O nouă modificare adusă Codului rutier. Șoferii care circulă cu geamurile murdare riscă să fie amendați

05 feb. 2022
8909 Afișari
O nouă modificare adusă Codului rutier. Șoferii care circulă cu geamurile murdare riscă să fie amendați
O nouă modificare adusă Codului rutier. Șoferii care circulă cu geamurile murdare riscă să fie amendați

În ultima vreme au fost anunțate numeroase schimbări aduce Codului rutier, în special în ceea ce privește introducerea unora noi amenzi sau majorarea celor deja existente.

O nouă contravenție va intra în vigoare luna aceasta

Conform OG 1/2022 ce vizează modificările aduce Codului rutier, șoferii ce nu mențin parbrizul, geamurile și luneta vor putea fi amendați de polițiștii rutieri. Ordonanța mai înainte menționată a fost publicată în Monitorul Oficial cu câteva zile în urmă și va intra în vigoare începând cu data de 27 februarie 2022, conform avocanet.ro.

Astfel cei care circulă cu geamurile mașinii murdare vor risca o amendă cuprinsă între 870 de lei și 1.160 de lei. Amenda se va încadra în clasa a III-a de sancțiuni. Actul normativ nu explică clar ce se înțelege exact prin „geamuri murdare”. Cel mai probabil se referă la orice fel de murdărie ce face ca șoferul să piardă din vizibilitate.

Alte modificări aduse Codului rutier

Comportamentul agresiv nu va mai fi permis șoferilor. Începând tot cu data de 27 februarie cei ce conduc agresiv vor fi sancționați cuprinse între 580 de lei și 725 de lei. De asemenea aceștia vor avea permisul de conducere suspendat pe o perioadă de 30 de zile.

Ce se înțelege prin condus agresiv:

  • Schimbarea frecventă a benzilor pentru a depăși alte mașini,
  • Întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână,
  • Folosirea claxonului și a flash-urilor în mod excesiv și neîntemeiat,
  • Mersul cu motocicleta pe o singură roată.

Pe lângă amenzile noi introduse pentru condusul agresiv, au fost majorate și amenzile pentru cei ce nu cooperează cu agenții de la poliția rutieră. În cazul în care împrumutați mașină, iar cel ce o conduce face un accident sau comite o ilegalitate, aveți obligația de a da poliției datele de identificare ale acelei persoane. În cazul în care refuzați riscați o amendă de până la 2.900 de lei. Această prevedere vizează și persoanele juridice. Astfel că dacă o firmă refuză să coopereze cu agenții de poliție va primi o amendă de până la 14.500 de lei.

Datele pe care aveți obligația să la transmiteți polițiștilor sunt:

  • Nume,
  • Prenume,
  • Codul numeric personal,
  • Date referitoare la domiciliu sau la reședință.
Cookies