O nouă metodă de înșelătorie în București și nu numai. Escrocii se foloseau de o aplicație de curierat pentru a-și însuși telefoane de ultimă generație, fără vreun cost

12 apr. 2023
35109 Afișari
O nouă metodă de înșelătorie în București și nu numai. Escrocii se foloseau de o aplicație de curierat pentru a-și însuși telefoane de ultimă generație, fără vreun cost
O nouă metodă de înșelătorie în București și nu numai. Escrocii se foloseau de o aplicație de curierat pentru a-și însuși telefoane de ultimă generație, fără vreun cost. Sursa foto: DIICOT

Atât în București, cât și în alte trei județe, a apărut o nouă metodă de fraudă informatică, prin care escrocii își însușesc bunuri valoroase.

Noua metodă a infractorilor cibernetici constă în „spargerea” codurilor QR generate de firmele de curierat.

Escrocii și-au însușit telefoane mobile de ultimă generație și nu numai

Mai multe persoane din municipiul București și din județele Ilfov, Timiș și Mehedinți au „spart” o aplicație destinată exclusiv unei societăți comerciale de curierat, conform unui comunicat:

Din cercetări a reieșit că, începând cu jumătatea anului 2022, mai multe persoane, din județele Timiș, Mehedinți, Ilfov și din municipiul București, ar fi obținut și utilizat, în mod fraudulos, o aplicație informatică destinată exclusiv angajaților unei societății comerciale de curierat, iar, prin intermediul acesteia ar fi sustras din 4 dulapuri, din județul Timiș, colete de aproximativ 80.000 de lei.” 

Persoanele respective comandau produse online, cu plata prin ramburs la ridicare. Ele s-au folosit fără drept de aplicația unui curier, accesând-o și generând coduri QR pentru a putea scoate coletele.

Suspecții ar fi comandat telefoane mobile de ultimă generație, ceasuri și căști smart, camere video și cartele SIM prepay, pe care, ulterior, și le-ar fi însușit.

Unul dintre suspecți ar fi făcut comenzi online, cu ridicare de la 5 dulapuri speciale din București, a unor bunuri de 80.000 de euro.

Polițiștii au efectuat percheziții domiciliare

Pe data de 12 aprilie 2023, polițiștii au efectuat percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Timiș și Mehedinți, la persoane bănuite că ar constitui un grup infracțional organizat.

Persoanele sunt bănuite de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și furt calificat.

De asemenea, au fost puse în executare 8 mandate de aducere.

În noaptea de 11 spre 12 aprilie, pachetele urmau să fie ridicate de persoanele respective, folosindu-se ilegal de aplicația curierilor. Astfel, în nopatea respectivă, trei persoane au fost prinse în flagrant delict în București, în timp ce ridicau coletele.

În urma efectuării perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea cercetărilor, următoarele:

  • 11 telefoane mobile
  • 11 cartele
  • 1 cameră video
  • 1 microSd
  • 2 hard disk-uri
  • un laptop
  • 5 ambalaje de cartele
  • 2 carduri albe (blank) cu bandă magnetică și cip (neinscripționate)
  • 1 memory stick
  • 3 carduri bancare.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală urmează să fie conduse 7 persoane pentru audieri, o persoană urmând să fie audiată la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinți.

Te-ar putea interesa și:

Cookies