapte și unt. Simplă, gustoasă, aromată și dulce atât cât e necesar. Perfectă în combinație cu un espresso intens. Am lăsat mai jos o fotografie cu ea și suratele dumneai. Enjoy!

Total Halef București: 164 lei. Am cumpărat câte 2 bucăți din fiecare sortiment, plus o apă.

O să mai mănânc pentru tine de la Halef? Da. 100%. Experiența e prea mișto, la fel și locul.

Uite și alte locuri pe unde mai poți mânca. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.

 

Cookies