O nouă metodă de înșelăciune se folosește de numele Poliției Române. O femeie din București, aproape păcălită: Mi-au spus că numele meu apare într-un dosar de spălare de bani

31 aug. 2023
1019 afișări
O nouă metodă de înșelăciune se folosește de numele Poliției Române. O femeie din București, aproape păcălită: Mi-au spus că numele meu apare într-un dosar de spălare de bani
O nouă metodă de înșelăciune se folosește de numele Poliției Române. O femeie din București, aproape păcălită: Mi-au spus că numele meu apare într-un dosar de spălare de bani. Imagine simbol: Unsplash

A apărut o nouă înșelăciune în numele Poliției Române. Mai multe persoane s-au dat drept polițiști, au apelat câteva numere de telefon și le-au spus oamenilor că numele lor apare în dosare aflate în stadii de cercetare.

Victimele au cerut ajutorul pe Facebook

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe mesaje venite din partea unor persoane care au fost contactate de câțiva indivizi care pretindeau că reprezintă Poliția Română. Aceștia le spuneau oamenilor contactați că numele lor apare în diverse dosare.

Potrivit Gândul.ro, o femeie a povestit pe Facebook că a primit un apel în care i s-au spus următoarele:

Bună, suntem de la Poliția Română. Datele tale de identificare apar într-o operațiune de spălare de bani și s-a emis un mandat de arestare pe numele tău. Ca să intri în legătură cu un agent, apasă tasta 1.”

Femeia i-a întrebat pe internauți dacă au pățit și ei un lucru asemănător și ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi apăsat „tasta 1.”

Un internaut i-a răspuns femeii, spunându-i că fost sunat cu puțin timp în urmă, sub același pretext. Bărbatul a primit același apel cu același mesaj, doar că de pe un număr diferit:

„Acum 10 minute am primit același apel cu același mesaj, de pe un alt număr! Intenționez să trec pe la o secție de poliție și să-i pun pe ei să sune!”

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) le recomandă tuturor persoanelor care primesc astfel de apeluri suspecte să nu dea curs niciunei solicitări și să sesizeze cât mai repede autoritățile.

Ce le recomandă polițiștii persoanelor care primesc astfel de apeluri

Având în vedere faptul că de-a lungul timpului au apărut mai multe metode de înșelăciune, iar oamenii au venit cu sesizări la polițiști, IGPR a făcut câteva recomandări pentru persoanele care primesc apeluri sau mesaje de la surse necunoscute.

Recomandările polițiștilor sunt următoarele:

  • Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare;
  • Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;
  • Chiar dacă cel care să sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;
  • Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112,  pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

Te-ar putea interesa și:

Cookies